Powierzchnia upraw ekologicznych spada
Powstała Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio. Celem jest budowa rynku żywności bio i podniesienie poziomu wiedzy.
Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio powstała pod patronatem Ministra rolnictwa i została zainicjowana 26 listopada br.. Jej założycielami są przedstawiciele Carrefour Polska, Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz stowarzyszenia EKOŁAN.
ZOBACZ TAKŻE: Farma Świętokrzyska: warzywa ekologiczne na 140 ha
Koalicja ma wypracowywać standardy działania, rozwiązania problemów, opracowania gotowych projektów w zakresie gospodarczym, handlowym, edukacyjnym, społecznym i zdrowotnym, dotyczących rozwoju rynku żywności bio.
Upowszechniana ma być także widza z zakresu bio żywności wśród producentów, przetwórców, handlowców i konsumentów.
Dlaczego powstała Koalicja?
Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obecnie obserwowany jest regres w produkcji żywności ekologicznej.
Wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce spada systematycznie i wynosi obecnie 500 tys. hektarów.
Pomimo tego, tempo sprzedaży żywności bio utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie, ale w dużej mierze wskutek zwiększonego importu. Niestety, rolnicy i producenci ekologiczni wciąż stanowią niszę na polskim rynku żywnościowym i napotykają na liczne bariery strukturalne. Rynek żywności ekologicznej w Polsce znajduje się obecnie w stanie kryzysu ze względu na brak aktywnych działań skierowanych do jego uczestników, chociaż obserwuje się duże zainteresowanie konsumentów produktami ekologicznymi. Wymaga to pilnych aktywności wspierających jego uczestników, także w świetle przyjętego w lipcu rządowego Planu dla Wsi, stawiającego na rozwój produkcji żywności wysokiej jakości, jako elementu rozwoju rolnictwa.
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce kompleksowo zająć się zagadnieniem rynku ekologicznego, jestem bowiem przekonany, że to doskonały plan dla polskiej wsi. (...) Naszym celem jest wspieranie przetwórców oraz handlu detalicznego w zakresie produktów ekologicznych, a także oferowanie realnej pomocy dla małych gospodarstw, które chcą się przestawić na ten kierunek produkcji rolniczej i specjalizować w produkcji żywności wysokiej jakości - powiedział Doradca w Gabinecie Politycznym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Krajewski, obecny na konferencji założycielskiej.
- Dzisiejszy konsument jest coraz bardziej świadomy wpływu żywienia na zdrowie, a naszą misją jest zaoferowanie mu produktów, których szuka i potrzebuje. (...) Dzięki Koalicji, która mam nadzieję, będzie się rozrastać, będziemy mogli przyczynić się do rozwoju rynku produkcji ekologicznej w Polsce, wspierać rolników, edukować klientów i po prostu - dać nam wszystkim możliwość, by jeść lepiej i żyć lepiej - powiedział podczas konferencji inaugurującej powołanie Koalicji Na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio Prezes Carrefour Polska, Christophe Rabatel.