Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

Dla domu - Zdrowie 21 lutego 2025 07:22 Joanna Kamińska
Jakie chleby są najzdrowsze?
Jakie chleby są najzdrowsze?
Źródło: Adobe Stock
Chleb pszenny, żytni, pełnoziarnisty, na zakwasie... Półki w piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba. Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża, z którego wyprodukowano mąkę. Wyjaśniamy, jakie chleby są najzdrowsze.
Spis treści:

    Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. Jemy go niemal codziennie. Jego podstawowy skład jest niezwykle prosty: mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Powszechnie uważa się, że chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Czy rzeczywiście tak jest? A może odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać?

    Czytaj też: Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

    Jakie chleby są najzdrowsze? Znaczenie ma stopień przetworzenia zboża

    O tym, czy chleb jest zdrowy decyduje przede wszystkim zboże, z którego powstała mąka do jego wypieku. Chodzi jednak nie tylko o rodzaj zboża, ale przede wszystkim o stopień jego przetworzenia. W związku z tym warto w pierwszej kolejności uważnie przyjrzeć się mące. To, z jakiego zboża powstała i w jakim stopniu została przetworzona, decyduje o jej wartościach odżywczych, a jednocześnie o tym, jakie składniki odżywcze ma chleb.

    Dwa podstawowe rodzaje mąki, z których najczęściej pieczony jest chleb, to mąka pszenna i żytnia. Ta ostatnia ma więcej błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny. Niekoniecznie jednak zawsze chleb żytni będzie zdrowszy od pszennego. Ważniejszy bowiem od rodzaju mąki jest, co już zostało wspomniane, stopień jej przetworzenia.

    Czytaj też:
    Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

    Mąka pełnoziarnista a mąka biała: Podstawowe różnice

    Zdrowszym wyborem będzie chleb wypiekany z mąki pełnoziarnistej, która może być zarówno żytnia, jak i pszenna. Mąka ta powstaje ze zmielenia wszystkich części ziarna (otręby, zarodek i bielmo) w przeciwieństwie do mąki oczyszczonej zwanej rafinowaną lub po prostu białą. W czasie produkcji tej ostatniej wyeliminowuje się takie cenne części zbóż jak otręby i zarodek. Tym samym mąka oczyszczona pozbawiona jest wielu cennych składników odżywczych lub zawiera ich bardzo niewiele.

    W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć o mące razowej. Jej skład jest podobny do tej pełnoziarnistej. Różnica polega na samym mieleniu ziarna, które w przypadku mąki razowej mielone jest tylko raz. Tym samym mąka ta jest mniej przetworzona niż pełnoziarnista.

    Podsumowując, bez względu na to, z jakiego zboża powstała mąka (pszenica czy żyto), zawsze zdrowszy będzie chleb wypieczony z mąki pełnoziarnistej i razowej. Będzie też on zawsze ciemniejszy od tego z mąki oczyszczonej i będzie zawierał zdecydowanie więcej błonnika, składników mineralnych (magnez, żelazo, selen) i witamin, w tym głównie tych z grupy B.

    Warto przy tym wiedzieć, że producenci dodają czasami do chleba z mąki oczyszczonej ciemne barwniki (np. karmel, melasa), dzięki czemu wygląda on jakby został wypieczony z mąki pełnoziarnistej. Tym samym ważne jest, aby sprawdzać i analizować skład pieczywa.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Jakie chleby są najzdrowsze? Na zakwasie czy na drożdżach?

    Kolejną istotną kwestią jest rodzaj fermentacji, w wyniku której powstał chleb. Mowa tu o składnikach, które użyte zostały w procesie wyrastania ciasta. Z tego względu chleby dzieli się na te powstałe na zakwasie oraz te powstałe na drożdżach.

    Zdrowszy jest chleb na zakwasie, w którym do wyrastania ciasta użyte zostały naturalne kultury bakterii. W efekcie pieczywo ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak, a jednocześnie większą wartość odżywczą i niższy indeks glikemiczny. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Produkcja chleba na zakwasie jest jednak droższa i bardziej czasochłonna od produkcji tego na drożdżach. Ten ostatni, chociaż mniej zdrowy, jest ceniony przez wiele osób za swój delikatny smak, miękkość i puszystość.

    Zatem jakie chleby są najzdrowsze? Podsumowując, za najzdrowsze uznać należy chleby pełnoziarniste na zakwasie.

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio 

    • Tagi:
    • pieczywo
    • zboże
    • mąka
    • chleb
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Porażające dane o zbożu. Po tych słowach w Sejmie zawrzało

    8 października 2025
    Zboża

    Kiedy siać jęczmień ozimy, żeby rzeczywiście było dobrze?

    16 września 2025
    Newsy

    Minister rolnictwa: „Nie wszyscy rolnicy chcą dopłat do zboża”

    29 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Pozostałe

    Niskie ceny zbóż. Jest apel o dopłaty do ministra rolnictwa

    13 sierpnia 2025
    Zboża

    Dopłaty do zbóż rozregulowały rynek?

    15 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Jaka sytuacja na rynku zbóż w kwietniu? Czy już warto opróżniać magazyny?

    14 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Mało zboża na rynku. Rolnicy na razie nie chcą go sprzedawać. Co z cenami?

    7 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    GUS publikuje brutalną prawdę. Rolnicy z nadzieją, ale bez zysków?
    18 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Analizy rynkowe
    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?
    19 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
    19 października 2025
    Dla domu
    Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
    15 października 2025
    Dla domu
    To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    12 października 2025
    Dla domu
    Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
    11 października 2025
    Dla domu
    Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
    8 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności