Niższy eksport wieprzowiny
Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do lipca br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,5 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,4% mniej niż w tym samym okresie 2013 r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (706 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (687 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 11% i 7% mniej niż przed rokiem.
Największy spadek wywozu – prawie o jedną trzecią do 53 tys. ton – dotyczył jednak świeżego mięsa. Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku stały się kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd.
Największy wolumen produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Niemiec i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia i Węgry. Wzrosły natomiast o 30% wysyłki żywej trzody chlewnej do ok. 21 tys. ton, głównie dzięki trzykrotnie wyższym wysyłkom z Chorwacji do ok. 10 tys. ton. W ciągu siedmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 21 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,7% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (61%).
Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 1% w skali roku do 10,1 tys. ton, wzrosły natomiast o 43% zakupy tłuszczu wieprzowego w Serbii do 2,3 tys. ton oraz norweskiego mięsa i przetworów o 53% do 1,8 tys. ton.
- Tagi:
- wieprzowina
- UE
- eksport