Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Sorgo jako alternatywa dla wymagających upraw. Relacja z wydarzenia RAGT Polska
      Spore kary dla nieświadomych rolników. O tym zgłoszeniu nie wolno zapominać
      Jak można wyhodować ziemniaki idealne. Oni to wiedzą!
      Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zaliczka na zakup od rolnika ryczałtowego – o czym musisz wiedzieć?
      Dopłaty 2025. ARiMR już gotowa do wypłacania płatności do hektarów [VIDEO]
      Jak zabezpieczyć gospodarstwo przed byłym mężem w trakcie sprawy o podział majątku?
      Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      W twoim ogrodzie rosną purchawki? Co to tak naprawdę oznacza?
      Zakwitnie nawet dwa razy w sezonie. Wystarczy tylko znać ten sekret ogrodników
      Musisz zacząć już teraz, jeśli chcesz, by grudnik pięknie zakwitł na święta
      Październik to ostatni dzwonek. Wiosna przywita cię cudnym, szafirowym dywanem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

Dla domu - Zdrowie 21 lutego 2025 07:22 Joanna Kamińska
Jakie chleby są najzdrowsze?
Jakie chleby są najzdrowsze?
Źródło: Adobe Stock
Chleb pszenny, żytni, pełnoziarnisty, na zakwasie... Półki w piekarniach uginają się od różnych rodzajów chleba. Na co zwracać uwagę przy jego wyborze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża, z którego wyprodukowano mąkę. Wyjaśniamy, jakie chleby są najzdrowsze.
Spis treści:

    Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. Jemy go niemal codziennie. Jego podstawowy skład jest niezwykle prosty: mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Powszechnie uważa się, że chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Czy rzeczywiście tak jest? A może odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać?

    Czytaj też: Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

    Jakie chleby są najzdrowsze? Znaczenie ma stopień przetworzenia zboża

    O tym, czy chleb jest zdrowy decyduje przede wszystkim zboże, z którego powstała mąka do jego wypieku. Chodzi jednak nie tylko o rodzaj zboża, ale przede wszystkim o stopień jego przetworzenia. W związku z tym warto w pierwszej kolejności uważnie przyjrzeć się mące. To, z jakiego zboża powstała i w jakim stopniu została przetworzona, decyduje o jej wartościach odżywczych, a jednocześnie o tym, jakie składniki odżywcze ma chleb.

    Dwa podstawowe rodzaje mąki, z których najczęściej pieczony jest chleb, to mąka pszenna i żytnia. Ta ostatnia ma więcej błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny. Niekoniecznie jednak zawsze chleb żytni będzie zdrowszy od pszennego. Ważniejszy bowiem od rodzaju mąki jest, co już zostało wspomniane, stopień jej przetworzenia.

    Czytaj też:
    Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

    Mąka pełnoziarnista a mąka biała: Podstawowe różnice

    Zdrowszym wyborem będzie chleb wypiekany z mąki pełnoziarnistej, która może być zarówno żytnia, jak i pszenna. Mąka ta powstaje ze zmielenia wszystkich części ziarna (otręby, zarodek i bielmo) w przeciwieństwie do mąki oczyszczonej zwanej rafinowaną lub po prostu białą. W czasie produkcji tej ostatniej wyeliminowuje się takie cenne części zbóż jak otręby i zarodek. Tym samym mąka oczyszczona pozbawiona jest wielu cennych składników odżywczych lub zawiera ich bardzo niewiele.

    W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć o mące razowej. Jej skład jest podobny do tej pełnoziarnistej. Różnica polega na samym mieleniu ziarna, które w przypadku mąki razowej mielone jest tylko raz. Tym samym mąka ta jest mniej przetworzona niż pełnoziarnista.

    Podsumowując, bez względu na to, z jakiego zboża powstała mąka (pszenica czy żyto), zawsze zdrowszy będzie chleb wypieczony z mąki pełnoziarnistej i razowej. Będzie też on zawsze ciemniejszy od tego z mąki oczyszczonej i będzie zawierał zdecydowanie więcej błonnika, składników mineralnych (magnez, żelazo, selen) i witamin, w tym głównie tych z grupy B.

    Warto przy tym wiedzieć, że producenci dodają czasami do chleba z mąki oczyszczonej ciemne barwniki (np. karmel, melasa), dzięki czemu wygląda on jakby został wypieczony z mąki pełnoziarnistej. Tym samym ważne jest, aby sprawdzać i analizować skład pieczywa.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Jakie chleby są najzdrowsze? Na zakwasie czy na drożdżach?

    Kolejną istotną kwestią jest rodzaj fermentacji, w wyniku której powstał chleb. Mowa tu o składnikach, które użyte zostały w procesie wyrastania ciasta. Z tego względu chleby dzieli się na te powstałe na zakwasie oraz te powstałe na drożdżach.

    Zdrowszy jest chleb na zakwasie, w którym do wyrastania ciasta użyte zostały naturalne kultury bakterii. W efekcie pieczywo ma charakterystyczny, lekko kwaśny smak, a jednocześnie większą wartość odżywczą i niższy indeks glikemiczny. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Produkcja chleba na zakwasie jest jednak droższa i bardziej czasochłonna od produkcji tego na drożdżach. Ten ostatni, chociaż mniej zdrowy, jest ceniony przez wiele osób za swój delikatny smak, miękkość i puszystość.

    Zatem jakie chleby są najzdrowsze? Podsumowując, za najzdrowsze uznać należy chleby pełnoziarniste na zakwasie.

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio 

    • Tagi:
    • pieczywo
    • zboże
    • mąka
    • chleb
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zboża

    Kiedy siać jęczmień ozimy, żeby rzeczywiście było dobrze?

    16 września 2025
    Newsy

    Minister rolnictwa: „Nie wszyscy rolnicy chcą dopłat do zboża”

    29 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Pozostałe

    Niskie ceny zbóż. Jest apel o dopłaty do ministra rolnictwa

    13 sierpnia 2025
    Zboża

    Dopłaty do zbóż rozregulowały rynek?

    15 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Jaka sytuacja na rynku zbóż w kwietniu? Czy już warto opróżniać magazyny?

    14 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Mało zboża na rynku. Rolnicy na razie nie chcą go sprzedawać. Co z cenami?

    7 kwietnia 2025
    Zboża

    Techniczne zboże z Ukrainy trafiało do Polski. Jest komunikat ws. głośnej afery

    3 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Dopłaty 2025. ARiMR już gotowa do wypłacania płatności do hektarów [VIDEO]
    29 września 2025
    Uprawy
    Spore kary dla nieświadomych rolników. O tym zgłoszeniu nie wolno zapominać
    29 września 2025
    Przepisy
    Zaliczka na zakup od rolnika ryczałtowego – o czym musisz wiedzieć?
    29 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    W twoim ogrodzie rosną purchawki? Co to tak naprawdę oznacza?
    29 września 2025
    Dla domu
    Zakwitnie nawet dwa razy w sezonie. Wystarczy tylko znać ten sekret ogrodników
    29 września 2025
    Dla domu
    Musisz zacząć już teraz, jeśli chcesz, by grudnik pięknie zakwitł na święta
    28 września 2025
    Dla domu
    Październik to ostatni dzwonek. Wiosna przywita cię cudnym, szafirowym dywanem
    28 września 2025
    Dla domu
    Wapnowanie trawnika jesienią nie zawsze ma sens. Kiedy tego nie robić?
    28 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności