Rdza brunatna pszenicy. Jakie są progi jej szkodliwości?
- Decyzję o sposobie i terminie zwalczania rdzy brunatnej pszenicy należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji - radzi Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Wskazuje przy tym na ekonomiczne progi szkodliwości tej choroby.
W niektórych powiatach naszego kraju aktywne są komunikaty PIORiN o zagrożeniu rdzą brunatną pszenicy.
Objawy tej choroby na pszenicy występują głównie na blaszkach liściowych. - Zakażenie roślin następuje zarówno w świetle jak i w ciemności, przy czym najłatwiej proces ten zachodzi w temperaturze 15-18oC i przy 100% wilgotności względnej powietrza - informuje Inspekcja. Dodaje przy tym, że zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się zapobiegawczo lub interwencyjnie od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia. Należy to robić w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby. Termin zabiegu można wydłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna. Trzeba wziąć przy tym pod uwagę musi uwzględniać karencję środka.
Czytaj także: Plantacjom rzepaku zagraża pryszczarek kapustnik
Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla rdzy brunatnej pszenicy ozimej wynoszą:
• w fazie krzewienia: 10-15% liści z pierwszymi objawami rdzy,
• w fazie strzelania roślin w źdźbło: co najmniej 10% źdźbeł z objawami porażenia,
• w fazie kłoszenia roślin: wystąpienie objawów porażenia na liściu podflagowym lub flagowym.
Ograniczyć występowanie choroby można również poprzez:
• szybkie wykonanie podorywki i starannej głębokiej orki,
• unikanie przenawożenia azotem, (zrównoważone nawożenie),
• unikanie gęstego siewu,
• odpowiedni dobór odmian,
• zaprawianie nasion.