Zapotrzebowanie na wieprzowinę rośnie, a ceny?

Pozytywne informacje dotyczące cen żywca wieprzowego płyną ze skupów i ubojni. Ile aktualnie płacą za tuczniki, maciory i knury?
Ceny tuczników rosną
W ubiegłym tygodniu notowania za zachodnią granicą wzrosły o 5 eurocentów, co oczywiście znalazło odbicie na krajowym rynku. Dziś natomiast na niemieckiej giełdzie stawki utrzymały się na poziomie z ubiegłego tygodnia. Cena za poubojową klasę E zatrzymała się na 2 €, czyli po aktualnym kursie, 8,55 zł/kg.
Bieżący, mimo że krótszy tydzień uboju w Polsce, również przyniósł zmiany oferowanych cen. W poniedziałek przeprowadziliśmy sondę w skupach i ubojniach, z której wynika, że notowania wzrosły o kilkadziesiąt groszy, zarówno w przypadku żywca, jak i poubojowo. U kilku pośredników podniesiono także stawki za maciory. Podwyżki są wynikiem zwiększonego zapotrzebowania rynku na mięso. Porównując rok do roku, widać, że notowania wieprzowiny w okresie wiosenno-letnim rosną.
Mimo wzrostów, ceny świń są niskie
Rynek żywca wieprzowego jest mocno rozchwiany. Trudno mówić o stabilizacji, kiedy stawki raz rosną, a raz spadają. Analizując ostatnie miesiące, mimo zawirowań obserwujemy trend wzrostowy. Średnia cena za żywiec z poniedziałku to 6,46 zł/kg. Za kwiecień natomiast 6,43 zł/kg. W styczniu z kolei było to 5,09 zł/kg.
Ceny za tuczniki w skupach i ubojniach wahają się od 6,10 do 7,00 zł/kg. W poubojowej klasie E z kolei wynosi on 7,10 - 9,05 zł/kg, przy średniej 8,61 zł/kg. Za kilogram maciory rolnik może dostać od 3,50 do 4,30 zł/kg. Średnia to 3,98 zł/kg. Notowania knurów wahają się między 3,00 a 3,80 zł/kg, a średnia to 3,54 zł/kg.