Ten program obejmie 20 tys. hektarów w Polsce. Zarabiać na nim mogą setki rolników
Podczas jednej z debat, która odbyła się w ramach 25. jubileuszowej konferencji naukowej ROL-EKO, Mirosław Raba, ekspert z ramienia EIT Food, zapowiedział ciekawą i ważną inicjatywę w Polsce - nowy, duży projekt dotyczący rolnictwa regeneratywnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolnictwo regeneratywne. EIT Food zapowiada w Polsce projekt na wzór hiszpański
O co konkretnie chodzi? Wszystko ma odbywać się na wzór programu uruchomionego po raz pierwszy na Półwyspie Iberyjskim. W roku 2024 inicjatywa EIT Food, we współpracy z Foodvalley i Food Innovation Hub Europe, połączyła w Hiszpanii ok. 80 rolników, pomagając im we wdrażaniu praktyk rolnictwa regeneratywnego - w ramach działania o nazwie Navarra 360. Teraz podobna inicjatywa planowana jest w Polsce.
EIT Food stawia przy tym na praktyczne rozwiązania i naukę przez doświadczenie. Zamiast zasypywać rolników teorią, organizacja połączy ich z tymi, którzy już z sukcesem wdrażają praktyki regeneratywne.
- Będziemy wspólnie z nimi przeszkalać ich, będziemy współpracować z farmami, które już prowadziły te praktyki regeneratywnego rolnictwa, tak żeby rolnicy mogli zobaczyć, jak to konkretnie działa. Wdrażamy podejście tzw. landscape'owe, czyli z podejścia takiego pojedynczego rolnika do podejścia, powiedzmy sobie, regionalnego, większej społeczności” - mówił, podczas wspomnianej debaty, Mirosław Raba.
Taki model współpracy ma nie tylko przyspieszyć transfer wiedzy, ale także zbudować zaufanie do nowych metod, które pozwalają odbudowywać żyzność gleby, zwiększać retencję wody i ograniczać koszty produkcji.
- Projekt już wypróbowaliśmy w Hiszpanii i teraz wdrażamy go w Polsce - zapowiadał ekspert EIT Food.
Dolny Śląsk 360. Będzie projekt na wzór hiszpański w sprawie rolnictwa regeneratywnego
Ostatecznie celem projektu, który nazwano „Dolny Śląsk 360” jest objęcie wsparciem około 200 rolników, których gospodarstwa zajmują łącznie nawet 20 tysięcy hektarów.
Co ważne - EIT Food zaangażowało w projekt "dużych" partnerów.
- Mamy partnerów przemysłowych, którzy będą kupować produkty od tych rolników po przejściu pewnego procesu - podkreślał Mirosław Raba.
Mówiąc wprost: rolnik wchodzący do programu zyska nie tylko wiedzę i wsparcie, ale przede wszystkim pewność, że jego plony znajdą nabywcę.
Cała inicjatywa „Dolny Śląsk 360” wpisuje się w szerszą strategię EIT Food, dla której rolnictwo regeneratywne jest jednym z priorytetów.
Jak zaznaczył Raba, Polska ma ogromny potencjał, by stać się liderem innowacji w tym obszarze. Projekt ma na celu nie tylko poprawę kondycji środowiska, ale także realne korzyści ekonomiczne.
Oficjalny start projektu „Dolny Śląsk 360” zaplanowano na 29 października w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.



























