Zwyciężyła masarnia z 10 wyróżnionymi produktami [PEŁNA LISTA WYRÓŻNIONYCH]
- Chcę wyrazić uznanie, wdzięczność i podziękowanie dla sektora przemysłu mięsnego, który na przestrzeni lat stał się polską wizytówką - podkreślił minister rolnictwa Czesław Siekierski podczas 56. Dni Przemysłu Mięsnego „Perspektywy wędzarnictwa w Polsce”. Organizatorem wydarzenia był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - Państwowy Instytut Badawczy.
Polskie produkty na całym świecie
Minister Siekierski zaznaczył, że z perspektywy czasu widać, jak znacznie przemysł mięsny przyczynił się do systematycznego wzrostu polskiego eksportu. - Dzisiaj polskie produkty można znaleźć nie tylko na półkach europejskich sklepów, lecz także na półkach sklepów na całym świecie. To ogromny skok dla rozwoju polskiego rolnictwa i przetwórstwa - podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Zaznaczył, że sektor przetwórczy, w szczególności sektor mięsny, dokonał wielkiej zmiany w zakresie wytwarzania produktów spożywczych. - To zasługa nie tylko rolników, lecz także przetwórców, którzy wytwarzają produkty wysokiej jakości. W tej chwili mamy jeden z lepszych przemysłów przetwórczych - w tym przetwórstwa mięsa - w Europie - stwierdził Czesław Siekierski.
Puchar ministra za zwycięstwo dla Masarni Ubojni „ZEMAT”
Podczas imprezy ogłoszono wyniki 56. Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, który tradycyjnie zorganizował Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB pod honorowym patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi. W tegorocznej edycji wzięły udział 42 zakłady mięsne i drobiarskie z całej Polski. Ocenie poddano 141 produktów mięsnych. Wyróżnieni zostali najlepsi producenci i najwyższej jakości przetwory mięsne. Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego za zwycięstwo otrzymała Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu.
Puchar dyrektora i dyplomy specjalne
Dyrektor Instytutu ufundował puchar „za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych produktów” w 56. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2024 dla: „JK” Sp. z o. o. Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli.
Specjalny dyplom za najwyżej ocenione produkty typu żywność wygodna otrzymał: Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi za pierogi z mięsem i szpinakiem.
Specjalny dyplom
za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej zgłoszonych produktów typu żywność wygodna otrzymali: ELITE EXPEDITIONS Sp. z o. o., Zakład Przetwórstwa Dziczyzny w Zwierzyńcu za: steki z udźca jelenia w marynacie oraz Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. w Łukowie za: wołowinę do szarpania wolno gotowaną.
Specjalny dyplom
za najwyżej ocenione produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi otrzymał: SZOT Sp. z o.o. w Środzie Wielkopolskiej, Sklep sieci Intermarche za średzki plater garmażeryjny, kiełbasę ze świniobicia ze średzkiej wędzarni, polędwicę długo dojrzewającą ze średzkiej wędzarni. Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymał: „JK” Sp. z o. o. Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli za kiełbasę swojską krajaną oraz Kaldara Sp. z o.o. w Nowej Soli, sklep sieci Intermarche za kiełbasę staropolską, boczek w przyprawach i kiełbasę ze świniobicia.
Nagrodzone w konkursie produkty mogą być opatrywane znakiem towarowym: „Produkt najwyższej jakości” 2024.
Ci producenci otrzymali dyplomy za wyróżnione wyroby
Dziesięć produktów:
Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu za sortymenty: Salceson ozorkowy, Salceson czarny, Kaszanka grillowa, Mięso garmażeryjne, Salceson włoski, Blok z pietruszką, Pieczeń cebulkowa, Kiełbaski firmowe/frankfurterki, Szynka z komina, Farsz na pierogi
Dziewięć produktów:
„JK” Sp. z o. o. Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli za sortymenty: Pasztet śniadaniowy, Sprężynki, Wędzonka dukielska - Szynka Pradziada, Wędzonka Dukielska - Boczek, Wędzonka dukielska - Oko Żubra, Kiełbasa swojska krajana, Kiełbasa węgierska, Frankfurterki, Chipsy mięsne
Siedem produktów:
SZOT Sp. z o.o. w Środzie Wielkopolskiej sklep sieci Intermarche za sortymenty: Szynka surowa wędzona ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa ze świniobicia ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa swojska ze średzkiej wędzarni, Polędwica długo dojrzewająca ze średzkiej wędzarni, Kiełbasa wiejska ze średzkiej wędzarni, Średzki plater garmażeryjny, Filet nadziewany w cieście francuskim
Pięć produktów:
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi za sortymenty: Zupa porowa, Szynka dojrzewająca, Szyneczka lubomska, Pierogi z mięsem i szpinakiem, Pieczone kulki z fileta nadziewane serem i brokułem
LUKULLUS Sp. z o.o. Sp. k. w Michałowie za sortymenty: Winerki cielęco-wieprzowe, Szynka delikatna, Kiełbasa drewnem wędzona, Kiełbasa podwawelska pieczona, Szynka prawdziwie pieczona
Kaldara Sp. z o.o. w Nowej Soli, sklep sieci Intermarche za sortymenty: Boczek rolowany, Kiełbasa staropolska, Boczek w przyprawach, Kiełbasa pieprzowa surowa, Kiełbasa ze świniobicia
UMBERTO Sp. z o.o. w Szczecinku sklep sieci Intermarche za sortymenty: Wędzonka szynka, Wędzonka karkówka, Wędzonka boczek, Wędzonka krotoszyńska, Kiełbasa pieprzowa
Cztery produkty:
Elbląskie Centrum Mięsne „EL-HURT” Produkcja i Handel Sp. J. w Elblągu za sortymenty: Elblążanki, Pieczeń żuławska, Rolada z boczku, Kabanosy żuławskie
Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI Sp. kom. w Golejewie za sortymenty: Pasztet chłopski, Filet na biało, Kiełbasa polska pieczona, Kiełbaski sycylijskie
KISZECZKA SP. Z O. O. Spółka komandytowa, Zakład Produkcyjny w Janowie za sortymenty: Gęś ze śliwką, Szynka rzeźnika, Chorizo sarta, Wołowina po tatarsku
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wojciech Zieliński i S-ka Spółka Jawna w Kwidzyniu za sortymenty: Szynka Zielińskiego, Kiełbasa Zielińskiego, Kabanosy Zielińskiego wieprzowe, Kiełbasa krakowska sucha
Zakład Masarski Michał Kreczkowski w Miłakowie za sortymenty: Kiszka pasztetowa, Kaszanka gruba, Kiełbasa wiejska, Szynka wiejska
Zakłady Mięsne PAMSO S.A. w Pabianicach za sortymenty: Kaszanka pabianicka, Kiełbasa podwawelska, Kiełbasa tatrzańska, Kiełbasa jałowcowa
Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie za sortymenty: Biodrówka z chłopskiej zagrody, Schab z chłopskiej zagrody, Kiełbasa krucha z wędzarni, Kiełbasa galicyjska
Zakłady Mięsne „BYSTRY” Sp. z o.o. Sp. Kom. w Swarzędzu za sortymenty: Salceson ozorowy, Kiełbaski serowe, Szynka z czosnkiem, Polędwiczki łososiowe
Trzy produkty:
“JAMIR” Sobieraj i Wspólnicy Sp. J. w Bechcicach za sortymenty: Galantyna wieprzowa, Kiełbasa chłopska, Ogonówka
Zakłady Mięsne SZUBRYT w Chełmcu za sortymenty: Klops z jagnięciną, Szynka z pogórza, Schab z pogórza
Zakłady Mięsne SKIBA S.A. w Chojnicach za sortymenty: Syte serdelki, Syte serdelki z serem cheddar, Skibusie
Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp. z o.o. w Chybiu za sortymenty: Filet maślany z indyka, Kiełbasa z indyka z gęsiną, Kiełbasa z indyka z galaretą
ZYCHOWICZ Sp. z o.o. Przetwórstwo Mięsa Sp. kom. w Daleszycach za sortymenty: Galareta świąteczna, Gulasz myśliwski z kopytkami, Gulasz myśliwski
Wędzarnia Dubielak Sp. z o.o. w Gostyninie za sortymenty: Pasztet z borowikami, Polędwica łososiowa, Pieczeniowa golonka wolno gotowana
DIGITO Sp. z o.o. w Grudziądzu sklep sieci Intermarche za sortymenty: Szynka szefa, Polędwiczka kasztelańska, Boczek wędzony ułański
Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. w Łukowie za sortymenty: Wołowina do szarpania wolno gotowana, Sztuka mięsa wołowego wolno gotowana, Szynka szlachecka
Zakład Przetwórstwa Mięsnego KUŚ Sp. K. w Rudzie Śląskiej za sortymenty: Krupniok, Krokiety z pieczarkami i serem, Kiełbasa biała z czosnkiem niedźwiedzim,
Madej Wróbel Sp. z o.o. w Rudzie Śląskiej za sortymenty: Frankfurterki, Szynka krucha z Chrzanowa, Kiełbasa kminkowa
WOY Sp. z o.o. w Sobawinach za sortymenty: Burger wołowy, Boczek z pieca, Salami baranie TARCZYŃSKI S.A. w Ujeźdźcu Małym za sortymenty: Kiełbasa sucha jałowcowa Extra 150 g Vacum, Kiełbasa myśliwska z szynki Extra 150 g Vacum, Kabanos wieprzowy Extra 130 g
Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Masarnia w Żukowie za sortymenty: Serdelki żukowskie, Kiełbasa biała żukowska surowa, Kiełbasa geesowska cienka krucha.
Dwa produkty:
Zakład Mięsny LENARCIK Sp. z o.o. w Gotardach-Gzach za sortymenty: Kiełbasa rzeźnicka, Schab Gotardzki
Zakład Przetwórstwa Mięsa ANIOŁKOWSCY Justyna Stankiewicz, Sp. J. w Grudziądzu za sortymenty: Kiełbasa Bohuna, Polska
Zakład Mięsny WASĄG Sp. J. w Hedwiżynie za sortymenty: Szynka pieczona, Boczek czosnkowy ,,WETAR” Spółka z o.o. w Jelczu-Laskowicach sklep sieci Intermarche za sortymenty: Szynka wykwintna, Kiełbasa niedźwiedzia
Zakład Przetwórstwa Mięsa „MATTHIAS” Sp. z o.o. w Kolonii Zamek za sortymenty: Kiełbasa jałowcowa, Kiełbasa myśliwska
Konsorcjum Mięsne OKRASA Grupa Południe Sp. z o.o. w Pilicy za sortymenty: Konserwa przebojowa Okrasy, Konserwa szlagierowa Okrasy
Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach za sortymenty: Boczek upieczony, Kiełbasa wiejska z cielęciną
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Ubój i Przetwórstwo Indyka Joanna Giżewska - Chrząszcz w Słupi Kapitulnej za sortymenty: Szynkowa z indyka Premium, Golonka z indyka wolno gotowana
ELITE EXPEDITIONS Sp. z o. o., Zakład Przetwórstwa Dziczyzny w Zwierzyńcu za sortymenty: Steki z udźca jelenia w marynacie, Steki ze schabu z dzika w marynacie.
CZYTAJ TEŻ: Ziemniaki tak wysokiej ceny jeszcze nigdy nie miały, a rośnie dalej
- Tagi:
- puchar
- dyplomy
- produkty
- sortymenty