Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Szok, co się dzieje na rynku bydła?
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny i dostępność sadzeniaków na sezon 2026
      Stawka w tym ekoschemacie urosła. Za wysianie tych roślin można dostać 930 zł/ha
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na ten moment czekało wiele małych gospodarstw. ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc
      Od 200 tys. do nawet 1,5 mln zł dla rolników na te inwestycje. Nabór tuż-tuż
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
      Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
      Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
      Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

Dla domu 20 grudnia 2024 06:08 Katarzyna Pryga
Smażony karp to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych
Smażony karp to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych
Źródło: Adobe Stock
Smażony karp to jedno z kultowych, tradycyjnych dań wigilijnych. Mięso tej ryby gości na polskich stołach od wielu lat. Przygotowanie karpia nie jest trudne, ale o pewnych zasadach należy obowiązkowo pamiętać.
Spis treści:

    Jak idealnie przygotować wigilijnego karpia? Niektóre tradycje dotyczące tej potrawy (m.in. przechowywanie żywej ryby w wannie) na szczęście odchodzą do przeszłości. Na większości polskich stołów rybie mięso pojawia się jednak w Wigilię obowiązkowo. Smażony karp, chociaż być może nieco mniej popularny niż dawniej, wciąż może być nie tylko smacznym, ale także zdrowym daniem. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak przygotować karpia przed smażeniem? 

    Świeżą rybę trzeba oprawić: odciąć głowę i płetwy, usunąć łuski i wnętrzności. Następnie mięso należy dokładnie opłukać. Częściej wybierana alternatywa to zakup mięsa już wstępnie obrobionego. W takim wypadku pozostaje zazwyczaj kwestia opłukania mięsa i usunięcia łusek. Mięso należy pokroić w dzwonka lub filety. Zakupioną rybę można także z powodzeniem mrozić. Mięso karpia (o ile będzie prawidłowo zamrożone i rozmrożone) nie powinno utracić walorów smakowych i wartości odżywczych. 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak zamrozić karpia? Jest jedna żelazna reguła, której trzeba przestrzegać 

    Mięso podzielone na porcje można doprawiać bezpośrednio przed smażeniem. Zalecana jest jednak opcja doprawienia i odłożenia do lodówki na min. 1 godzinę. W przypadku mięsa z karpia wystarczą zazwyczaj przyprawy bazowe, czyli sól i pieprz. Sprawdzą się również gotowe mieszanki przypraw dla potraw rybnych. Doprawione mięso należy obtoczyć w mące (lub w mące i jajku), a następnie w panierce. Osoby preferujące mniej kaloryczne danie mogą podmienić tradycyjną panierkę na mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej.  

    Jak pozbyć się zapachu karpia? 

    Nie każdy wielbiciel tradycyjnych, wigilijnych potraw jest fanem charakterystycznego zapachu karpia. Specyficzny aromat można zminimalizować na kilka sposobów. Jedna z opcji to obłożenie świeżego mięsa plasterkami cebuli na kilkanaście godzin. Rybę można również umieścić na kilka godzin w zimnym mleku. Sprawdzi się również skropienie mięsa sokiem z cytryny na kilka godzin przed smażeniem. Inny, znany trik mówi o wykorzystaniu kilku plastrów surowego ziemniaka. Warzywo położone na patelnię w trakcie smażenia karpia powinno przynajmniej częściowo pochłonąć intensywny zapach ryby. Charakterystyczny aromat mogą także zneutralizować zioła - w przypadku karpia polecany jest m.in. rozmaryn, majeranek i tymianek. 

    CZYTAJ TAKŻE: Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    Smażenie karpia. O tych zasadach warto pamiętać 

    Istnieje kilka metod idealnego smażenia karpia. Najczęściej stosowanym sposobem jest smażenie w głębokim tłuszczu, na patelni wypełnionej olejem na poziomie min. 1 cm. Opinie na temat doboru tłuszczu do smażenia są podzielone. Przyjmuje się, że najlepszym tłuszczem do smażenia karpia jest olej rzepakowy, m.in. ze względu na neutralny aromat i zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Kolejna opcja to masło klarowane. Spora grupa fanów dań rybnych poleca także olej słonecznikowy jako bazę do smażenia (tu jednak zdania są mocno podzielone). Odradzane jest za to używanie smalcu, margaryny, a także olejów roślinnych tłoczonych na zimno.  

    Mięso karpia należy smażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Gdy mięso nabiera wyraźnego, złotawego koloru, dzwonka lub filety należy obrócić na drugą stronę (min. 5 minut smażenia dla każdej strony). Zbyt długi proces smażenia sprawi, że mięso zamiast chrupiącego stanie się twarde i suche. 

    CZYTAJ TAKŻE: Najlepszy zamiennik wigilijnego karpia? Ta ryba jest smaczna i bez ości

    • Tagi:
    • ryby
    • Święta
    • kuchnia
    • Wigilia
    • karp
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Domowy trik na zatkane rury bez chemii

    6 października 2025
    Newsy

    Przeterminowana żywność nie wjechała do Polski. Co zablokowała inspekcja?

    14 września 2025
    Inne hodowle

    Unijny komisarz w Polsce. "Niektóre stada załamały się". Będą nowe regulacje?

    6 września 2025
    Newsy

    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala

    15 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?
    7 października 2025
    Newsy
    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
    7 października 2025
    Maszyny
    AI dla nawozów, "myślące" opony, innowacje w zbiorach. Agritechnika Cię zaskoczy
    7 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Grabić, czy nie grabić? Co się stanie, jeśli nie usuniesz liści z ogrodu?
    7 października 2025
    Dla domu
    Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
    6 października 2025
    Dla domu
    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Domowy trik na zatkane rury bez chemii
    6 października 2025
    Dla domu
    Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
    6 października 2025
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
    6 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności