Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zmiany klimatyczne. Na polach będzie więcej szkodników?

Zmiany klimatyczne. Na polach będzie więcej szkodników?

Uprawy - Choroby i szkodniki 3 marca 2020 07:00 oprac. mp Aktualizacja: 3 marca 2020 10:03
Zmiany klimatyczne. Na polach będzie więcej szkodników?
Źródło: dr hab. Paweł Bereś
Naukowcy obserwują wzrost żerowania szkodników, m.in. tych ciepłolubnych, a wśród nich: omacnicy prosowianki, mszyc, wciornastków, przędziorka chmielowca, rolnic i piętówek. To efekt zmian klimatycznych zachodzących w przyrodzie, np. łagodnych zim i zacierających się pór roku.
Spis treści:

    Naukowcy obserwują wzrost żerowania szkodników, m.in. tych ciepłolubnych, a wśród nich: omacnicy prosowianki, mszyc, wciornastków, przędziorka chmielowca, rolnic i piętówek. To efekt zmian klimatycznych zachodzących w przyrodzie, np. łagodnych zim i zacierających się pór roku.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Na ten problem zwracano uwagę podczas 60. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin PIB w "Międzynarodowym Roku Zdrowia Roślin", która odbyła się w lutym tego roku.  Specjalnie z tej okazji przygotowano prezentację pod hasłem "Wpływ zmian klimatycznych na szkodniki roślin rolniczych", którą przygotowali: dr hab. Paweł Krystian Bereś - IOR-PIB, Terenowa Stacja Doświadczalna, Rzeszów; prof. dr hab. Marek Mrówczyński - IOR-PIB, Poznań; dr hab. Jacek Piszczek - IOR-PIB oraz dr hab. Zdzisław Klukowski -  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 

    - Zmiany klimatyczne przejawiające się m.in. wzrostem temperatur, zmianą rozkładu opadów, pojawem suszy, łagodnymi zimami, zacieraniem się por roku, obecnością ekstremalnych zjawisk pogodowych itp. mają wpływ na rośliny uprawiane przez człowieka, ale także na organizmy szkodliwe je zasiedlające, w tym szkodniki - zwracali uwagi naukowcy. 

    Zaznaczali, że obecnie obserwuje się stopniowy wzrost szkodliwości niektórych ciepłolubnych fitofagow np. omacnicy prosowianki, przędziorka chmielowca, mszyc, wciornastkow, rolnic i piętnówek. - Obserwowane jest coraz wcześniejsze pojawianie się niektorych agrofagow na roślinach uprawnych, wydłużenie okresow ich żerowania oraz rozwijanie większej liczby pokoleń w ciągu roku - wyliczali eksperci. Dodawali jednocześnie, że gatunki ciepłolubne migrują w rejony dotychczas dla nich niedostępne. - Wydłużają się w czasie migracje na plantacje, co wpływa z kolei na efektywność zwalczania części fitofagow - tłumaczyli. 

    Naukowcy mówili także o tym, że rośnie ryzyko wystąpienia niekorzystnych zmian w synchronizacji obecności szkodników na polach uprawnych z obecnością na roślinach ich wrogow naturalnych. - Obserwowany jest lokalnie wzrost znaczenia dotychczas mało znaczących gatunkow (np. szarek komośnik, skośnik buraczak, przędziorek chmielowiec, plusknia jagodziak, wtyk straszyk, słonecznica orężowka, skoczek kukurydziany), ale jednocześnie rośnie ryzyko pojawienia się nowych - podkreślali. 

    Pogłębiające się zmiany klimatyczne mogą również, zdaniem ekspertów, spowodować pojawienie się w w naszym kraju gatunków obcych, w tym inwazyjnych i kwarantannowych, stąd też monitoring organizmów szkodliwych oraz sama ochrona roślin staną się bardzo ważnymi, niemal strategicznymi dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju zagadnieniami.

    Czytaj także: 

    Europejski Zielony Ład. Rolnictwo czekają duże zmiany

    Źródło: Materiały z 60. SESJI NAUKOWEJ IOR-PIB w "Międzynarodowym Roku Zdrowia Roślin"
    • Tagi:
    • żerowanie
    • omacnica prosowianka
    • więcej szkodników
    • zmiany klimatyczne
    • klimat
    • szkodniki
    oprac. mp
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?

    31 października 2025
    Choroby i szkodniki

    Te elementy przyciągają myszy i szczury do ogrodu. Nie popełniaj tych błędów

    14 października 2025
    Uprawy

    Złe informacje dla plantatorów kukurydzy. Ten szkodnik ma się bardzo dobrze

    14 października 2025
    Uprawy

    Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?

    28 września 2025
    Choroby i szkodniki

    Złe wieści dla producentów kukurydzy. Tego szkodnika nie można teraz zwalczyć

    31 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Już na starcie mogą ograniczyć plon rzepaku i jego jakość. Jak temu zapobiec?

    30 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Zagrożenie ze strony omacnicy prosowianki wzrasta. Atakuje nie tylko kukurydzę!

    29 sierpnia 2025
    Dla domu

    Zrób oprysk z popularnego chwastu. Uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie

    22 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Uprawy
    To nie był dobry rok dla tej rośliny. Te odmiany jednak dały radę
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności