Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują
      Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
      ARiMR wypłaca rolnikom pieniądze. Jest dobra informacja
      Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
      Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
      Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Wyhodowali ziemniaki odporne na suszę

Wyhodowali ziemniaki odporne na suszę

Uprawy - Inne uprawy 2 kwietnia 2011 11:39 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 29 czerwca 2022 18:23
Wyhodowali ziemniaki odporne na suszę
Źródło: fot. H. Dmyterko
Wyhodowana przez poznańskich naukowców nowa linia ziemniaka jest odporna na okresowy niedobór wody (suszę). Ten sukces na skalę światową w przyszłości może być szansą dla wielu polskich rolników.
Spis treści:

    Wyhodowana przez poznańskich naukowców nowa linia ziemniaka jest odporna na okresowy niedobór wody. Ten sukces na skalę światową w przyszłości może być szansą dla wielu polskich rolników.

    Prof. dr hab. Zofia Szweykowska-Kulińska i mgr inż. Marcin Pieczyński, naukowcy z Instytutu Biologii Molekularnej i Biotechnologii z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu wyhodowali linię ziemniaka, który jest odporny na okresową suszę. – Cała historia rozpoczęła się pięć lat temu. Pracując nad modelową rośliną - rzodkiewnikiem pospolitym, chwastem znanym z naszych ogródków, unieczynniliśmy pewne geny, a to spowodowało u tej rośliny zmniejszenie zapotrzebowania na wodę. Po licznych analizach i pracy wielu badaczy okazało się, że te rośliny lepiej znoszą brak wody, ponieważ mają mocniej przymknięte aparaty szparkowe, a więc mnie oddają wody podczas wymiany gazowej, która następuje w czasie życia rośliny – głównie w liściach. Wówczas zadaliśmy sobie pytanie, czy obserwacja poczyniona na roślinie modelowej, będzie prawdziwa dla roślin użytkowych – wspomina Zofia Szweykowska – Kulińska. Ponieważ rośliny modelowe z unieczynnionym genem później zakwitały, swoje dalsze badania naukowcy postanowili przenieś na te, u których nie zbiera się owoców czy ziarna, a bulwy. Wybór padł na ziemniaki – warzywny symbol Wielkopolski.

    By móc kontynuować dalsze badania, poznańscy naukowcy musieli napisać projekt, a potem ubiegać się o odpowiednie fundusze. - Otrzymaliśmy dofinansowanie z ministerstwa w kwocie 250 tys. zł. Realizacją tego projektu zainteresował się mgr inż. Marcin Pieczyński. Zaczął on od znalezienia w ziemniakach odpowiedników genów zidentyfikowanych w roślinie modelowej, ich scharakteryzowaniem – mówi profesor Szweykowska - Kulińska. Przyznaje, że sposób unieczynnienia genu jest… trikowy. – Ziemniak ma aż cztery zestawy podstawowej informacji genetycznej. Dlatego też każdy gen występuje w czterech kopiach. Unieczynnienie każdej z kopii to zadanie właściwie nie do zrealizowania. Dlatego pozostało nam zadziałanie na poziomie transkryptu, który stanowi zbiorczą pulę aktywności wszystkich czterech genów. Poszukaliśmy fragmentów, które między tymi genami absolutnie się nie zmieniają. W efekcie udało nam się gen wyciszyć. We wprowadzeniu do ziemniaka odpowiedniego narzędzia genetycznego pomógł nam bardzo prof. Jacek Hennig z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN w Warszawie. Po tej całej procedurze, poddaliśmy roślinę różnym wstępnym analizom – wyjaśnia profesor.

     

    Kolejnym etapem badań było umieszczenie roślin w tzw. fitotronach tj. pomieszczeniach wyposażonych w urządzenia: klimatyzację, sztuczne oświetlenia i wentylację. Posiadają one w automatyczne układy umożliwiające uzyskanie wymaganych warunków w odpowiednich cyklach dobowych. Część roślin umieszczono też w szklarniach, gdzie nie było już takich „ustawianych warunków”. – Warto dodać, że właśnie w tych szklarniach na początku lipca ubiegłego roku temperatura dochodziła prawie do 50 stopni Celcjusza. I co ciekawe, okazało się, że nasze rośliny z unieczynnionym genem znacznie lepiej znosiły niedobór wody niż te wyjściowe. W uzyskanych roślinach ziemniaka nie wprowadzaliśmy żadnego nowego genu produkującego białko, co mogłoby ewentualnie niepokoić przyszłego konsumenta. Niewiele jednak możemy w tej chwili powiedzieć na temat plonów. Wiemy, że uzyskane rośliny lepiej znoszą niedobór wody, dlatego też sądzimy, że plon powinien być przynajmniej taki sam, a w zasadzie oczekujemy, że będzie lepszy. Dokładne badania dotyczące plonowania będą wykonane dopiero w tym roku – zaznacza Zofia Szweykowska – Kulińska.  Te jednak badania zostaną przeprowadzone w Instytucie Hodowli Aklimatyzacji Roślin w oddziale w Młochowie pod kierownictwem prof. Waldemara Marczewskiego. Tam rośliny będą testowane zarówno pod kątem tolerowania niedoboru wody, jak i charakterystyki plonu. Dodajmy jeszcze, że doświadczenia prowadzone były na dwóch odmianach ziemniaków: Sante (dobrze znoszącą niedobór wody) i Desiree (łatwo daje się transformować genetycznie).  – Tego typu badania są badaniami długotrwałymi. Poszczególnych etapów nie da się przeskoczyć. To żmudny trud, który na każdym etapie musi być dokładnie analizowany. Jedynym znakiem zapytania było to, czy obserwacje z rośliny modelowej możemy przenieść na rośliny użytkowe. Udało nam się i jesteśmy w tym pionierami – podkreśla Marcin Pieczyński.

    Nim nowa linia ziemniaka trafi na wielkopolskie pola, musi „przebyć” jeszcze bardzo daleką drogę. – Czeka nas długi proces badań i kilka sezonów testowania tego warzywa. Nasze odkrycie zamierzamy też opatentować. Muszę powiedzieć, że wszystko wskazuje na to, iż bulwy wyhodowanych przez nas ziemniaków niczym się nie różnią od normalnych. Są równie smaczne. Zrobiliśmy z nich nawet sałatkę ziemniaczaną przygotowaną przez Marcina i osoby, które ją próbowały, w tym oczywiście ja, twierdziły, że była pyszna – zaznacza profesor. Poznańscy naukowcy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i być może swoje badania rozszerzą o doświadczenia również na inne rośliny m.in. rzepak.

     

     

    • Tagi:
    • hodowla
    • susza
    • ziemniaki
    • odporność
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Większe plony i mniej chwastów. Nie zapomnij o redleniu ziemniaków

    31 maja 2025
    Uprawy

    Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie

    28 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wymieszaj te dwa składniki z kuchennej szafki. Szybko pozbędziesz się stonki

    28 maja 2025
    Newsy

    Przymrozki zdemolowały uprawy? Komisje szacują szkody, możliwe odszkodowania

    28 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny ziemniaków młodych i „starych”

    27 maja 2025
    Uprawy

    Straty już są, a może być jeszcze gorzej. Te uprawy są szczególnie zagrożone

    27 maja 2025
    Ekonomika

    Będzie nowe prawo przy sprzedaży ziemniaków. To kluczowe zmiany dla producentów

    27 maja 2025
    Inne uprawy

    Przymrozki załatwiły kukurydzę. Rolnicy rozglądają się za nasionami do przesiewu

    23 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy