KZPRiRB domaga się gwarancji produkcji rzepaku na biopaliwa
W związku z trwającymi w resorcie klimatu konsultacjami projektu nowelizacji ustawy o biokomponentach i biopaliwach ciekłych Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych wnisouje o ustanowienie ram prawnych dla realizacji Narodowych Celów Wskaźnikowych dla biopaliw do 2030 r. Ma to zapewniać producentom rolnym dotychczasowy poziom wykorzystania rzepaku przez polskich producentów biodiesla.
KZPRiRB zwraca uwagę na to, że dzięki biopaliwom Polska stała się jednym z najważniejszych producentów rzepaku w Unii Europejskiej. Stworzony rynek umożliwił zwiększenie podaży nasion rzepaku w ostatnich latach do przeszło 3 mln ton, z ok. 1 mln ton znajdujących swój zbyt w sektorze spożywczym, co istotnie przyczynia się do zachowania płynności finansowej ok. 100 tysięcy gospodarstw rolnych w Polsce.
- Dzięki zapotrzebowaniu zgłaszanemu na rzepak ze strony krajowych tłoczni dostarczających następnie olej pod produkcję biodiesla, polscy rolnicy uprawiają go obecnie na powierzchni ok. 1 mln ha, co ma nie tylko ogromne znaczenie ekonomiczne dla wsi, ale też jest ważnym elementem zrównoważonej produkcji i zachowania bioróżnorodności w rolnictwie. Nie ma innej realnej alternatywy na tę skalę dla zmianowania i przerywania monokultur zbóż, których udział w produkcji polowej sięga już w Polsce 80%. Jeśli dodamy do tego efekt produkcji biopaliw z rzepaku w postaci krajowej podaży pasz białkowych w postaci śruty i makuchu to dyskusja na temat wpływu branży biodiesla na krajową gospodarkę, środowisko oraz bezpieczeństwo żywnościowe przybiera zupełnie inny kształt - powiedział Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB.
Zrzeszenie postuluje, by w celu zapewnienia dotychczasowego rynku zbytu dla polskiego rzepaku w sektorze biopaliw kontynuowany był po 2022 r. mechanizm tzw. współczynnika redukcyjnego NCW przy jednoczesnym zawężeniu możliwości realizacji obowiązkowego dolewu biokomponentów w oleju napędowym do estrów metylowych, które w naszym kraju produkuje się przede wszystkim z krajowego oleju rzepakowego.
Czytaj także: