Więcej polskiej wołowiny na tureckich stołach
Wkrótce wzrośnie eksport polskiej wołowiny do Turcji. Informuje o tym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Trzy nowe, polskie zakłady zostały bowiem wpisane na listę zakładów uprawnionych do eksportu wołowiny, prowadzoną przez Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Inwentarza Żywego Republiki Turcji.
Władze tureckie 22 lipca powiadomiły Główny Inspektorat Weterynarii o wynikach kontroli przeprowadzonej w dniach od 29 czerwca do 1 lipca 2016 r. w polskich zakładach sektora mięsa wołowego. - Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja - podaje MRiRW.
Aktualnie dostęp do tureckiego rynku ma dziewięciu polskich producentów mięsa wołowego. Otrzymali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy.
W lipcu tego roku Główny Inspektorat Weterynarii przekazał stronie tureckiej listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek. - Obecnie czekamy na wyznaczenie terminu następnej kontroli – zaznacza polski resort rolnictwa.
Czytaj także: Będziemy eksportować wołowinę do Arabii Saudyjskiej?