Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne uprawy
  • Uprawia dynie-giganty. Jego największy okaz ważył 716,5 kg

Inne uprawy

Uprawia dynie-giganty. Jego największy okaz ważył 716,5 kg [ZDJĘCIA]

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: Archiwum prywatne Romana Gawlika

Należy do Europejskiego Stowarzyszenia Hodowców Gigantycznych Warzyw EGVGA oraz do Międzynarodowej Organizacji Hodowców GPC. Współpracuje z aktualnym mistrzem świata w carvingu (rzeźbieniu w owocach i warzywach). Jego ogromnym sukcesem jest  "wyprodukowanie" dyni o masie aż 716,5 kg, która uzyskała miano największej uprawianej w gruncie dyni w naszym kraju. Spod ręki tego człowieka wyszła też pierwsza w Polsce dynia sześciokątna.

Mowa o Romanie Gawliku z miejscowości Miechów w powiecie kępińskim w Wielkopolsce, wielkim pasjonacie dyń. -  Dynie w swoim gospodarstwie uprawiał zarówno mój dziadek, jak i tata. Zawsze była zbierana jesienią. Nie było tego dużo, ale zawsze robiono z niej zupy, kompoty. Dynia ma bowiem wiele wartości odżywczych oraz właściwości leczniczych - mówi pan Roman. Już jako dziecko żywo angażował się we wszystkie prace związane z uprawą i zbiorem tej rośliny. Jako dorosły człowiek postanowił kontynuować rodzinne tradycje. Zdecydował się jednak na nieco inne odmiany niż jego ojciec i dziadek. - Bardzo zaciekawiła mnie uprawa dyń olbrzymich w USA i od 10 lat też tego próbuje - zaznacza. Przyznaje, że początki nie były łatwe. - Szukałem odpowiednich nasion. Szukałem też odpowiedniego sposobu upraw - wspomina nasz rozmówca. Warto było. 

- Doświadczenie uzyskane przez lata pozwoliło mi osiągnąć w 2018 roku największy sukces, jakim było wyhodowanie dyni o masie 716,5 kg - i jest to do tej pory największa dynia w Polsce uprawiana w gruncie - cieszy się Roman Gawlik. 

Nasz rozmówca uprawia w sumie kilkanaście odmian dyń. Wśród nich są: dynie jadalne, ozdobne i - oczywiście - wspomniane wcześniej giganty o różnych kolorach i kształtach.

- Co roku staram się siać coraz więcej zróżnicowanych odmian. Stosuję różne krzyżówki i robię doświadczenia. Między innymi udało mi się wyhodować pierwszą w Polsce sześciokątną dynię - mówi Roman Gawlik. 

Na polu pana Romana dynie uprawiane są zarówno z siewu, jak i z rozsady. Co robić, aby zapewnić tym roślinom dobry strat? - Nasiona przed wysianiem należy dobrze namoczyć w wodzie przez 12 godzin. Dobrym dodatkiem do podłoża jest mikoryza, która pomaga w szybkim rozrastaniu się korzeni już od samego początku kiełkowania. Optymalna temperatura wzrostu to ok. 26°C i odpowiednia wilgotność ok. 40% - radzi Roman Gawlik. - Optymalny termin siewu prosto do gruntu jest po 8 maja - dodaje. 

Pan Roman zaznacza, że dynia lubi stanowiska słoneczne i jest wrażliwa na przymrozki. Ponadto potrzebuje dużo wody, szczególnie w fazie owocowania. - Jeśli chodzi o zabiegi pielęgnacyjne, to głównym jest walka z chwastami w pierwszej fazie wzrostu roślin, którą trzeba zrobić ręcznie - dopowiada. 

Dynie zawsze trzeba zebrać i ochronić przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami. - Dobrze zabezpieczona nadaje się do spożycia nawet po kilku miesiącach - mówi pan Roman.

- Uprawa dyni w moim przypadku jest nie tylko hobby, ale stała się pasją i częścią mojego życia. Dlatego postanowiłem założyć stronę na Facebooku pt. "Dyniowa Zagroda Roman Gawlik", gdzie dzielę się swoim doświadczeniem i promuję to wspaniałe warzywo o wielu zastosowaniach - zaznacza pan Roman. Co roku bywa na różnych konkursach i festiwalach dyniowych w całej Polsce.

- Należę do Europejskiego Stowarzyszenia Hodowców Gigantycznych Warzyw EGVGA oraz do Międzynarodowej Organizacji Hodowców GPC. W ostatnim czasie nawiązałem również współpracę z aktualnym Mistrzem Świata w Carvingu Grzegorzem Gniech. Dlatego dynie mają kolejne zastosowanie jako materiał do rzeźbienia - wspomina nasz rozmówca.

Dzięki temu, że pan Roman działa w międzynarodowych organizacjach, nasiona jego dyń olbrzymich trafiają do europejskich hodowców i na aukcje do USA. 

Czy produkcja dyń z roku na rok zyskuje na popularności? Czy jest to dochodowy interes?  - Początkowo było to tylko hobby, do którego trzeba dokładać - przyznaje Roman Gawlik. Teraz, można rzec, że jest nieźle. -  Łącząc uprawy różnych odmian dyń, co sezon udaje się sprzedać coraz więcej. Pozostałe z kolei przeznaczane są na pasze do zwierząt w naszym gospodarstwie, więc nic się nie marnuje - zaznacza nasz rozmówca.  Dodaje jednocześnie, że Polacy na nowo odkrywają to interesujące warzywo i chcą go jeść coraz więcej. Zdaniem pana Romana, duża w tym zasługa festiwali dyniowych w naszym kraju. W związku z tym nasz rozmówca w tym roku zamierza poszerzyć dyniowy areał. 

Czytaj także:

Zostawili Kraków dla wsi, by żyć z ziemi

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Ciągniki
Oto traktory, o których będzie głośno. Zobaczyliśmy je na targach Agritechnika [VIDEO]
20 listopada 2025
Ceny rolnicze
„Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
20 listopada 2025
Artykuł sponsorowany
Ciągniki
Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
20 listopada 2025
Najnowsze
Uprawy
To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
20 listopada 2025
Uprawy
To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
20 listopada 2025
Artykuł sponsorowany
Uprawy
Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
19 listopada 2025
Uprawy
Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
19 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności