KOWR: Polska trzecim producentem kukurydzy w Unii
W ubiegłym roku Polska stała się trzecim producentem kukurydzy w Unii Europejskiej.
Tak wynika z opracowania Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na podstawie danych KE, Crops Market Observatory oraz GUS i ARiMR.
Źródło: opracowanie Biura Analiz i Strategii KOWR na podstawie danych KE, Crops Market Observatory oraz GUS, data odczytu 28.01.2022 r.
Polska w gronie największych producentów zbóż
Nasz kraj, jak podkreśla KOWR, zaliczany jest do grona największych producentów zbóż w Unii Europejskiej. Zajmujemy bowiem trzecie miejsce (po Francji i Niemczech) wśród krajów UE pod względem uzyskiwanych zbiorów. Zbiory zbóż ogółem (łącznie z kukurydzą, prosem i gryką), jak podaje Ośrodek, w zeszłym roku wyniosły 34,6 mln ton¹. GUS z kolei ocenił, że zbiory zbóż podstawowych - pszenica, żyto, jęczmień, owies i pszenżyto - z mieszankami (bez kukurydzy, prosa i gryki) ukształtowały się na poziomie 27 mln ton wobec 28,6 mln ton w 2020 r. Oprócz zbóż podstawowych z mieszankami, zebrano również kukurydzę, która w strukturze zbiorów w 2021 r. stanowiła 22%.
Uprawa kukurydzy w Polsce
W naszym kraju kukurydzę zaczęto uprawiać stosunkowo niedawno. Pod koniec lat 90. dwudziestego wieku powierzchnia zasiewów kukurydzy wynosiła ok. 100 tys. ha. Po akcesji Polski, do UE, na co uwagę zwraca KOWR, odnotowano wzrost popularności uprawy kukurydzy. Związane było to, jak tłumaczy Ośrodek, z wprowadzeniem do użytku wydajniejszych odmian dostosowanych do warunków klimatycznych panujących w naszym kraju.
KOWR zwraca też uwagę na to, że w Polsce w ostatnich siedmiu latach (2013-2019) powierzchnia uprawy i zbiory kukurydzy były znacząco większe niż w latach wcześniejszych. Przeciętna powierzchnia w tym okresie kształtowała się na poziomie 0,6–0,7 mln ha, zbiory z kolei wynosiły ok. 4 mln ton. W 2020 r. powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno wzrosła do przeszło 0,9 mln ha. Przy dobrych średnich plonach (72,1 dt/ha), umożliwiło to zebranie 6,8 mln ton tego zboża. Najwięcej kukurydzy natomiast, jak podaje Ośrodek, uprawia się w woj.: wielkopolskim (20% powierzchni zasiewów w 2020 r.), kujawsko-pomorskim (14%), mazowieckim (11%) i dolnośląskim (10%).
Według ARiMR, kukurydzą (łącznie na kiszonkę i na ziarno) w 2021 r. obsiano 1,7 mln ha, o 21% więcej niż w 2020 r.² Powierzchnia zasiewów kukurydzy na ziarno w 2021 r. (według GUS) wyniosła prawie 1 mln ha i była o 5,5% większa niż przed rokiem. Przełożyło się na znaczący wzrost zbiorów. GUS ocenił, że zbiory kukurydzy w ubiegłym roku były rekordowe, kształtując się na poziomie ok. 7,5 mln ton wobec 6,8 mln ton w 2020 r.
Więcej o tym TUTAJ