Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego

Czy ta strategia może stać się stałym elementem naszego rolnictwa?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowe podejście do upraw jęczmienia jarego
Zmiany klimatyczne oraz przekształcenia w strukturze produkcji rolnej zmuszają rolników do poszukiwania nowych metod upraw. Jedną z nich jest jesienny siew jęczmienia jarego - rozwiązanie nietypowe, ale zyskujące na popularności. Choć niesie za sobą pewne ryzyko, jak np. możliwość wymarznięcia, to oferuje również konkretne korzyści: wyższy potencjał plonotwórczy, lepsze wykorzystanie wody i wcześniejszy zbiór.
Obecnie powierzchnia upraw jęczmienia jarego w Polsce znacząco się zmniejszyła. Z danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wynika, że jeszcze dekadę czy półtorej temu uprawiano go na około 650 tysiącach hektarów. W 2025 roku było to już tylko 200 tysięcy hektarów.
- Spadek pogłowia trzody chlewnej spowodował spadek powierzchni uprawy jęczmienia, który był głównie wykorzystywany w celach paszowych. Tak duży spadek powierzchni uprawy wymusza szukania alternatywnych ścieżek dla prowadzenie tego gatunku – komentuje Sławomir Sikorski, zastępca dyrektora ds. sprzedaży i marketingu w Poznańskiej Hodowli Roślin.
Właśnie dlatego Poznańska Hodowla Roślin testuje obecnie nowatorski model siewu jęczmienia jarego w okresie późnojesiennym. Coraz częściej zaleca też to rozwiązanie rolnikom.
- Zaletą tej techniki jest dużo większa szansa na przetrwanie warunków suszy i stresu wodnego oraz przyspieszenie procesu zbiorów podczas żniw (termin zbioru podobny jak w przypadku jęczmienia ozimego). Zabieg taki może również wpłynąć na lepszą rotację upraw - tłumaczy Sikorski.
Głos w tej sprawie zabiera także Agnieszka Kidacka, dyrektor ds. hodowli roślin w Małopolskiej Hodowli Roślin. Jej zdaniem, oprócz wskazanych wcześniej benefitów, warto dostrzec jeszcze jedną zaletę jesiennego siewu: ograniczenie konkurencji ze strony chwastów.
Zmniejszona presja ze strony chwastów to, według Kidackiej, istotny atut tej metody, który może znacząco wpłynąć na efektywność upraw.
Jesienne siewy jęczmienia jarego z potencjałem na stałe rozwiązanie?
Czy zatem jesienny siew jęczmienia jarego ma szansę stać się stałą praktyką w polskim rolnictwie? Na razie pozostaje on rozwiązaniem innowacyjnym i eksperymentalnym, ale rosnące zainteresowanie wśród rolników oraz pozytywne wyniki testów w gospodarstwach doświadczalnych pokazują, że jego potencjał może być znacznie większy, niż dotąd przypuszczano.
- Tagi:
- termin siewu
- jesień
- jęczmień jary