LIZ. Kampania cukrownicza 2020/2021 zakończona
Kampania buraczana 2020/2021 w LIZ - Pfeifer & Langen Polska dobiegła końca. Czas zatem na podsumowania. Koncern informuje o tym, który rejon "spisał się" najlepiej.
LIZ w pierwszej zwraca, oczywiście, uwagę na przebieg pogody. - Ubiegłoroczny sezon wegetacyjny dla plantatorów buraka cukrowego był bardzo trudny. Na poziom plonów i zawartość cukru bardzo duży wpływ miały warunki atmosferyczne. Początkowy okres wegetacji to suchy kwiecień i chłodny maj z licznymi lokalnymi przymrozkami wpłynął na wielu plantacjach na bardzo niewyrównane, piętrowe wschody buraków - opisuje Pfeifer & Langen Polska. Zaznacza jednocześnie o tym, że dopiero opady w drugiej dekadzie maja stworzyły warunki do uzupełnienia część braków w obsadzie roślin. - Ciepły i z ponad przeciętnymi opadami czerwiec przyspieszył wegetację, która powodowała jednak większy przyrost masy liści niż korzenia oraz w wielu rejonach bardzo wczesne i nasilone wystąpienie chwościka buraka - informuje LIZ.
Rozwojowi chwościka sprzyjał bardzo mokry lipiec i ciepły okres od początku sierpnia do jesieni włącznie. Na wielu plantacjach, pomimo trzech zabiegów fungicydowych, były trudności w opanowaniu tej choroby. W północno-zachodnim rejonie Wielkopolski, a także na Kujawach w sierpniu wystąpiła susza i wegetacja buraków zaczęła się dopiero ponownie po opadach w wrześniu. Nowe odrosty liści spowodowały wówczas brak gromadzenia cukru w korzeniach. Wegetacja buraków była zakłócana również, jak informuje LIZ, przez duże nasilenie szkodników, zwłaszcza mszycy burakowej oraz skośnika buraczaka, którego zwalczanie jest bardzo trudne z powodu braku zarejestrowanych na tego szkodnika insektycydów.
Wyżej wymienione czynniki, zdaniem Pfeifer & Langen Polska, przełożyły się na mniejsze plony korzeni oraz obniżenie zawartości cukru w korzeniach i w efekcie mniejszą produkcję cukru.
- Plantatorzy Pfeifer&Langen S.A. uzyskali średni plon korzeni na poziomie 59,3t/ha o zawartości cukru 15,2%. Natomiast najlepsze wyniki osiągnęli plantatorzy Cukrowni Gostyń- średni plon korzeni 61,7 o zawartości cukru 15,6% - podaje LIZ.
Czytaj także: