Zagrożenie nie mija. Jak sobie z nim radzić?
Od kilku miesięcy mamy w kraju stan zagrożenia epidemiologicznego. Warto słuchać rad specjalistów, by w porę zadbać o zdrowie swoje i zwierząt.
Prostym i skutecznym sposobem, by zatrzymać rozprzestrzenianie się zakażeń, jest mycie rąk. W ten sposób usuwamy z ich powierzchni bakterie, wirusy czy grzyby odpowiadające za cały szereg groźnych chorób, m.in. grypę, biegunki, zatrucia pokarmowe i wirusowe zapalenie wątroby typu A, a także COVID-19. Cały czas ważne są też dodatkowe zabezpieczenia - zachowywanie właściwych odstępów (1,5-2 m) od osób, z którymi rozmawiamy, a także stosowanie maseczek w sklepach, aptekach, kościołach, urzędach, restauracjach (zanim usiądziemy do stolika), kinach, autobusach i innych środkach komunikacji publicznej.
Jak jeszcze możemy bronić się przed wirusem SARS-CoV-2?
- Przede wszystkim ważna jest prawidłowa higiena i dezynfekcja. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się zamgławiacze typu ULV - Ultra Low Volume. To wydajne urządzenia wykorzystywane do dezynfekcji. Podczas zabiegu bardzo małe krople roztworu dezynfekcyjnego tworzą gęstą mgłę, przez co dezynfekowane są zarówno: powietrze, powierzchnie jak i nawet najmniejsze szczeliny
- wyjaśnia Urszula Piwońska, kierownik Działu Badań i Rozwoju w Agro-Trade, firmie specjalizującej się już od blisko 30 lat w sprzedaży preparatów oraz urządzeń do mycia i dezynfekcji. Zdezynfekowany zostaje w ten sposób każdy milimetr pomieszczenia, które jest narażone na występowanie czynników chorobotwórczych. Zabieg przeprowadza się w zamkniętym pomieszczeniu, bez obecności ludzi i zwierząt (należy też usunąć rośliny). Po zabiegu i upływie określonego czasu (zgodnie z wytycznymi podanymi na etykiecie zastosowanego produktu) należy pomieszczenie dokładnie przewietrzyć.
W małych biurach, toaletach, pomieszczeniach socjalnych doskonale sprawdzają się zamgławiacze elektryczne na zimną chmurę. Natomiast w dużych pomieszczeniach można zastosować zamgławiacze spalinowe o większej wydajności i zasięgu.
- Urządzenia niemieckiego producenta Igeba są wysokiej jakości i bardzo trwałe - nasi klienci, którzy prawidłowo serwisują i konserwują urządzenia, cieszą się nimi nawet kilkanaście lat
- podkreśla Urszula Piwońska.
Urządzenia do dezynfekcji mogą być stosowane również w: obiektach inwentarskich, szklarniach, pieczarkarniach, zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego, kompostowniach, magazynach, silosach, halach produkcyjnych, lecznicach weterynaryjnych.