Zielony Ład. Ochrona rzepaku "po nowemu" - czym i dlaczego?
Ochrona rzepaku metodami biologicznymi
Prof. Korbas dużo mówił także o niechemicznych metodach ochrony roślin. Zwracał szczególną uwagę na preparaty biologiczne.
- Dobrą rzeczą w Zielony Ładzie jest to, że w rzepaku bardzo ładnie rozwijają się metody biologiczne. Jeśli chodzi o zgniliznę twardzikową, to mamy do dyspozycji np. preparat Constans WG (Coniothyrium minitans), a także Polygreen Fungicide WP (Pythium oligandrum), który bardzo dobrze radzi sobie z grzybnią oraz z Serenade ASO, zawierającym szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis, który również wykonuje "dobrą robotę" w rzepaku - wymieniał ekspert.
Wspomniał także, po jakie biologiczne preparatory można sięgać do ochrony upraw przed suchą zgnilizną kapustnych. Tu wskazał na: Integral Pro (Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600 (substancja z grupy biologicznych fungicydów) oraz wymieniony wcześniej Polygreen Fungicide WP. Prof. dr hab. Marek Korbas mówił także o tym, że powstał organiczny fungicyd, który aplikuje się wyłącznie za pośrednictwem pszczół. Nazywa się on Vectorite. Jest to organiczny fungicyd, który zawiera taki mikroorganizm jak Clonostachys rosea (szczep CR-7) i został pozytywnie zaopiniowany przez EPA (Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska) do stosowania w takich uprawach jak: truskawka, borówka, pomidory i słonecznik w ochronie przed: szarą pleśnią, zgnilizna twardzikową i zgnilizną owoców. Aplikowany jest w formie proszku przy wylocie z ula. Planowana jest jego rejestracja w uprawie rzepaku. Pilotażowe badania prowadzone są w Szwajcarii. - Mam nadzieje, że u nas dojdzie do rejestracji tego produktu w rzepaku - podkreślił ekspert.
Specjalista wspomniał również o tym, że warto korzystać z nowoczesnych systemów wspomagania decyzji w walce ze szkodnikami, chorobami i chwastami. Wśród nich wskazał m.in. na Platformę Sygnalizacji Agrofagów, którą prowadzi IOR-PIB. Najważniejszą jej funkcjonalnością jest publiczne udostępnianie wyników monitorowania agrofagów w uprawach roślin rolniczych.
- Monitoring prowadzony jest w ok. 350 punktach na terenie całego kraju. (...) Tam też jest wiele informacji na temat zwalczania chorób w rzepaku - zaznaczył ekspert.
Czytaj także: