Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

Dla domu 20 grudnia 2024 06:08 Katarzyna Pryga
Smażony karp to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych
Smażony karp to jedno z najbardziej tradycyjnych dań wigilijnych
Źródło: Adobe Stock
Smażony karp to jedno z kultowych, tradycyjnych dań wigilijnych. Mięso tej ryby gości na polskich stołach od wielu lat. Przygotowanie karpia nie jest trudne, ale o pewnych zasadach należy obowiązkowo pamiętać.
Spis treści:

    Jak idealnie przygotować wigilijnego karpia? Niektóre tradycje dotyczące tej potrawy (m.in. przechowywanie żywej ryby w wannie) na szczęście odchodzą do przeszłości. Na większości polskich stołów rybie mięso pojawia się jednak w Wigilię obowiązkowo. Smażony karp, chociaż być może nieco mniej popularny niż dawniej, wciąż może być nie tylko smacznym, ale także zdrowym daniem. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak przygotować karpia przed smażeniem? 

    Świeżą rybę trzeba oprawić: odciąć głowę i płetwy, usunąć łuski i wnętrzności. Następnie mięso należy dokładnie opłukać. Częściej wybierana alternatywa to zakup mięsa już wstępnie obrobionego. W takim wypadku pozostaje zazwyczaj kwestia opłukania mięsa i usunięcia łusek. Mięso należy pokroić w dzwonka lub filety. Zakupioną rybę można także z powodzeniem mrozić. Mięso karpia (o ile będzie prawidłowo zamrożone i rozmrożone) nie powinno utracić walorów smakowych i wartości odżywczych. 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak zamrozić karpia? Jest jedna żelazna reguła, której trzeba przestrzegać 

    Mięso podzielone na porcje można doprawiać bezpośrednio przed smażeniem. Zalecana jest jednak opcja doprawienia i odłożenia do lodówki na min. 1 godzinę. W przypadku mięsa z karpia wystarczą zazwyczaj przyprawy bazowe, czyli sól i pieprz. Sprawdzą się również gotowe mieszanki przypraw dla potraw rybnych. Doprawione mięso należy obtoczyć w mące (lub w mące i jajku), a następnie w panierce. Osoby preferujące mniej kaloryczne danie mogą podmienić tradycyjną panierkę na mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej.  

    Jak pozbyć się zapachu karpia? 

    Nie każdy wielbiciel tradycyjnych, wigilijnych potraw jest fanem charakterystycznego zapachu karpia. Specyficzny aromat można zminimalizować na kilka sposobów. Jedna z opcji to obłożenie świeżego mięsa plasterkami cebuli na kilkanaście godzin. Rybę można również umieścić na kilka godzin w zimnym mleku. Sprawdzi się również skropienie mięsa sokiem z cytryny na kilka godzin przed smażeniem. Inny, znany trik mówi o wykorzystaniu kilku plastrów surowego ziemniaka. Warzywo położone na patelnię w trakcie smażenia karpia powinno przynajmniej częściowo pochłonąć intensywny zapach ryby. Charakterystyczny aromat mogą także zneutralizować zioła - w przypadku karpia polecany jest m.in. rozmaryn, majeranek i tymianek. 

    CZYTAJ TAKŻE: Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    Smażenie karpia. O tych zasadach warto pamiętać 

    Istnieje kilka metod idealnego smażenia karpia. Najczęściej stosowanym sposobem jest smażenie w głębokim tłuszczu, na patelni wypełnionej olejem na poziomie min. 1 cm. Opinie na temat doboru tłuszczu do smażenia są podzielone. Przyjmuje się, że najlepszym tłuszczem do smażenia karpia jest olej rzepakowy, m.in. ze względu na neutralny aromat i zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Kolejna opcja to masło klarowane. Spora grupa fanów dań rybnych poleca także olej słonecznikowy jako bazę do smażenia (tu jednak zdania są mocno podzielone). Odradzane jest za to używanie smalcu, margaryny, a także olejów roślinnych tłoczonych na zimno.  

    Mięso karpia należy smażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Gdy mięso nabiera wyraźnego, złotawego koloru, dzwonka lub filety należy obrócić na drugą stronę (min. 5 minut smażenia dla każdej strony). Zbyt długi proces smażenia sprawi, że mięso zamiast chrupiącego stanie się twarde i suche. 

    CZYTAJ TAKŻE: Najlepszy zamiennik wigilijnego karpia? Ta ryba jest smaczna i bez ości

    • Tagi:
    • ryby
    • Święta
    • kuchnia
    • Wigilia
    • karp
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Przeterminowana żywność nie wjechała do Polski. Co zablokowała inspekcja?

    14 września 2025
    Inne hodowle

    Unijny komisarz w Polsce. "Niektóre stada załamały się". Będą nowe regulacje?

    6 września 2025
    Newsy

    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala

    15 maja 2025
    Hotblog

    Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

    30 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    6 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
    16 września 2025
    Choroby i szkodniki
    Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
    16 września 2025
    Zboża
    Te chwasty szczególnie powinno się zwalczać jesienią. Wiosną może być za późno
    16 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
    16 września 2025
    Dla domu
    Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
    16 września 2025
    Dla domu
    Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
    15 września 2025
    Dla domu
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
    14 września 2025
    Dla domu
    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności