Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?

Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?

Newsy 30 stycznia 2023 13:45 Marcin Bartczak Aktualizacja: 30 stycznia 2023 17:30
Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?
Źródło: Adobe Stock
W nowym cyklu artykułów "Poniedziałek z ekologią" będziemy prezentować zagadnienia ekologii w rolnictwie, nie tylko w odniesieniu do rolnictwa ekologicznego.
Spis treści:

    Zaczynamy od analizy pojęcia "rolnictwo ekologiczne". Czym jest, na czym ono polega, jak powinno wyglądać? Zapraszamy do lektury.

    Co to jest rolnictwo ekologiczne?

    Rolnictwo ekologiczne i rolnictwo tradcyjne mają jeden wspólny cel. Może to wydawać się dziwne, ale tak jest. Tym celem jest produkcja.

    - W przypadku rolnictwa tradycyjnego najważniejsza dla producenta jest maksymalizacja plonu a tym samym jak największa efektywność ekonomiczna. Nie jest to możliwe bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin czy sztucznych nawozów, co przyczynia się do dużej degradacji środowiska, ale także nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowa człowieka - czytamy w specjalnym opracowaniu ministerstwa rolnictwa skierowanym dla rolników, którzy chcieliby rozpocząć uprawę roślin lub chów zwierząt metodami ekologicznymi oraz prowadzących taką działalność.

    Na szczęście świadomość konsumencka ciągle wzrasta, co objawia się wzrostem popytu na produkty ekologiczne. A to własnie tworzy rynek dla gospodarstw ekologicznych.

    - Rolnictwo ekologiczne jest prośrodowiskową metodą gospodarowania, stosowane zabiegi ukierunkowane są na ochronę środowiska naturalnego. Badania naukowe potwierdzają, że żywność ekologiczna ma wiele dodatkowych walorów - podkreśla resort rolnictwa w swoim opracowaniu

    Moda na żywność ekologiczną przeradza się w styl żywienia, styl życia.

    - W produktach roślinnych uzyskanych w systemie rolnictwa ekologicznego stwierdza się niższą ilość białka ogółem w porównywaniu z produktami pochodzenia konwencjonalnego, ale za to jakość białka mierzona zawartością podstawowych aminokwasów jest w nich wyższa. Warzywa i owoce z gospodarstw ekologicznych wyróżniają się lepszym smakiem i zapachem. Produkty te zawierają więcej cukrów ogółem, co wpływa na lepszą ocenę smakową ze strony konsumentów  - w ten sposób resort rolnictwa przywołuje słowa prof. Ewa Rembiałkowska z SGGW.

    Zatem czym jest rolnictwo ekologiczne?

    - Rolnictwo ekologiczne to prowadzenie produkcji rolniczej w sposób łączący: najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych, stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt. Oferuje ono konsumentom wyroby wytwarzane przy użyciu substancji naturalnych i naturalnych procesów - informuje ministerstwo rolnictwa w swojej broszurze informacyjnej "Przewodnik po działaniu rolnictwo ekologiczne".

    Zdaniem wielu, rolnictwo ekologiczne pełni podwójną funkcję społeczną. Po pierwsze dostarcza towarów na rynek kształtowany przez popyt na produkty ekologiczne, po drugie jest działaniem w interesie publicznym, ponieważ przyczynia się do ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i rozwoju obszarów wiejskich.

    Jakie są zasady rolnictwa ekologicznego?

    Pewnie nie będziecie zaskoczeni, jeśli przeczytacie, że zasady systemu rolnictwa ekologicznego są ustanowione na poziomie przepisów unijnych, w których określono m.in.

    • jakimi metodami wytwarzany może być produkt ekologiczny,
    • oraz jak ten produkt powinien być oznaczony, aby zapewnić jego rozpoznawalność.

    Zgodnie z obowiązującymi przepisami tylko produkty certyfikowane (to znaczy te, które zostały objęte systemem rolnictwa ekologicznego) mogą być sprzedawane jako ekologiczne. Nie możemy, od tak sobie, sprzedawać swoich podów rolnych twierdząc, że są one ekologiczne. W systemie produkcji ekologicznej wyznaczony cel uzyskuje się poprzez przestrzeganie określonych metod postępowania. Nad przestrzeganiem tych metod, zasad, czuwają jednostki certyfikujące, same też pozostające pod kontrolą krajowych służb inspekcji jakości (GIJHARS).

    Metody i zasady, bardzo szeroko i głęboko ingerujące w produkcję rolną będziemy opisywać w kolejnych materiałach w cyklu artykułów "Poniedziałek z ekologią". 

    Czy każdy może przejść na gospodarstwo ekologiczne?

    Przejście z gospodarstwa tradycyjnego na ekologiczne to pewien proces, przed rozpoczęciem którego powinniśmy bardzo mocno zastanowić się, czy sprostamy wszystkim wymaganiom rolnictwa ekologicznego. 

    - Należy dobrze przeanalizować możliwości swojego gospodarstwa i własne predyspozycje. Rolnik powinien rozważyć, czy jest w stanie prowadzić produkcję roślinną bez użycia nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin ora zastosować wieloletni płodozmian uwzględniający, głęboko korzeniące się rośliny bobowate z przeznaczeniem na zielony nawóz. Trzeba wziąć pod uwagę, czy jest możliwość prowadzenia produkcji zwierzęcej w oparciu o pasze wyprodukowane głównie we własnym gospodarstwie (należy uwzględnić spadek plonów, zwłaszcza w okresie przestawiania), oraz czy jesteśmy w stanie zapewnić zwierzętom właściwy system utrzymania i dobrostan na wysokim poziomie. W analizie trzeba również uwzględnić fakt większych nakładów pracy ręcznej i mechanicznej. Należy zastanowić się nad profilem produkcji, być może gospodarstwo skupi się głównie na produkcji warzyw, owoców, bądź ziół .Liczyć się trzeba także z koniecznością prowadzenia dokumentacji w gospodarstwie - czytamy w opracowaniu Barbary Sazońskiej "Zasady prowadzenia gospodarstw w wsystemie rolnictwa ekologicznego (ODR w Brwinowie).

    Wchodzi moda na zdrowy styl życia

    Zainteresowanie żywnością ekologiczną jest efektem pojawienia się mody na zdrowy styl życia. Choroby nowotworowe, alergie, walka z otyłością - to ważne powody, dla których ludzie starają się zdrowiej odżywiać. W Polsce żywność ekologiczna staje się coraz bardziej popularna i poszukiwana. Odbiorcy szukają naprawdę zdrowych, ekologicznych produktów, mają też swoje - niejednokrotnie wysokie - wymagania. Żywność musi być nie tylko produkowana metodami ekologicznymi, ale również spełniać inne wysokie wymagania jakościowe, takie jak kształt, wielkość, zdrowotność, barwa, zapach, smak, itp. Ta sytuacja wymaga nie tylko dużej świadomości producenta, ale również znacznej wiedzy fachowej rolników, którzy zajmują sie produkcją ekologiczną.

    Ekologiczne zboża, rośliny korzeniowe, ale też orzechy

    Rynek produktów ekologicznych w Polsce należy do rozwijających się i najbardziej perspektywicznych sektorów produkcji i handlu w kraju.

    - Aktualnie wg danych IJHARS największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmują w Polsce kolejno zboża uprawiane na ziarno, trwałe użytki zielone, rośliny korzeniowe i bulwiaste, świeże warzywa i truskawki, owoce, jagodowe oraz orzechy. Inne uprawy ekologiczne w Polsce to rośliny oleiste, rośliny włókniste, kapustne. W gospodarstwach ekologicznych najczęściej prowadzony jest chów drobiu, owiec i bydła. Polska słynie z produkcji certyfikowanych jabłek oraz owoców miękkich, m.in.: truskawek, jagód, aronii i porzeczek. W Polsce zaczyna się rozwijać także produkcja ekologicznego mleka oraz wyrób certyfikowanych serów - podkreśla w swoim opracowaniu ministerstwo środowiska.

    System sprzedaży produktów ekologicznych w Polsce, w którym produkt trafia bezpośrednio od rolnika do klienta - ciągle rozwija się. Pominięcie pośredników obniża koszty zakupów oraz sprawia, że cały zysk trafia do rolnika. 


    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    O ekologicznym gospodarstwie Lucyny i Sylwestra Wańczyków, które ma już 18 lat, możesz przeczytać i obejrzeć film tutaj - kliknij.

    Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, CDR w Brwinowie
    • Tagi:
    • poniedziałek z ekologią
    • gospodarstwo ekologiczne
    • ekologia w rolnictwie
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Czysty powrót z pola brudnym ciągnikiem, czyli o tym pierwszym

    8 września 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Ekologiczne gospodarstwo Tomasza Obszańskiego [VIDEO]

    24 maja 2023
    Uprawy

    Płodozmian w gospodarstwie ekologicznym

    20 lutego 2023
    Newsy

    Benzyna E10 szansą dla rolnictwa?

    19 lutego 2023
    Nawożenie

    Nawożenie w gospodarstwie ekologicznym

    13 lutego 2023
    Newsy

    Czy każdy może przejść na gospodarstwo ekologiczne? Robimy wspólną analizę

    6 lutego 2023
    Ekologia z certyfikatem

    Uprawa i przetwórstwo warzyw ekologicznych. To się opłaca [VIDEO]

    14 sierpnia 2022
    Sylwetki

    Jak rolnik został prawnikiem

    18 kwietnia 2022
    Warto wiedzieć
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Newsy
     Blokada polskiego mięsa. "Traktujemy to jako działanie odwetowe Węgier"
    10 maja 2025
    Newsy
    Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. Dzień Trzeci [VIDEO, ZDJĘCIA]
    10 maja 2025
    Newsy
    Adam Leszkiewicz nie jest już prezesem Grupy Azoty S.A.
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy