Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zmiany klimatyczne. Na polach będzie więcej szkodników?

Zmiany klimatyczne. Na polach będzie więcej szkodników?

Uprawy - Choroby i szkodniki 3 marca 2020 07:00 oprac. mp Aktualizacja: 3 marca 2020 10:03
Zmiany klimatyczne. Na polach będzie więcej szkodników?
Źródło: dr hab. Paweł Bereś
Naukowcy obserwują wzrost żerowania szkodników, m.in. tych ciepłolubnych, a wśród nich: omacnicy prosowianki, mszyc, wciornastków, przędziorka chmielowca, rolnic i piętówek. To efekt zmian klimatycznych zachodzących w przyrodzie, np. łagodnych zim i zacierających się pór roku.
Spis treści:

    Naukowcy obserwują wzrost żerowania szkodników, m.in. tych ciepłolubnych, a wśród nich: omacnicy prosowianki, mszyc, wciornastków, przędziorka chmielowca, rolnic i piętówek. To efekt zmian klimatycznych zachodzących w przyrodzie, np. łagodnych zim i zacierających się pór roku.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Na ten problem zwracano uwagę podczas 60. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin PIB w "Międzynarodowym Roku Zdrowia Roślin", która odbyła się w lutym tego roku.  Specjalnie z tej okazji przygotowano prezentację pod hasłem "Wpływ zmian klimatycznych na szkodniki roślin rolniczych", którą przygotowali: dr hab. Paweł Krystian Bereś - IOR-PIB, Terenowa Stacja Doświadczalna, Rzeszów; prof. dr hab. Marek Mrówczyński - IOR-PIB, Poznań; dr hab. Jacek Piszczek - IOR-PIB oraz dr hab. Zdzisław Klukowski -  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 

    - Zmiany klimatyczne przejawiające się m.in. wzrostem temperatur, zmianą rozkładu opadów, pojawem suszy, łagodnymi zimami, zacieraniem się por roku, obecnością ekstremalnych zjawisk pogodowych itp. mają wpływ na rośliny uprawiane przez człowieka, ale także na organizmy szkodliwe je zasiedlające, w tym szkodniki - zwracali uwagi naukowcy. 

    Zaznaczali, że obecnie obserwuje się stopniowy wzrost szkodliwości niektórych ciepłolubnych fitofagow np. omacnicy prosowianki, przędziorka chmielowca, mszyc, wciornastkow, rolnic i piętnówek. - Obserwowane jest coraz wcześniejsze pojawianie się niektorych agrofagow na roślinach uprawnych, wydłużenie okresow ich żerowania oraz rozwijanie większej liczby pokoleń w ciągu roku - wyliczali eksperci. Dodawali jednocześnie, że gatunki ciepłolubne migrują w rejony dotychczas dla nich niedostępne. - Wydłużają się w czasie migracje na plantacje, co wpływa z kolei na efektywność zwalczania części fitofagow - tłumaczyli. 

    Naukowcy mówili także o tym, że rośnie ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian w synchronizacji obecności szkodników na polach uprawnych z obecnością na roślinach ich wrogow naturalnych. - Obserwowany jest lokalnie wzrost znaczenia dotychczas mało znaczących gatunkow (np. szarek komośnik, skośnik buraczak, przędziorek chmielowiec, plusknia jagodziak, wtyk straszyk, słonecznica orężowka, skoczek kukurydziany), ale jednocześnie rośnie ryzyko pojawienia się nowych - podkreślali. 

    Pogłębiające się zmiany klimatyczne mogą również, zdaniem ekspertów, spowodować pojawienie się w w naszym kraju gatunków obcych, w tym inwazyjnych i kwarantannowych, stąd też monitoring organizmów szkodliwych oraz sama ochrona roślin staną się bardzo ważnymi, niemal strategicznymi dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju zagadnieniami.

    Czytaj także: 

    Europejski Zielony Ład. Rolnictwo czekają duże zmiany

    Źródło: Materiały z 60. SESJI NAUKOWEJ IOR-PIB w "Międzynarodowym Roku Zdrowia Roślin"
    • Tagi:
    • żerowanie
    • omacnica prosowianka
    • więcej szkodników
    • zmiany klimatyczne
    • klimat
    • szkodniki
    oprac. mp
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

    31 października 2025
    Choroby i szkodniki

    Te elementy przyciągają myszy i szczury do ogrodu. Nie popełniaj tych błędów

    14 października 2025
    Uprawy

    Złe informacje dla plantatorów kukurydzy. Ten szkodnik ma się bardzo dobrze

    14 października 2025
    Uprawy

    Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?

    28 września 2025
    Choroby i szkodniki

    Złe wieści dla producentów kukurydzy. Tego szkodnika nie można teraz zwalczyć

    31 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Już na starcie mogą ograniczyć plon rzepaku i jego jakość. Jak temu zapobiec?

    30 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Zagrożenie ze strony omacnicy prosowianki wzrasta. Atakuje nie tylko kukurydzę!

    29 sierpnia 2025
    Dla domu

    Zrób oprysk z popularnego chwastu. Uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie

    22 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Artykuł sponsorowany
    Uprawy
    Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
    19 listopada 2025
    Uprawy
    Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
    18 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności