Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?

Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?

Newsy 30 stycznia 2023 13:45 Marcin Bartczak Aktualizacja: 30 stycznia 2023 17:30
Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?
Źródło: Adobe Stock
W nowym cyklu artykułów "Poniedziałek z ekologią" będziemy prezentować zagadnienia ekologii w rolnictwie, nie tylko w odniesieniu do rolnictwa ekologicznego.
Spis treści:

    Zaczynamy od analizy pojęcia "rolnictwo ekologiczne". Czym jest, na czym ono polega, jak powinno wyglądać? Zapraszamy do lektury.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Co to jest rolnictwo ekologiczne?

    Rolnictwo ekologiczne i rolnictwo tradcyjne mają jeden wspólny cel. Może to wydawać się dziwne, ale tak jest. Tym celem jest produkcja.

    - W przypadku rolnictwa tradycyjnego najważniejsza dla producenta jest maksymalizacja plonu a tym samym jak największa efektywność ekonomiczna. Nie jest to możliwe bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin czy sztucznych nawozów, co przyczynia się do dużej degradacji środowiska, ale także nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowa człowieka - czytamy w specjalnym opracowaniu ministerstwa rolnictwa skierowanym dla rolników, którzy chcieliby rozpocząć uprawę roślin lub chów zwierząt metodami ekologicznymi oraz prowadzących taką działalność.

    Na szczęście świadomość konsumencka ciągle wzrasta, co objawia się wzrostem popytu na produkty ekologiczne. A to własnie tworzy rynek dla gospodarstw ekologicznych.

    - Rolnictwo ekologiczne jest prośrodowiskową metodą gospodarowania, stosowane zabiegi ukierunkowane są na ochronę środowiska naturalnego. Badania naukowe potwierdzają, że żywność ekologiczna ma wiele dodatkowych walorów - podkreśla resort rolnictwa w swoim opracowaniu

    Moda na żywność ekologiczną przeradza się w styl żywienia, styl życia.

    - W produktach roślinnych uzyskanych w systemie rolnictwa ekologicznego stwierdza się niższą ilość białka ogółem w porównywaniu z produktami pochodzenia konwencjonalnego, ale za to jakość białka mierzona zawartością podstawowych aminokwasów jest w nich wyższa. Warzywa i owoce z gospodarstw ekologicznych wyróżniają się lepszym smakiem i zapachem. Produkty te zawierają więcej cukrów ogółem, co wpływa na lepszą ocenę smakową ze strony konsumentów  - w ten sposób resort rolnictwa przywołuje słowa prof. Ewa Rembiałkowska z SGGW.

    Zatem czym jest rolnictwo ekologiczne?

    - Rolnictwo ekologiczne to prowadzenie produkcji rolniczej w sposób łączący: najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt. Oferuje ono konsumentom wyroby wytwarzane przy użyciu substancji naturalnych i naturalnych procesów - informuje ministerstwo rolnictwa w swojej broszurze informacyjnej "Przewodnik po działaniu rolnictwo ekologiczne".

    Zdaniem wielu, rolnictwo ekologiczne pełni podwójną funkcję społeczną. Po pierwsze dostarcza towarów na rynek kształtowany przez popyt na produkty ekologiczne, po drugie jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i rozwoju obszarów wiejskich.

    Jakie są zasady rolnictwa ekologicznego?

    Pewnie nie będziecie zaskoczeni, jeśli przeczytacie, że zasady systemu rolnictwa ekologicznego są ustanowione na poziomie przepisów unijnych, w których określono m.in.

    • jakimi metodami wytwarzany może być produkt ekologiczny,
    • oraz jak ten produkt powinien być oznaczony, aby zapewnić jego rozpoznawalność.

    Zgodnie z obowiązującymi przepisami tylko produkty certyfikowane (to znaczy te, które zostały objęte systemem rolnictwa ekologicznego) mogą być sprzedawane jako ekologiczne. Nie możemy, od tak sobie, sprzedawać swoich podów rolnych twierdząc, że są one ekologiczne. W systemie produkcji ekologicznej wyznaczony cel uzyskuje się poprzez przestrzeganie określonych metod postępowania. Nad przestrzeganiem tych metod, zasad, czuwają jednostki certyfikujące, same też pozostające pod kontrolą krajowych służb inspekcji jakości (GIJHARS).

    Metody i zasady, bardzo szeroko i głęboko ingerujące w produkcję rolną będziemy opisywać w kolejnych materiałach w cyklu artykułów "Poniedziałek z ekologią". 

    Czy każdy może przejść na gospodarstwo ekologiczne?

    Przejście z gospodarstwa tradycyjnego na ekologiczne to pewien proces, przed rozpoczęciem którego powinniśmy bardzo mocno zastanowić się, czy sprostamy wszystkim wymaganiom rolnictwa ekologicznego. 

    - Należy dobrze przeanalizować możliwości swojego gospodarstwa i własne predyspozycje. Rolnik powinien rozważyć, czy jest w stanie prowadzić produkcję roślinną bez użycia nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin ora zastosować wieloletni płodozmian uwzględniający, głęboko korzeniące się rośliny bobowate z przeznaczeniem na zielony nawóz. Trzeba wziąć pod uwagę, czy jest możliwość prowadzenia produkcji zwierzęcej w oparciu o pasze wyprodukowane głównie we własnym gospodarstwie (należy uwzględnić spadek plonów, zwłaszcza w okresie przestawiania), oraz czy jesteśmy w stanie zapewnić zwierzętom właściwy system utrzymania i dobrostan na wysokim poziomie. W analizie trzeba również uwzględnić fakt większych nakładów pracy ręcznej i mechanicznej. Należy zastanowić się nad profilem produkcji, być może gospodarstwo skupi się głównie na produkcji warzyw, owoców, bądź ziół .Liczyć się trzeba także z koniecznością prowadzenia dokumentacji w gospodarstwie - czytamy w opracowaniu Barbary Sazońskiej "Zasady prowadzenia gospodarstw w wsystemie rolnictwa ekologicznego (ODR w Brwinowie).

    Wchodzi moda na zdrowy styl życia

    Zainteresowanie żywnością ekologiczną jest efektem pojawienia się mody na zdrowy styl życia. Choroby nowotworowe, alergie, walka z otyłością - to ważne powody, dla których ludzie starają się zdrowiej odżywiać. W Polsce żywność ekologiczna staje się coraz bardziej popularna i poszukiwana. Odbiorcy szukają naprawdę zdrowych, ekologicznych produktów, mają też swoje - niejednokrotnie wysokie - wymagania. Żywność musi być nie tylko produkowana metodami ekologicznymi, ale również spełniać inne wysokie wymagania jakościowe, takie jak kształt, wielkość, zdrowotność, barwa, zapach, smak, itp. Ta sytuacja wymaga nie tylko dużej świadomości producenta, ale również znacznej wiedzy fachowej rolników, którzy zajmują sie produkcją ekologiczną.

    Ekologiczne zboża, rośliny korzeniowe, ale też orzechy

    Rynek produktów ekologicznych w Polsce należy do rozwijających się i najbardziej perspektywicznych sektorów produkcji i handlu w kraju.

    - Aktualnie wg danych IJHARS największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmują w Polsce kolejno zboża uprawiane na ziarno, trwałe użytki zielone, rośliny korzeniowe i bulwiaste, świeże warzywa i truskawki, owoce, jagodowe oraz orzechy. Inne uprawy ekologiczne w Polsce to rośliny oleiste, rośliny włókniste, kapustne. W gospodarstwach ekologicznych najczęściej prowadzony jest chów drobiu, owiec i bydła. Polska słynie z produkcji certyfikowanych jabłek oraz owoców miękkich, m.in.: truskawek, jagód, aronii i porzeczek. W Polsce zaczyna się rozwijać także produkcja ekologicznego mleka oraz wyrób certyfikowanych serów - podkreśla w swoim opracowaniu ministerstwo środowiska.

    System sprzedaży produktów ekologicznych w Polsce, w którym produkt trafia bezpośrednio od rolnika do klienta - ciągle rozwija się. Pominięcie pośredników obniża koszty zakupów oraz sprawia, że cały zysk trafia do rolnika. 

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    O ekologicznym gospodarstwie Lucyny i Sylwestra Wańczyków, które ma już 18 lat, możesz przeczytać i obejrzeć film tutaj - kliknij.

    Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, CDR w Brwinowie
    • Tagi:
    • poniedziałek z ekologią
    • gospodarstwo ekologiczne
    • ekologia w rolnictwie
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Czysty powrót z pola brudnym ciągnikiem, czyli o tym pierwszym

    8 września 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Ekologiczne gospodarstwo Tomasza Obszańskiego [VIDEO]

    24 maja 2023
    Uprawy

    Płodozmian w gospodarstwie ekologicznym

    20 lutego 2023
    Newsy

    Benzyna E10 szansą dla rolnictwa?

    19 lutego 2023
    Nawożenie

    Nawożenie w gospodarstwie ekologicznym

    13 lutego 2023
    Newsy

    Czy każdy może przejść na gospodarstwo ekologiczne? Robimy wspólną analizę

    6 lutego 2023
    Ekologia z certyfikatem

    Uprawa i przetwórstwo warzyw ekologicznych. To się opłaca [VIDEO]

    14 sierpnia 2022
    Sylwetki

    Jak rolnik został prawnikiem

    18 kwietnia 2022
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Już jutro startuje AGRO SHOW 2025. Sprawdź, co w PROGRAMIE targów
    18 września 2025
    Bydło i mleko
    Mają 25 robotów i 1.300 krów. Polska farma jest największą tego typu na świecie!
    17 września 2025
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Spektakularne odkrycie w kukurydzy
    18 września 2025
    Newsy
    Już jutro startuje AGRO SHOW 2025. Sprawdź, co w PROGRAMIE targów
    18 września 2025
    Newsy
    Czekają nas zimowe protesty rolników z górnikami?
    17 września 2025
    Newsy
    Czy "Locha plus" wróci? "Ten program pomógł ratować wiele gospodarstw rodzinnych"
    17 września 2025
    Newsy
    To będą wyjątkowe targi w Szepietowie. Wszystko już na początku października
    17 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności