Chwościk - czas na monitoring chorób liści buraka

Pierwsze symptomy wystąpienia chwościka można zaobserwować na przełomie lipca i sierpnia. Ważne jest zatem to, aby w tym okresie często monitorować plantacje buraka cukrowego.
- Jednym z najważniejszych czynników sprzyjających rozwojowi chwościka jest wysoka temperatura i duży poziom wilgotności gleby. Choroba ta jest w stanie błyskawicznie opanować całą plantację - informują koncern Südzucker Polska .
Zwraca jednocześnie uwagę na to, że wczesnym objawem chowścika jest pojawienie się na liściu niewielkich brunatnoszarych plam o średnicy 2-5 mm, otoczonych czerwoną lub brunatną obwódką. - Początkowo choroba atakuję starsze liście, stopniowo przenosząc się na młodsze - zaznaczają doradcy Sudzucker Polska.
Do opryski należy przystąpić przekroczeniu ekonomicznego progu szkodliwości. Patrz tabela poniżej
Doradcy przypominają o tym, że na skuteczność walki z chwościkiem ma wpływ wiele czynników, z których najważniejsze to: termin wykonania zabiegu (szczególnie pierwszego), ilość i jakość wody, warunki atmosferyczne w trakcie zabiegu, rodzaj zastosowanej substancji aktywnej z uwzględnieniem odporności patogena, szczególnie na strobilurynę. - Nasze doświadczenia wykazały pozytywny wpływ związków miedzi działających kontaktowo, chroniących blaszkę liściową (Plonuran 1,5 l/ha). Aby wzmocnić działanie miedzi, należy do cieczy roboczej dodać adiuwant przeznaczony do zabiegów fungicydowych. Adiuwant zakwaszając ciecz roboczą, przyczyni się do lepszego jej rozprowadzenia po liściu oraz spowoduje lepsze i dłuższe jej przyleganie - informują doradcy z Südzucker Polska. Zwracają przy tym uwagę na następującą rzecz: - Przygotowując ciecz opryskową, najpierw wprowadzamy adiuwant i miedź do napełnionego częściowo wodą zbiornika, a potem dodajemy fungicyd. Jaki fungicyd wybrać? – niech podpowiedźą będą wyniki naszych doświadczeń z 2020 roku Fungicydowe – Südzucker Polska (suedzucker.pl). Najlepsze efekty uzyskaliśmy stosując w pierwszym zabiegi Skaymaster- 1 l/ha z dodatkiem miedzi.
Czytaj także: