Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

Dla domu - Zdrowie 21 lutego 2025 07:22 Joanna Kamińska
Jakie chleby są najzdrowsze?
Jakie chleby są najzdrowsze?
Źródło: Adobe Stock
Chleb pszenny, żytni, pełnoziarnisty, na zakwasie... Półki w piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba. Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża, z którego wyprodukowano mąkę. Wyjaśniamy, jakie chleby są najzdrowsze.
Spis treści:

    Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. Jemy go niemal codziennie. Jego podstawowy skład jest niezwykle prosty: mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Powszechnie uważa się, że chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Czy rzeczywiście tak jest? A może odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać?

    Czytaj też: Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

    Jakie chleby są najzdrowsze? Znaczenie ma stopień przetworzenia zboża

    O tym, czy chleb jest zdrowy decyduje przede wszystkim zboże, z którego powstała mąka do jego wypieku. Chodzi jednak nie tylko o rodzaj zboża, ale przede wszystkim o stopień jego przetworzenia. W związku z tym warto w pierwszej kolejności uważnie przyjrzeć się mące. To, z jakiego zboża powstała i w jakim stopniu została przetworzona, decyduje o jej wartościach odżywczych, a jednocześnie o tym, jakie składniki odżywcze ma chleb.

    Dwa podstawowe rodzaje mąki, z których najczęściej pieczony jest chleb, to mąka pszenna i żytnia. Ta ostatnia ma więcej błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny. Niekoniecznie jednak zawsze chleb żytni będzie zdrowszy od pszennego. Ważniejszy bowiem od rodzaju mąki jest, co już zostało wspomniane, stopień jej przetworzenia.

    Czytaj też:
    Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

    Mąka pełnoziarnista a mąka biała: Podstawowe różnice

    Zdrowszym wyborem będzie chleb wypiekany z mąki pełnoziarnistej, która może być zarówno żytnia, jak i pszenna. Mąka ta powstaje ze zmielenia wszystkich części ziarna (otręby, zarodek i bielmo) w przeciwieństwie do mąki oczyszczonej zwanej rafinowaną lub po prostu białą. W czasie produkcji tej ostatniej wyeliminowuje się takie cenne części zbóż jak otręby i zarodek. Tym samym mąka oczyszczona pozbawiona jest wielu cennych składników odżywczych lub zawiera ich bardzo niewiele.

    W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć o mące razowej. Jej skład jest podobny do tej pełnoziarnistej. Różnica polega na samym mieleniu ziarna, które w przypadku mąki razowej mielone jest tylko raz. Tym samym mąka ta jest mniej przetworzona niż pełnoziarnista.

    Podsumowując, bez względu na to, z jakiego zboża powstała mąka (pszenica czy żyto), zawsze zdrowszy będzie chleb wypieczony z mąki pełnoziarnistej i razowej. Będzie też on zawsze ciemniejszy od tego z mąki oczyszczonej i będzie zawierał zdecydowanie więcej błonnika, składników mineralnych (magnez, żelazo, selen) i witamin, w tym głównie tych z grupy B.

    Warto przy tym wiedzieć, że producenci dodają czasami do chleba z mąki oczyszczonej ciemne barwniki (np. karmel, melasa), dzięki czemu wygląda on jakby został wypieczony z mąki pełnoziarnistej. Tym samym ważne jest, aby sprawdzać i analizować skład pieczywa.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Jakie chleby są najzdrowsze? Na zakwasie czy na drożdżach?

    Kolejną istotną kwestią jest rodzaj fermentacji, w wyniku której powstał chleb. Mowa tu o składnikach, które użyte zostały w procesie wyrastania ciasta. Z tego względu chleby dzieli się na te powstałe na zakwasie oraz te powstałe na drożdżach.

    Zdrowszy jest chleb na zakwasie, w którym do wyrastania ciasta użyte zostały naturalne kultury bakterii. W efekcie pieczywo ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak, a jednocześnie większą wartość odżywczą i niższy indeks glikemiczny. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Produkcja chleba na zakwasie jest jednak droższa i bardziej czasochłonna od produkcji tego na drożdżach. Ten ostatni, chociaż mniej zdrowy, jest ceniony przez wiele osób za swój delikatny smak, miękkość i puszystość.

    Zatem jakie chleby są najzdrowsze? Podsumowując, za najzdrowsze uznać należy chleby pełnoziarniste na zakwasie.

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio 

    • Tagi:
    • pieczywo
    • zboże
    • mąka
    • chleb
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zboża

    Nieuczciwe praktyki w skupie? Apel o utworzenie niezależnego laboratorium jakości zboża

    9 listopada 2025
    Uprawy

    Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić

    2 listopada 2025
    Uprawy

    Nawet do 2 ton z hektara więcej przy tej strategii uprawy

    1 listopada 2025
    Newsy

    Porażające dane o zbożu. Po tych słowach w Sejmie zawrzało

    8 października 2025
    Zboża

    Kiedy siać jęczmień ozimy, żeby rzeczywiście było dobrze?

    16 września 2025
    Newsy

    Minister rolnictwa: „Nie wszyscy rolnicy chcą dopłat do zboża”

    29 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Pozostałe

    Niskie ceny zbóż. Jest apel o dopłaty do ministra rolnictwa

    13 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Maszyny
    Jedna maszyna i 266 ciężarówek. Ta sieczkarnia zmiażdżyła rekord Guinnessa w zbiorze paszy
    10 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
    10 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
    10 listopada 2025
    Dla domu
    Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
    9 listopada 2025
    Dla domu
    Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
    8 listopada 2025
    Dla domu
    Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
    7 listopada 2025
    Dla domu
    Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
    4 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności