Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Wyhodowali ziemniaki odporne na suszę

Wyhodowali ziemniaki odporne na suszę

Uprawy - Inne uprawy 2 kwietnia 2011 11:39 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 29 czerwca 2022 18:23
Wyhodowali ziemniaki odporne na suszę
Źródło: fot. H. Dmyterko
Wyhodowana przez poznańskich naukowców nowa linia ziemniaka jest odporna na okresowy niedobór wody (suszę). Ten sukces na skalę światową w przyszłości może być szansą dla wielu polskich rolników.
Spis treści:

    Wyhodowana przez poznańskich naukowców nowa linia ziemniaka jest odporna na okresowy niedobór wody. Ten sukces na skalę światową w przyszłości może być szansą dla wielu polskich rolników.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Prof. dr hab. Zofia Szweykowska-Kulińska i mgr inż. Marcin Pieczyński, naukowcy z Instytutu Biologii Molekularnej i Biotechnologii z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu wyhodowali linię ziemniaka, który jest odporny na okresową suszę. – Cała historia rozpoczęła się pięć lat temu. Pracując nad modelową rośliną - rzodkiewnikiem pospolitym, chwastem znanym z naszych ogródków, unieczynniliśmy pewne geny, a to spowodowało u tej rośliny zmniejszenie zapotrzebowania na wodę. Po licznych analizach i pracy wielu badaczy okazało się, że te rośliny lepiej znoszą brak wody, ponieważ mają mocniej przymknięte aparaty szparkowe, a więc mnie oddają wody podczas wymiany gazowej, która następuje w czasie życia rośliny – głównie w liściach. Wówczas zadaliśmy sobie pytanie, czy obserwacja poczyniona na roślinie modelowej, będzie prawdziwa dla roślin użytkowych – wspomina Zofia Szweykowska – Kulińska. Ponieważ rośliny modelowe z unieczynnionym genem później zakwitały, swoje dalsze badania naukowcy postanowili przenieś na te, u których nie zbiera się owoców czy ziarna, a bulwy. Wybór padł na ziemniaki – warzywny symbol Wielkopolski.

    By móc kontynuować dalsze badania, poznańscy naukowcy musieli napisać projekt, a potem ubiegać się o odpowiednie fundusze. - Otrzymaliśmy dofinansowanie z ministerstwa w kwocie 250 tys. zł. Realizacją tego projektu zainteresował się mgr inż. Marcin Pieczyński. Zaczął on od znalezienia w ziemniakach odpowiedników genów zidentyfikowanych w roślinie modelowej, ich scharakteryzowaniem – mówi profesor Szweykowska - Kulińska. Przyznaje, że sposób unieczynnienia genu jest… trikowy. – Ziemniak ma aż cztery zestawy podstawowej informacji genetycznej. Dlatego też każdy gen występuje w czterech kopiach. Unieczynnienie każdej z kopii to zadanie właściwie nie do zrealizowania. Dlatego pozostało nam zadziałanie na poziomie transkryptu, który stanowi zbiorczą pulę aktywności wszystkich czterech genów. Poszukaliśmy fragmentów, które między tymi genami absolutnie się nie zmieniają. W efekcie udało nam się gen wyciszyć. We wprowadzeniu do ziemniaka odpowiedniego narzędzia genetycznego pomógł nam bardzo prof. Jacek Hennig z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie. Po tej całej procedurze, poddaliśmy roślinę różnym wstępnym analizom – wyjaśnia profesor.

    Kolejnym etapem badań było umieszczenie roślin w tzw. fitotronach tj. pomieszczeniach wyposażonych w urządzenia: klimatyzację, sztuczne oświetlenia i wentylację. Posiadają one w automatyczne układy umożliwiające uzyskanie wymaganych warunków w odpowiednich cyklach dobowych. Część roślin umieszczono też w szklarniach, gdzie nie było już takich „ustawianych warunków”. – Warto dodać, że właśnie w tych szklarniach na początku lipca ubiegłego roku temperatura dochodziła prawie do 50 stopni Celcjusza. I co ciekawe, okazało się, że nasze rośliny z unieczynnionym genem znacznie lepiej znosiły niedobór wody niż te wyjściowe. W uzyskanych roślinach ziemniaka nie wprowadzaliśmy żadnego nowego genu produkującego białko, co mogłoby ewentualnie niepokoić przyszłego konsumenta. Niewiele jednak możemy w tej chwili powiedzieć na temat plonów. Wiemy, że uzyskane rośliny lepiej znoszą niedobór wody, dlatego też sądzimy, że plon powinien być przynajmniej taki sam, a w zasadzie oczekujemy, że będzie lepszy. Dokładne badania dotyczące plonowania będą wykonane dopiero w tym roku – zaznacza Zofia Szweykowska – Kulińska.  Te jednak badania zostaną przeprowadzone w Instytucie Hodowli Aklimatyzacji Roślin w oddziale w Młochowie pod kierownictwem prof. Waldemara Marczewskiego. Tam rośliny będą testowane zarówno pod kątem tolerowania niedoboru wody, jak i charakterystyki plonu. Dodajmy jeszcze, że doświadczenia prowadzone były na dwóch odmianach ziemniaków: Sante (dobrze znoszącą niedobór wody) i Desiree (łatwo daje się transformować genetycznie).  – Tego typu badania są badaniami długotrwałymi. Poszczególnych etapów nie da się przeskoczyć. To żmudny trud, który na każdym etapie musi być dokładnie analizowany. Jedynym znakiem zapytania było to, czy obserwacje z rośliny modelowej możemy przenieść na rośliny użytkowe. Udało nam się i jesteśmy w tym pionierami – podkreśla Marcin Pieczyński.

    Nim nowa linia ziemniaka trafi na wielkopolskie pola, musi „przebyć” jeszcze bardzo daleką drogę. – Czeka nas długi proces badań i kilka sezonów testowania tego warzywa. Nasze odkrycie zamierzamy też opatentować. Muszę powiedzieć, że wszystko wskazuje na to, iż bulwy wyhodowanych przez nas ziemniaków niczym się nie różnią od normalnych. Są równie smaczne. Zrobiliśmy z nich nawet sałatkę ziemniaczaną przygotowaną przez Marcina i osoby, które ją próbowały, w tym oczywiście ja, twierdziły, że była pyszna – zaznacza profesor. Poznańscy naukowcy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i być może swoje badania rozszerzą o doświadczenia również na inne rośliny m.in. rzepak.

    • Tagi:
    • hodowla
    • susza
    • ziemniaki
    • odporność
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Uprawy

    Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]

    14 listopada 2025
    Uprawy

    Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników

    9 listopada 2025
    Prawo i finanse

    20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?

    7 listopada 2025
    Uprawy

    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Ten rynek kusi wielu rolników ceną

    2 listopada 2025
    Uprawy

    Na te odmiany ziemniaków jest zapotrzebowanie

    1 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
    26 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
    25 listopada 2025
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności