Brak okrywy śnieżnej przy niskich temperaturach jest groźny dla ozimin. Czy powtórzy się scenariusz z 2012 roku?
Spis treści:
Brak okrywy śnieżnej przy niskich temperaturach jest groźny dla ozimin. Czy powtórzy się scenariusz z 2012 roku? Jak długo będzie mroźno?
Końcówka starego roku była dość ciepła. Rozhartowało to rośliny. Oziminy nie zostały dobrze przygotowane do przejścia w stan zimowego spoczynku. Nowy rok tymczasem rozpoczął się mroźnie i wietrznie. Temperatura spadła do kilkunastu stopni poniżej 0. W niektórych miejscach nie pojawiły się jednak opady śniegu, a jak wiadomo, śnieżny puch jest dla roślin doskonałym izolatorem ciepła. Istnieją zatem obawy, że może się powtórzyć scenariusz z 2012 roku, kiedy to znaczna część plantacji została wymrożona (na przełomie stycznia i lutego pojawiły się wówczas mrozy sięgające ponad - 25 stopni C przy braku okrywy śnieżnej). Może się tak stać szczególnie na platacjach, na których zboża nie zdołały się rozkrzewić. Decydujący w tej materii będzie jednak dalszy przebieg pogody. Sprawdź, jak długo będą utrzymywać się mrozy.
Wymarzanie ozimin - Kiedy następuje? Co warto wiedzieć?
Wymarzanie to bezpośrednie działanie mrozu na nieokryte śniegiem rośliny. Jeżli w trakcie zimy nastąpi silne ocieplenie, rośliny mogą stracić wytrzymałość na mróz - czyli rozhartować się. To samo dzieje się, gdy gruba okrywa śniegu, który spadł przy niezbyt niskiej temperaturze, ulegnie stopnieniu i ponownie wystąpią mrozy.
Bardziej podatne na wymarzanie są rośliny, które jesienią nie zdążyły się rozkrzewić. Przemarznięcie samych łodyg i liści nie zagraża życiu ozimn. Dopiero przemarznięcie węzła krzewienia powoduje zamieranie zbóż. Uszkodzenie części nadziemnych roślny wywiera negatywny wpływ, przejawiający się tym, że rośliny na wiosnę chorują, ich rozwój jest natomiast opóźniony.
Oziminy przed niską temperaturą najlepiej chroni puszysty śnieg. Wartość ochronna pokrywy zależy od jej grubości - już 10 cm warstwa stanowi odpowiednią ochronę nawet przed silnym mrozem.
Dobrze zahartowane zboża ozime zniosą spadki temperatur: dla jęczmienia do –15°C, pszenica –21°C, a żyta nawet do –30°C.
Źródło: Marek Radzimierski - K-PODR, Waldemar Trupinda - ŁODR