Szansa na wyższe dochody dla polskich rolników
2024 rok będzie przełomowy dla Pfeifer & Langen Polska. W decydującą fazę wchodzi transformacja energetyczna - trzy z czterech cukrowni odchodzą od węgla kamiennego. Na inwestycje - głównie związane z realizacją strategii zrównoważonego rozwoju - firma wyda ponad 200 mln zł, razem z remontami i projektami rozwojowymi to około 300 mln zł.
Pfeifer & Langen Polska jest już obecny na rynkach Europy Zachodniej. Dzięki temu dobrze zna oczekiwania tamtejszych konsumentów. - Wymagają oni żywności produkowanej w sposób przyjazny dla środowiska. Stąd nasze zaangażowanie i inwestycje. Zwiększenie produkcji cukru jest możliwe tylko przy zwiększeniu eksportu, ale to wymaga rolnictwa i przemysłu realizującego założenia zrównoważonego rozwoju - tłumaczy Roman Kubiak.
Nowoczesne metody agrotechniczne
Pfeifer & Langen Polska intensywnie wspiera nowoczesne metody agrotechniczne - uprawę buraka z uwzględnieniem wymogów prawidłowego zmianowania, uprawy bezorkowe czy uprawę pasową. - Metody, które zalecamy naszym plantatorom, dają wysokie plony o dobrej jakości. Nowoczesne metody agrotechniczne są dla plantatorów szansą, wielu z nich z tej szansy już korzysta. Naszym zadaniem jest przekonać do tego wszystkich - mówi prezes Pfeifer & Langen Polska.
Trzy kotłownie gazowe i farma fotowoltaiczna
Kluczowa dla dalszego rozwoju jest transformacja energetyczna cukrowni Pfeifer & Langen Polska. W tym roku w trzech z nich uruchomione zostaną nowoczesne kotłownie gazowe. W przyszłości będzie w nich możliwa zmiana paliwa na biogaz. W czwartej cukrowni - w Glinojecku - powstaje farma fotowoltaiczna. Te cztery inwestycje zostaną ukończone w drugiej połowie roku. We wszystkich zakładach prowadzone są projekty zmierzające do ograniczenia zużycia energii elektrycznej i cieplnej, a także ograniczenia zużycia wody. Na inwestycje, remonty i projekty rozwojowe firma przeznaczy w tym roku prawie 300 mln zł.
Cukrownie planują szereg działań, żeby zwiększyć automatyzację procesów produkcji. W zmianę zaangażowani są również pracownicy, których firma zachęca do zdobywania nowych kompetencji.
Nowe opakowania - mniej odpadów
W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów - także tych nowych z Europy Zachodniej - Pfeifer & Langen Polska systematycznie zmienia opakowania - redukuje ilość plastiku, a także gramaturę materiałów opakowaniowych. Zwiększa się też udział sprzedaży cukru luzem. Podejmowane działania prowadzą do zmniejszenia liczby odpadów.
W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku. Zakłady te skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, swoje produkty sprzedają m.in. pod marką Diamant.
CZYTAJ TEŻ: Po mrozach musieli szybciej przerobić buraki