Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
      Zagrożenie pryszczycą a wypas zwierząt. Czy wprowadzenie zakazu jest możliwe?
      Choroba wdziera się do stad drobiu ogólnoużytkowego. Kury przydomowe zagrożone?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
      Straty już są, a może być jeszcze gorzej. Te uprawy są szczególnie zagrożone
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wyłonią najlepszych mechaników maszyn rolniczych w Polsce
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
      Ta maszyna opryskuje tylko chwasty. Innowacyjne rozwiązanie John Deere [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nie tylko ARiMR, PIP i PIORiN. Oni także kontrolują rolników [VIDEO]
      Chcą zezwolenia na szybszą sprzedaż ziemi, jeśli rolnik już w nią zainwestował
      Jak od 5 czerwca będzie wyglądać import towarów z Ukrainy?
      Krajowe truskawki, maliny, a nawet jeżyny i czereśnie można już kupić na giełdach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
      Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
      Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
      Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

Dla domu 20 grudnia 2024 06:08 Katarzyna Pryga
Smażony karp to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych
Smażony karp to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych
Źródło: Adobe Stock
Smażony karp to jedno z kultowych, tradycyjnych dań wigilijnych. Mięso tej ryby gości na polskich stołach od wielu lat. Przygotowanie karpia nie jest trudne, ale o pewnych zasadach należy obowiązkowo pamiętać.
Spis treści:

    Jak idealnie przygotować wigilijnego karpia? Niektóre tradycje dotyczące tej potrawy (m.in. przechowywanie żywej ryby w wannie) na szczęście odchodzą do przeszłości. Na większości polskich stołów rybie mięso pojawia się jednak w Wigilię obowiązkowo. Smażony karp, chociaż być może nieco mniej popularny niż dawniej, wciąż może być nie tylko smacznym, ale także zdrowym daniem. 

    Jak przygotować karpia przed smażeniem? 

    Świeżą rybę trzeba oprawić: odciąć głowę i płetwy, usunąć łuski i wnętrzności. Następnie mięso należy dokładnie opłukać. Częściej wybierana alternatywa to zakup mięsa już wstępnie obrobionego. W takim wypadku pozostaje zazwyczaj kwestia opłukania mięsa i usunięcia łusek. Mięso należy pokroić w dzwonka lub filety. Zakupioną rybę można także z powodzeniem mrozić. Mięso karpia (o ile będzie prawidłowo zamrożone i rozmrożone) nie powinno utracić walorów smakowych i wartości odżywczych. 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak zamrozić karpia? Jest jedna żelazna reguła, której trzeba przestrzegać 

    Mięso podzielone na porcje można doprawiać bezpośrednio przed smażeniem. Zalecana jest jednak opcja doprawienia i odłożenia do lodówki na min. 1 godzinę. W przypadku mięsa z karpia wystarczą zazwyczaj przyprawy bazowe, czyli sól i pieprz. Sprawdzą się również gotowe mieszanki przypraw dla potraw rybnych. Doprawione mięso należy obtoczyć w mące (lub w mące i jajku), a następnie w panierce. Osoby preferujące mniej kaloryczne danie mogą podmienić tradycyjną panierkę na mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej.  

    Jak pozbyć się zapachu karpia? 

    Nie każdy wielbiciel tradycyjnych, wigilijnych potraw jest fanem charakterystycznego zapachu karpia. Specyficzny aromat można zminimalizować na kilka sposobów. Jedna z opcji to obłożenie świeżego mięsa plasterkami cebuli na kilkanaście godzin. Rybę można również umieścić na kilka godzin w zimnym mleku. Sprawdzi się również skropienie mięsa sokiem z cytryny na kilka godzin przed smażeniem. Inny, znany trik mówi o wykorzystaniu kilku plastrów surowego ziemniaka. Warzywo położone na patelnię w trakcie smażenia karpia powinno przynajmniej częściowo pochłonąć intensywny zapach ryby. Charakterystyczny aromat mogą także zneutralizować zioła - w przypadku karpia polecany jest m.in. rozmaryn, majeranek i tymianek. 

    CZYTAJ TAKŻE: Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    Smażenie karpia. O tych zasadach warto pamiętać 

    Istnieje kilka metod idealnego smażenia karpia. Najczęściej stosowanym sposobem jest smażenie w głębokim tłuszczu, na patelni wypełnionej olejem na poziomie min. 1 cm. Opinie na temat doboru tłuszczu do smażenia są podzielone. Przyjmuje się, że najlepszym tłuszczem do smażenia karpia jest olej rzepakowy, m.in. ze względu na neutralny aromat i zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Kolejna opcja to masło klarowane. Spora grupa fanów dań rybnych poleca także olej słonecznikowy jako bazę do smażenia (tu jednak zdania są mocno podzielone). Odradzane jest za to używanie smalcu, margaryny, a także olejów roślinnych tłoczonych na zimno.  

    Mięso karpia należy smażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Gdy mięso nabiera wyraźnego, złotawego koloru, dzwonka lub filety należy obrócić na drugą stronę (min. 5 minut smażenia dla każdej strony). Zbyt długi proces smażenia sprawi, że mięso zamiast chrupiącego stanie się twarde i suche. 

    CZYTAJ TAKŻE: Najlepszy zamiennik wigilijnego karpia? Ta ryba jest smaczna i bez ości

    • Tagi:
    • ryby
    • Święta
    • kuchnia
    • Wigilia
    • karp
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala

    15 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    6 lutego 2025
    Dla domu

    Jak dbać o oczko wodne zimą? Dzięki tym zabiegom przygotujesz zbiornik na wiosnę

    20 stycznia 2025
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
    30 maja 2025
    Ekonomika
    Chcą zezwolenia na szybszą sprzedaż ziemi, jeśli rolnik już w nią zainwestował
    30 maja 2025
    Drób
    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
    30 maja 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
    30 maja 2025
    Dla domu
    Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
    30 maja 2025
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
    29 maja 2025
    Hotblog
    Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
    29 maja 2025
    Dla domu
    Spryskaj tym chwasty, a szybko się ich pozbędziesz. Stosuj miejscowo
    29 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy