Grypa ptaków w UE: Holandia i Niemcy w centrum zakażeń
![](/media/cache/08/f9/08f91f7433d24f3bacf4e4d9364f0c6e.jpg)
Gdzie największe nasilenie ptasiej grypy w UE?
Według ostatnich danych GIW (aktualizacja: 10.02.2025), liczba ognisk notowanych u ptaków dzikich oraz utrzymywanych w niewoli była najwyższa w Holandii, gdzie zanotowano 67 ognisk. Na drugim miejscu znalazły się Niemcy z liczbą 63 ognisk, a to stanowiło blisko 30% wszystkich notowanych w UE.
W Polsce liczba ognisk zarówno notowanych u ptaków dzikich oraz utrzymywanych w niewoli, jak i ognisk u drobiu była taka sama i wyniosła 18, co w pierwszym przypadku stanowi 8,5% ognisk stwierdzonych w UE, zaś w drugim niespełna 32%. Z taką ilością ognisk u drobiu nasz kraj jest drugim po Włoszech, gdzie zanotowano najwięcej przypadków ptasiej grypy, jako ognisk u drobiu (21 ognisk). W krajach UE suma ognisk u drobiu wyniosła 57, zaś ognisk notowanych u ptaków dzikich oraz utrzymywanych w niewoli było 213 przypadków.
Czytaj także: To największe ognisko w tym roku. Trzeba wybić ponad milion kur
Jakie działania są podejmowane po wykryciu zakażenia?
W przypadku stwierdzenia ogniska grypy ptaków, pod nadzorem urzędowym dokonuje się niezwłoczne zabicie drobiu lub innych ptaków w sposób wykluczający rozprzestrzenianie się grypy ptaków; usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków oraz jaj znajdujących się w gospodarstwie; zniszczenie lub obróbkę, w sposób zapewniający zniszczenie wirusa grypy ptaków, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, paszy oraz przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem grypy ptaków; gospodarstwo, w którym stwierdzono grypę ptaków podlega oczyszczaniu i dezynfekcji przy użyciu odpowiednich preparatów biobójczych, które wykazują działanie unieszkodliwiające w stosunku do wirusa grypy ptaków.
Ponowne wprowadzenie zwierząt w gospodarstwie, w którym stwierdzono grypę ptaków, może nastąpić po upływie 21 dni od dnia zakończenia ostatecznego czyszczenia i odkażania.
Objawy i przebieg choroby
Przebieg i objawy kliniczne zakażeń grypy ptaków zależą od zjadliwości wirusa, gatunku i wieku ptaków, stanu ich zdrowia oraz warunków środowiskowych. Choroba wywoływana przez wirusa grypy ptaków może mieć dwie postacie: nisko zjadliwa grypa ptaków (LPAI) i wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI). LPAI ma postać kliniczną, która charakteryzuje się niezauważalnymi, umiarkowanymi lub ciężkimi objawami oddechowymi. Przy czym śmiertelność waha się od 3% do 15%, zaś spadek nieśności może wynieść 45%. W przypadku HPAI objawy kliniczne to depresja, silne łzawienie, kichanie, duszność, obrzęk zatok podoczodołowych, sinica grzebienia i dzwonków, obrzęk głowy, nastroszenie piór, biegunka, objawy nerwowe. W dodatku w stadach kur niosek obserwuje się gwałtowny spadek lub zatrzymanie produkcji jaj, skorupy stają się miękkie, a ostatnie jaja są zwykle bez skorup. W nadostrych i ostrych przypadkach padnięcia są nagłe, bez widocznych objawów lub w ciągu 24-48 godzin od pierwszych objawów. Śmiertelność dochodzi do 100%.
- Tagi:
- choroby drobiu
- drób
- ptasia grypa