Mak polny - chwast odporny na niską temperaturę
Mak polny odznacza się wysoką odpornością na niską temperaturę.
Występowanie
Rośnie zwłaszcza na glebach ciężkich, gliniastych. Najczęściej widać go w oziminach, głównie pszenicy i życie.
Opis
Osiąga długość od 20 cm do 100 cm. Łodyga jest: wzniesiona, owłosiona, rozgałęziona. Liście z kolei są pojedyncze bądź podwójne pierzastodzielne o elementach podługowatych, owłosionych i widocznie ząbkowanych. Kwiat jest jaskrawoczerwony. Ma czarną plamką u nasady. Jest osadzony pojedynczo na długich szypułkach. Jego słupek otoczają licznycze, ciemnofioletowe, niezgrube pręcikami.
Owocem tego chwastu jest wielonasienna, jajowata, naga i wydłużona torebka.
Szkodliwość
Niedojrzałe makówki są trujące. Bywają one groźne szczególmie dla kaczek i kaczek. Poza tym jego nasiona zmieszane ze zbożem zabarwiają mąkę na żółto, co powoduje szybkie psucie tego produktu. Warto też wiedzieć o tym, że wspomniana roślina stwarza zbożom – od samego początku ich wzrostu - gorsze warunki dla rozwoju. W konsekwencji może to przyczynić się do gorszego ich plonowa. Mak zalicza się bowiem do chwastów zimujących. Dobrze znosi niskie temperatury.
Zwalczanie
Mak w pszenicy ozimej, zdaniem eksperta, można zwalczać np. preparatem Chwastox Trio w dawce 2 l/ha.