Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawy
  • Za tę pszenicę firmy płacą więcej

Za tę pszenicę firmy płacą więcej

Uprawy 20 października 2025 11:56 Aktualizacja: 20 października 2025 12:00
Pszenica w uprawie regenaratywnej
Pszenica w uprawie regenaratywnej
Źródło: wiescirolnicze.pl
Uprawa pszenicy ozimej w rolnictwie regeneratywnym kładzie nacisk na poprawę zdrowotności gleby i jej zdolności produkcyjne. Coraz więcej firm poszukuje ziarna z takich plantacji.
Spis treści:

    Uprawa pszenicy ozimej w rolnictwie regeneratywnym polega zatem na stosowaniu prawidłowego płodozmianu, wprowadzaniu międzyplonów i zwiększaniu bioróżnorodności, zmniejszaniu intensywności zabiegów uprawowych, ograniczeniu stosowania chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Od czego zacząć? Po pierwsze płodozmian

    Powinniśmy przeanalizować zarówno obecny stan gleby (analiza chemiczna), jaki i strukturę upraw. Jeśli w gospodarstwie dotychczas dominuje tzw. płodozmian ekonomiczny (zboża/rzepak) czy monokultura upraw to już na wstępie wiemy, że należałoby go przełamać. Pewnym rozwiązaniem jest wysiew międzyplonów, które stanowią m.in. element ekoschematu Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi. To pierwszy krok do poprawy stanu gleby i działanie proekologiczne, którym możemy wpływać na wielkość plonowania kolejnych upraw.

    W uprawie pszenicy ozimej dobrym przedplonem jest rzepak ozimy, ale jeśli mówimy o uprawie w kontekście rolnictwa regeneratywnego, to należałoby wprowadzić też inne gatunki. Najlepiej rośliny głęboko korzeniące się, co dodatnio wpłynie na warunki powietrzno-wodne gleb. Takie, które uruchamiają składniki niedostępne dla zbóż, jednocześnie działają fitosanitarnie na glebę. Wymagania te spełniają rośliny strączkowe, które zarówno w pierwszym, jak i w kolejnych latach po ich wysiewie, poprawiają plonowanie upraw następczych. Wartościowym przedplonem dla pszenicy ozimej są: groch, łubiny, bobik, soja.  Z innych gatunków także: ziemniak, koniczyna z trawami, burak oraz kukurydza, przy czym dwa ostatnie pozostawiają mało czasu na przygotowanie pola do siewu pszenicy. Najgorszym przedplonem są zboża. Pszenica plonuje dobrze jedynie po owsie, który należy do roślin fitosanitarnych. Korzenie owsa wytwarzają skopolatynę, będącą alkaloidem przeciwdziałającym rozwojowi patogenów powodujących porażenie podstawy źdźbła.

    Zatem najlepszy płodozmian jest wielogatunkowy. Powinien: pozostawiać dużo cennych resztek pożniwnych, które wprowadzone do gleby poprawiają jej żyzność; zapewniać możliwie długie pozostawanie okrywy roślinnej na polu, co przeciwdziała erozji wietrznej i wodnej; ograniczać wymywanie składników pokarmowych, dbać o mikrobiom gleby. Zalety płodozmianu wielogatunkowego podkreśla Tomasz Brodowicz z powiatu miechowskiego w Małopolsce, który z powodzeniem uprawia pszenicę regeneratywną. Gospodarzy na glebach klasy IIIb – V.

    - Pszenicę wysiewam zawsze po soi. W ubiegłym roku zebrałem 7,5 t/ha ziarna z uprawy zerowej, bo w takim systemie obecnie prowadzę pole. Oprócz tego uprawiam też rzepak i kukurydzę. Nie zapominam o międzyplonach, stosuję też wsiewki w rzepak – mówi rolnik. 

    Czytaj też:
    Eksperyment, który może się opłacić. Jesienny siew jęczmienia jarego 

    Dobór odmian

    Wybierając odmiany do siewu przede wszystkim zwracamy uwagę na plonowanie. Równie ważne są zimotrwałość oraz zdrowotność. Te cechy bada i ocenia COBORU w skali 9-stopniowej (9 oznacza najlepiej). Zimotrwałość to nadal istotna cecha w warunkach Polski. Wysoka zdrowotność to mniejsza podatność odmiany na choroby. Może niekiedy pozwolić na zmniejszenie zużycia środków ochrony roślin, co jest pożądane w uprawie regeneratywnej. Przykładowo, gdy warunki nie są sprzyjające do rozwoju chorób grzybowych, jesień jest dość sucha, a pszenicę ozimą wysiano w późniejszym terminie, to zabieg czyszczący T-0 może nie być konieczny. Dobra zdrowotność odmian pozwala też na wprowadzanie technologii jednozabiegowej ochrony fungicydowej na wiosnę w plantacjach mniej intensywnych. Odmiany nie poddające się łatwo chorobom liści, jak: mączniak prawdziwy zbóż i traw, septorioza liści czy rdze powinny być wybierane do siewu w systemach uproszonej uprawy – preferowanych w rolnictwie regeneratywnym, np. strip-till.  W takich systemach ważną cechą jest również krzewistość odmian, która pozwala na szybkie zagęszczenie obsady. Informacji względem zaleceń odmianowych do siewu dla systemów uprawy uproszczonej szukać należy bezpośrednio w firmach hodowlano-nasiennych i u ich dystrybutorów oferujących materiał siewny pszenicy ozimej. Sprawdzają one odmiany na polu, często w różnych technologiach uprawy.

    Uprawa roli

    - Rolę powinniśmy uprawiać w myśl zasady „tak mało, jak to możliwe, ale tak wiele jak to konieczne”. Zatem kierunkiem są wszelkie uproszczenia w uprawie, które minimalizują ingerencję w glebę. W tym aspekcie rosnącym zainteresowaniem cieszy się uprawa pasowa, tzw. strip-till i w takim systemie sprawdza się również pszenica ozima.

    Rezygnacja z odwracanie gleby nie tylko zmniejsza koszt, ale także odgrywa istotną rolę w kształtowaniu właściwości fizycznych i chemicznych gleby, a w szczególności w zakresie zawartości materii organicznej. Zmniejszenie intensywności uprawy sprawia, że procesy mineralizacji materii organicznej są słabsze i tym samym większa jej część może zostać przekształcona w próchnicę, która odgrywa decydującą rolę w budowaniu właściwej struktury gleby – wskazuje dr hab. Tomasz Piechota, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

    Warto też zwrócić uwagę na rolę ograniczania uprawy w zwiększaniu sekwestracji węgla w glebie, co wpisuje się w złożenia rolnictwa regeneratywnego. W praktyce wprowadzenie uproszczeń uprawy podyktowane jest najczęściej względami ekonomicznymi, możliwościami i preferencjami gospodarstwa.

    - Od 15 lat stosuję uproszczenia w uprawie. Najpierw zrezygnowałem z orki, wprowadziłem uproszczenia i przeszedłem na strip-till, od dwóch lat stosuję uprawę zerową (no-till). Na przestrzeni lat widzę zalety takiego działania. Ograniczyłem nawożenie, praktycznie nie stosuję nawozów mikroelementowych. Podaję preparaty biologiczne bakteryjne (w pszenicy ozimej w terminie T-1 i T-3), które stymulują rośliny i dostępność dla nich składników odżywczych, działają fungistatycznie. Stosuję też malasę, która jest pożywką dla mikroorganizmów. W pszenicy ozimej jest tylko jeden zabieg chemicznej ochrony przed chorobami na wiosnę w terminie T-2. W tym roku użyłem środki bazujące na protiokonazolu i azoksystrobinie. Naturalne dla mnie było wprowadzenie certyfikatów dokumentujących uprawę regeneratywną i niską emisyjność – wskazuje Tomasz Brodowicz.

     Wymagania glebowe i nawożenie

    Pszenica ozima ma wysokie wymagania. Gleby pod jej uprawę powinny mieć odczyn lekko kwaśny do obojętnego. Optymalne pH wynosi około 6,5, a agrochemiczne dopuszczalne od 5,3 do 7,3. Roślina ta wykazuje dużą wrażliwość na niedobór jonów wapnia, jak i nadmiar jonów glinu. Najlepiej, aby gleby miały wysoką zawartość próchnicy i przynajmniej średnią zasobność w przyswajalne formy fosforu, potasu i magnezu.

    Jednakże nawet przy średnich zasobnościach m.in. w fosfor i potas nie powinniśmy ograniczać dawek nawożenia tymi składnikami, a już szczególnie na lżejszych glebach. Trzeba też zadbać o dostateczną ilość m.in. manganu i miedzi.

    Jeśli analiza chemiczna gleby wykaże wysokie zasobności w składniki odżywcze, to w pewnych warunkach uzasadnione będzie ograniczenie dawek nawożenia. Jeśli przedplonem były gatunki strączkowe czy burak lub rzepak to nie ma potrzeby przedsiewnego nawożenia azotem. Składnik ten podamy w wiosennym nawożeniu. Fosfor na ogół w całości podajemy przedsiewnie, a potas jesienią i wiosną.

    Pszenica ozima z plonem 1 t ziarna i odpowiednią ilością słomy przeciętnie pobiera: 26-30 kg azotu (N), 11 kg fosforu (P2O5), 19 kg potasu (K2O), 5 kg wapnia (CaO), 4 kg magnezu (MgO), 9 kg siarki (SO3) oraz 5 g boru (B), 8,5 g miedzi (Cu), 270 g żelaza (Fe), 82 g manganu (Mn), 0,7 g molibdenu (Mo) i 60 g cynku (Zn). Dawki nawozu zależą od zasobności gleby i poziomu przewidywanego plonu ziarna. Nawożenie powinno być zbilansowane o poziom nawożenia rośliny przedplonowej i ilość składników pokarmowych zawartych w nawożeniu organicznym, np. resztkach pożniwnych. Dobrą praktyką rolniczą wpisującą się w rolnictwo regeneratywne jest stosowanie nawozów naturalnych, np. obornika pod pszenicę. Co jest zalecane, gdy kolejną rośliną w zmianowaniu jest np. rzepak ozimy.

    Firmy lepiej płacą za regeneratywną pszenicę

    Producenci m.in. Nestlé, Danone, Viking Malt, Carlsberg, Good Mills w coraz większym stopniu stawiają na surowce pochodzące ze zrównoważonych źródeł i z regeneracyjnych praktyk rolniczych. Przykładowo Carlsberg (producent piwa) chce, aby do 2030 r. 30% wszystkich surowców pochodziło z rolnictwa regenertywnego i 100% do 2040 r. Nestlé globalnie chce do 2025 roku pozyskać w ten sposób 20% kluczowych surowców, a do 2030 roku aż 50%.  W związku z tym niektóre skupy, mroźnie, suszarnie, mleczarnie oczekują takiego certyfikowanego surowca. Pszenicę regeneratywną możemy sprzedać np. w młynach Good Mills (Grodzisk Wilkopolski, Kamionka w woj. kujawsko-pomorskie, Stradunia w woj. opolskim). Przy czym musi ona zachować normy jakościowe wymagane dla ziarna pszenicy konsumpcyjnej.

    Uprawa regeneratywna pszenicy ozimej kładzie nacisk na zdrowotność gleby, dbałość o środowisko, ograniczenie emisji CO2 co poświadcza certyfikat. Nie odbiega od dotychczas stosowanych praktyk uprawowych przez gros rolników. Powinniśmy postrzegać ją długofalowo, przez pryzmat wielolecia, jako element zróżnicowanego gatunkowo płodozmianu – ważnego w rolnictwie regeneratywnym. Założeniem jest, że w kolejnych latach i przy ponownym wysiewie pszenicy ozimej na danym polu uzyskamy satysfakcjonujący plon, jednocześnie dbając o otaczające nas środowisko. Taki efekt mają zapewnić wprowadzone dobre praktyki rolnicze, wspomniany wielogatunkowy płodozmian czy dobroczynne utrzymanie okrywy roślinnej na polu, ograniczenia w uprawie roli. Traktują o tym obecnie obowiązujące normy warunkowości tzw. GAEC, które rolnik musi spełnić, aby móc ubiegać się o dopłaty bezpośrednie. 

    Czytaj też:
    Co sieją polscy rolnicy? Materiał siewny 2025 [VIDEO]

     

    • Tagi:
    • pszenica
    • rolnictwo regeneratywne
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]

    19 października 2025
    Uprawy

    Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia

    23 września 2025
    Uprawy

    Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków

    18 września 2025
    Analizy rynkowe

    Sytuacja na światowym rynku pszenicy

    2 września 2025
    Zboża

    Można przetrzeć oczy ze zdumienia - wyniki plonowania pszenicy 2025

    1 września 2025
    Zboża

    To powinieneś wiedzieć, zanim zasiejesz pszenicę. Ekspert wskazuje na 7 rzeczy

    31 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki

    Nowa choroba zbóż wykryta w Polsce. Jaka jest skala zagrożenia?

    10 sierpnia 2025
    Uprawy

    Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją

    29 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Za tę pszenicę firmy płacą więcej
    20 października 2025
    Trzoda chlewna
    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
    20 października 2025
    Przepisy
    Nowe zasady fakturowania coraz bliżej. Oto przepisy i terminy ważne dla rolników
    20 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
    20 października 2025
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Uprawy
    Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
    16 października 2025
    Uprawy
    To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
    16 października 2025
    Uprawy
    Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności