Wzrost cen wieprzowiny
Utrzymuje się wzrostowy trend cen na rynku wieprzowiny.
W marcu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 156,77 EUR/100 kg, tj. była o 0,8% wyższa niż w lutym br. Rynek otrząsnął się z zamieszania, wywołanego przez rosyjskie embargo na eksport wieprzowiny z Unii, czego powodem było wykrycie przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików w Polsce oraz na Litwie. Pomimo, iż w marcu br. średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 8,8% niższa niż przed rokiem, to okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o 3,6%.
W marcu br. największą miesięczną dynamikę wzrostu cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano we Francji (+3,1%), w Polsce (+3,0%), Hiszpanii (+2,0%), Niemczech (+1,9%) oraz w Holandii (+1,8%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. wzrosła do poziomu 151,70 EUR/100 kg, tj. była o 3,2% niższa od średniej dla całej Wspólnoty. W omawianym okresie cena reprezentatywna wieprzowiny obniżyła się najbardziej w Rumunii (-8,5%), na Łotwie (-4,9%), Litwie (-4,7%), w Grecji (-3,3%), na Słowacji (-3,3%), w Chorwacji (-3,2%), Estonii (-3,1%), Danii (-2,6%), Bułgarii (-1,9%), Czechach (-1,8%), Wielkiej Brytanii (-1,7%) oraz w Irlandii (-1,6%). Cena reprezentatywna wieprzowiny na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie. Pierwsza połowa kwietnia br. przyniosła dalszy wzrost cen na wspólnotowym rynku wieprzowiny. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii w 15 tygodniu roku wzrosła do poziomu 163,65 EUR/100 kg, natomiast w Polsce zwiększyła się do 160,84 EUR/100 kg.
- Tagi:
- rynek
- wieprzowina
- cena