Ziemniaki skrobiowe - prym wiodą odmiany polskie [FILM]
W Krajowym Rejestrze, prowadzonym i nadzorowanym przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej, jest blisko 100 odmian ziemniaków - 2/3 z nich to typowe konsumpcyjne, a ok. 1/3 to odmiany przeznaczone na skrobię, wśród których prym wiodą odmiany polskie.
- Jeśli o nie chodzi, to krajowe spółki hodowlano-nasienne mają wybitne osiągnięcia zarówno na rynku krajowym, jak i europejskim, bo trzeba tutaj podkreślić, że we Francji, Holandii, w miejscach, gdzie są trudności z uprawą ziemianka, powiązane z różnymi patogenami, które są w glebie, polskie odmiany ze względu na wirulentne odporności, tutaj myślę o raku ziemniaka, o mątwiku ziemniaczany (również agresywnym), odnajdują się tam - mówi dr Tomasz Lenartowicz. Na tym nie kończy: - Nasze odmiany przy wysokiej skrobiowości - 19-20%, a w niektórych przypadkach nawet 21%, i przy wysokich parametrach odpornościowych tam (w Europie - przyp.red.) są bardzo uznawane.
Jak wyglądają prace nad nowymi odmianami skrobiowymi? - W tego typu sprawach musimy sobie zadać pytanie, jaka odmiana będzie nam potrzeba za 10-15 lat, ponieważ cykl hodowlany trwa 12 lat plus kilka lat potrzeba na namnożenie materiału sadzeniowego. Na ten moment wydaje się, że w dobie zmian klimatu oraz coraz częstszych niedoboru wody, kluczowym wydaje się wytworzenie odmian najbardziej wytworzonych na suszę - mówi Marcin Piekarski, specjalista z HZ Zamarte . Zaznacza jednocześnie, że żeby wytworzyć odmianę odporną na suszę trzeba - paradoksalnie - zaprzestać innowacyjności tj. posadzić rody hodowlane na najsłabszej glebie bez nawadniania. - To pozwala nam selekcjonować ziemniaki najdoskonalsze, dające najwyższy plon - zwraca uwagę specjalista z HZ Zamarte.