Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
      Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
      Trwają III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane [ZDJĘCIA]
      Artykuł sponsorowany Jak wybrać odmianę rzepaku ozimego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
      OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców
      Coś dziwnego dzieje się hortensją? Na te objawy trzeba reagować szybko
      To teraz ogromne zagrożenie dla jabłek, śliwek i gruszek. Porady na sierpień
      Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Aktualna sytuacja w produkcji warzyw

Aktualna sytuacja w produkcji warzyw

Owoce i warzywa 12 czerwca 2018 11:42 Jarosław Górski, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Aktualizacja: 12 czerwca 2018 14:34
Aktualna sytuacja w produkcji warzyw
Źródło: auryndrikson, fotolia.com
Na świecie znanych jest około 250 gatunków warzyw, z czego w Polsce uprawia się ich około 40.
Spis treści:

    Na świecie znanych jest około 250 gatunków warzyw, z czego w Polsce uprawia się ich około 40.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Warzywa odgrywają istotną rolę w prawidłowym, zdrowym żywieniu, ponieważ stanowią bezcenne, naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. witamin, związków mineralnych oraz błonnika. W organizmie człowieka regulują procesy trawienia i działają odkwaszająco. Niektóre zawierają substancje hamujące rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów. Polskie warzywa są synonimem smacznej, zdrowej i bezpiecznej żywności.

    1,2% zasiewów stanowią warzywa

    W strukturze upraw warzywa w Polsce zajmują stosunkowo niewielki areał. Corocznie jest to około 1,2% powierzchni zasiewów. Jednak ze względu na wysoki udział warzyw w wartości towarowej produkcji rolniczej, wynoszący około 9%, produkcja warzywnicza jest ważną gałęzią krajowego rolnictwa.


    Ogólna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych z uwzględnieniem uprawy w ogrodach przydomowych wynosi w kraju w zależności od roku 140-170 tys. ha. Zbiory warzyw gruntowych również w zależności od roku, ze względu na zróżnicowane warunki pogodowe, kształtują się w przedziale od 4000 do 4500 tys. ton. Jesteśmy trzecim lub czwartym producentem warzyw w Europie, ale ze względu na panujące w Polsce warunki klimatyczne, uprawa warzyw gruntowych ma u nas charakter sezonowy. W konsekwencji polscy producenci warzyw rozwijają produkcję pod osłonami. Obecnie powierzchnia uprawy warzyw pod osłonami wynosi w kraju ponad 6100 ha i pomimo stosunkowo wysokich kosztów produkcji (w porównaniu z krajami Europy Zachodniej nasi producenci ponoszą istotnie większe nakłady na energię), nadal się inwestuje i w miejscu rozbieranych starych cieplarni budowane są nowoczesne obiekty szklarniowe.

    Średnie krajowe miesięczne ceny skupu wybranych gatunków warzyw przeznaczonych do konsumpcji (zł/kg)

    Miesiąc

    Cebula

    Kapusta biała

    Marchew

    Pietruszka

    Pomidory szklarniowe

     IV 2017

    0,53

    0,40

    0,63

    1,80

    8,06

     V 2017

    0,60

    0,78

    0,70

    2,39

    4,06

     VI 2017

    0,66

    1,07

    0,74

    3,01

    2,81

     VII 2017

    1,24

    2,02*

    0,87

    3,39

    2,44

     VIII 2017

    0,81

    1,45*

    0,76

    3,52

    2,01

     IX 2017

    0,68

    0,42

    0,67

    2,44

    2,79

     X 2017

    0,62

    0,34

    0,66

    2,03

    3,80

     XI 2017

    0,68

    0,38

    0,65

    2,02

    3,92

    XII 2017

    0,67

    0,36

    0,64

    1,99

    4,98

     I 2018

    0,68

    0,30

    0,72

    2,16

    –

     II 2018

    0,66

    0,31

    0,77

    2,37

    –

     III 2018

    0,68

    0,32

    0,98

    3,29

    –

     IV 2018

    0,70

    0,31

    1,37

    4,92

    6,72

    *za główkę

    Źródło: Kraciński P., Smoleński T., Rynek Warzyw, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy, Biuletyn miesięczny nr 5 (327) 2018 r.

    Uprawa warzyw w Wielkopolsce

    W Wielkopolsce głównym producentem warzyw są gospodarstwa indywidualne, których udział w produkcji wynosi ponad 90%, a województwo wielkopolskie jest jednym z największych producentów warzyw gruntowych. Jego udział w produkcji krajowej wynosi około 14%.


    Uprawy warzyw gruntowych w Wielkopolsce zlokalizowane są głównie w pobliżu dużych miast, gdzie jest na nie rynek zbytu, a także w pobliżu zakładów przetwórczych. Poza wysoko wyspecjalizowanymi gospodarstwami produkującymi dobrej jakości warzywa, często uprawy warzyw prowadzone są w gospodarstwach typowo rolniczych, stanowiąc niejednokrotnie istotne uzupełnienie dochodów w gospodarstwie i dając pracę niezatrudnionym poza gospodarstwem domownikom oraz sezonowo sąsiadom. 
    Małe gospodarstwa prawie w całości zaopatrują w warzywa targowiska, niewielkie sklepy i inne drobne miejsca sprzedaży. Nadwyżkę produkcji warzyw sprzedają również na rynkach hurtowych. Zwiększa to dostępność świeżych warzyw dla konsumenta oraz powoduje wzrost ich spożycia.


    Mniejsze gospodarstwa mogą produkować gatunki lub odmiany warzyw, których nie produkują duże gospodarstwa ogrodnicze. Są to najczęściej warzywa wymagające większych nakładów pracy ręcznej, jak szparagi, rzodkiewka czy inne warzywa sprzedawane w pęczkach.


    Z powodu występowania na rynku warzyw przewagi podaży nad popytem, rozwój ogólnej produkcji warzyw gruntowych powinien mieć przede wszystkim charakter jakościowy. Natomiast zwiększenie powierzchni uprawy warzyw może nastąpić tylko w sytuacji możliwości eksportu do krajów niebędących państwami członkowskimi Unii Europejskiej bądź wraz z rozwojem lokalnego przetwórstwa. Ważnym czynnikiem pozwalającym osiągnąć wyższą jakość produkowanych warzyw jest uprawa odmian o możliwie najlepszej ocenie parametrów użytkowych. Należy także dążyć do zmiany technologii uprawy niektórych gatunków warzyw, co będzie miało wpływ na ich jakość (np. uprawa warzyw korzeniowych na redlinach, ogórków na czarnej folii itp.). W celu uzyskania dobrych i coraz lepszych jakościowo plonów warzyw gruntowych wskazane jest też zwiększenie areału upraw nawadnianych. Tylko wysokiej jakości warzywa, produkowane zgodnie z wymogami rynku, znajdą nabywcę dając producentowi dochód i satysfakcję.

    Porównując w skupie ceny warzyw przeznaczonych do konsumpcji w kwietniu 2017 i 2018 roku widzimy, że wzrosły ceny skupu pietruszki, marchwi i cebuli. Obniżyły się natomiast ceny skupu kapusty białej i pomidorów szklarniowych.

    Przyszłość leży w szparagach

    Przyszłościowym kierunkiem rozwoju warzywnictwa gruntowego w Wielkopolsce wydaje się być uprawa szparagów. Ze względu na niewielką odległość od zachodniej granicy kraju, gdzie znajduje się największy konsument (2 kg na osobę) i importer szparagów – Niemcy, zwiększenie dotychczasowego areału i produkcji szparagów w województwie wielkopolskim ma szansę powodzenia. Przy odpowiedniej promocji i popularyzacji tego cennego warzywa dużą część produkcji mógłby wchłonąć również rynek krajowy.

    Biorąc pod uwagę niski stopień skażenia środowiska w naszym województwie, istnieją w Wielkopolsce dobre warunki do rozwoju integrowanej i ekologicznej produkcji warzyw. Przyszłością jest również produkcja masy towarowej wyrównanej pod względem jakościowym i odmianowym, umożliwi to przeznaczenie towaru na eksport. Organizacja sprzedaży przez pojedynczych producentów może być realizowana tylko w przypadku uzyskiwania przez nich dużej, jednorodnej produkcji warzyw, ale coraz częściej organizacja sprzedaży wymagać będzie tworzenia różnych form zespołowego działania jak grupy producenckie w postaci spółek, spółdzielni itp.

    Niezbędnym warunkiem postępu i rozwoju produkcji warzywnej jest wyeliminowanie sezonowości podaży dzięki odpowiednim technologiom produkcji, a także poprzez rozbudowę istniejących przechowalni oraz inwestycje w budowę nowych obiektów, które pozwolą na sprzedaż warzyw w optymalnym czasie, tj. wówczas, gdy cena jest najwyższa.

    Literatura:

    Kraciński P., Smoleński T., Rynek Warzyw, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy, Biuletyn miesięczny nr 5 (327) 2018 r.

    Rynek Warzyw w Polsce, Agencja Rynku Rolnego, listopad 2015.

     Czytaj także: Unia Warzywno - Ziemniaczana: chcemy zmian!

    • Tagi:
    • cebula
    • szparagi
    • ceny
    • uprawa warzyw
    • wielkopolska
    • marchew
    Jarosław Górski, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Czy ceny tucznika odbiją? W skupach nie mają wątpliwości

    15 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują

    14 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg

    14 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa

    Co zrobić z grządką po zbiorach cebuli? Posiej te warzywa, plony cię zaskoczą

    13 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Uprawia inaczej niż wszyscy w Polsce i ma z tego zyski [VIDEO]

    10 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?

    9 sierpnia 2025
    Inne

    Zaskakujące, co dzieje się z cenami na targowiskach! Wszystko zależy od dostaw

    5 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny tucznika. Jest niewielki wzrost

    28 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę wybrali dla pieniędzy. Jakie dopłaty i za ile można sprzedać sztukę?
    20 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
    20 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
    20 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Rozsyp w ogrodzie, a ślimaki się wyniosą. Ten sposób nie niszczy gleby
    20 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    W ciągu kilku dni niszczy całą uprawę pomidorów. Szybko zastosuj ten oprysk
    20 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Ogórki na jesienny zbiór posadź właśnie teraz. Polecane odmiany
    19 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Przypilnuj cukinii w sierpniu. Będzie owocować aż do jesieni
    18 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Ogórki zaczynają więdnąć? Musisz działać natychmiast. To może być groźna choroba
    15 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności