Zaczyna brakować cukru w Europie
Słabe zbiory buraków cukrowych jesienią ubiegłego roku sprawiły, że w Europie zaczyna brakować cukru. Ceny są jednak nadal zbyt niskie, aby zapewnić trwałe ożywienie w branży.
Produkcja cukru, w tym izoglukozy, wynosząca zaledwie 16,3 mln ton, w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii będzie o prawie 10 procent niższa niż w roku poprzednim. Jeśli wykluczymy produkcję brytyjską, w roku 2020/2021 w UE zostanie wyprodukowanych tylko 15,4 mln ton ekwiwalentu cukru białego, prawie 15 procent mniej niż w roku poprzednim - tak mówią dane Komisji Europejskiej i obliczenia producenta cukru Pfeifer & Langen.
Słabe zbiory w Europie były spowodowane przede wszystkim niskimi cenami cukru przez co rolnicy ograniczyli uprawę buraków w całej UE o 2,3% do zbiorów w 2020 r. Przede wszystkim producenci we Francji i Niemczech uprawiali mniej buraków cukrowych, co wynika również z zamknięcia pięciu fabryk w dwóch głównych krajach producenckich. W Polsce jednak według szacunków Pfeifer & Langen uprawa została rozszerzona o 10 000 hektarów.
Jeśli chodzi o zbiory buraków w 2021 roku, firma Pfeifer & Langen spodziewa się jednak stabilnej uprawy buraków cukrowych w Europie. Firma pozytywnie ocenia perspektywy planowania upraw.