Przegląd silosów - od czego zacząć?
Ważną sprawą przy przeglądzie silosu jest też sprawdzenie stanu przewodów doprowadzających energię elektryczną, przekaźników i innego wyposażenia instalacji elektrycznej. Tutaj szczególną uwagę należy zwrócić na gryzonie, które oprócz mechanicznego uszkodzenia, pozostawiają też odchody przyczyniające się do wzrostu ryzyka korozji elementów instalacji elektrycznej. - Sprawdzenia wymagają również wentylatory i nagrzewnice. Staramy się usunąć z nich nagromadzone w kanałach powietrznych zanieczyszczenia, powodujące obniżenie wydajności tych urządzeń - tłumaczy ekspert.
Andrzej Fuławka, menadżer zespołu suszarniczo-magazynowego firmy Feerum w Chojnowie, z kolei zwraca uwagę na to, by kontrolować temperaturę w silosie. Wszystko również po to, by nie dopuścić do rozwoju w nim szkodników.
- W każdym silosie zalecamy stosowanie sond temperatur. Sondy po wykryciu temperatury ziarna powyżej 25 °C dają sygnał do systemu, który z automatu uruchamia wentylatory górne i dolne. System ponadto, dzięki podłączeniu do zewnętrznej stacji meteo, kontroluje temperaturę oraz wilgotność na zewnątrz silosu - wyjaśnia Andrzej Fuławka.
Zaznacza jednocześnie, że dodatkowym wsparciem dla utrzymania prawidłowej temperatury i wilgotności ziarna w silosach jest schładzalnik. Urządzenie to, podobnie jak duża lodówka, obniża temperaturę powietrza zewnętrznego i osusza go. Dzięki temu możliwe jest schłodzenie zmagazynowanego materiału dla lepszego utrzymania parametrów biologicznych, przewietrzenia oraz przesuszenia ziarna.
Na etapie przygotowań do składowania nowego ziarna warto także zadbać o porządek wokół silosu. - Resztki ziarna, wysokie chwasty, a nawet składowisko złomu w pobliżu silosu mogą zachęcić do schodzenia się gryzoni - mówi Karol Pawłowski. - Dodatkowo na terenie otaczającym silos trzeba zapewnić skuteczny odpływ wody, a w przypadku grząskiego terenu wokół silosu zaleca się jego utwardzenie, aby usprawnić podjeżdżanie ciągników z przyczepami lub samochodów wypełnionych zbożem - dorzuca.
Czytaj także: