Magazynowanie ziemniaków. Co wpływa na jakość bulw? [EKSPERT RADZI]
![Magazynowanie ziemniaków. Co wpływa na jakość bulw? [EKSPERT RADZI]](/media/cache/8e/e1/8ee12450c440dfd1048b7cd9ee4b4860.jpg)
Jak przechować ziemniaki, by ograniczyć straty do minimum i cieszyć się dobrej jakości towarem do wiosny? Co w tej materii odgrywa szczególną rolę?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Anna Piotrzkowska, główny specjalista Hodowli Ziemniaka Zamarte zwraca uwagę na to, że problemy, na jakie natrafimy podczas przechowywania, które to przechowywanie często w przypadku sadzeniaków trwa dłużej, aniżeli ich wegetacja na polu; są ściśle związane z jakością towaru, który wprowadzamy do przechowalni.
- Jakość tę determinują: zastosowana agrotechnika, ochrona oraz z dużej mierze rozkład pogody podczas wegetacji, decyduje również zbiór. Powinien być jak najdelikatniejszy, aby zminimalizować uszkodzenia bulw - wylicza ekspertka.
Zaznacza jednocześnie, że zanim bulwy trafią do przechowali, trzeba je starannie przygotować, wyeliminować kamienie, bryły, bulwy uszkodzone i mateczne. - Podczas zasypywania, nad taśmociągiem zastosować można specjalistyczne urządzenie do zaprawiania drobnokroplistego sadzeniaków przeciwko chorobom przechowalniczym - radzi specjalistka.
Główny specjalista HZ Zamarte wspomina też o tym, że pierwszy etap przechowywania, to suszenie - celem usunięcia wilgoci z powierzchni bulw oraz CO2 z oddychania.
- Trwać może dzień, albo i tydzień, w zależności od ilości wilgoci do usunięcia. Stosuje się powietrze suche o temperaturze o 2 stopnie niższej od temperatury bulw - opisuje Anna Piotrzkowska.
Następny etap to gojenie się i zabliźnianie uszkodzeń, które powstały podczas zbioru i transportu. Zazwyczaj trwa on od około 2 do 3 tygodni. - To czas, w którym skórka ulega skorkowaceniu, wzmacnia się. Organoleptycznie sprawdza się postępy procesu gojenia i zabliźniania - wyjaśnia specjalistka.
AKTULANE CENY ZIEMNIAKÓW NA RYNKACH HURTOWYCH. KLIK
Potem odbywa się schładzanie bulw do temperatury wymaganej do ich długiego przechowywania. Dla sadzeniaków jest to 2-4 oC. - Temperaturę należy obniżać stopniowo. Po ustabilizowaniu należy zadbać o utrzymanie warunków, aby ograniczyć ubytki masy i zmiany parametrów jakościowych przechowywanych bulw. Należy systematycznie kontrolować parametry przechowywania i jakość bulw - radzi Anna Piotrzkowska.
Czytaj także: