Chaber bławatek – chwast, który zimuje
Chaber bławatek: Jak zwalczyć chwast zimujący? Kiedy zrobić to najlepiej?
Chaber bławatek to pospolity chwast dwuliścienny. Zalicza się go do chwastów zimujących.
Opis
Łodyga chabra bławatka jest: cienka, kanciasta, prosto wzniesiona, lekko żeberkowana, owłosiona i od połowy rozgałęziona. Jej długość wynosi nawet 80 cm. Liście tej rośliny są szarozielone i równowąskie. Kwiatostan chabru przypomina natomiast niebieski koszyczek, umiejscowiony na długiej szypułce. Korzenie bławatka są silne, palowe i wrzecionowate.
Występowanie
Roślina ta najczęściej zachwaszcza zboża (ozime i jare) oraz rzepak. Występuje również w uprawach roślin motylkowych i okopowych. Chwast ten przeważnie kiełkuje jesienią. Z tego powodu walka chemiczna z nim nie jest łatwa.
Zwalczanie
Bławatek jest silną rośliną. Potrafi przetrwać najchłodniejszą porę roku i skutecznie konkurować ze zbożami. Wydaje od 700 do nawet 1.600 nasion z jednej rośliny. Zwalcza się go chemicznie przy użyciu oprysków. Robi się to jesienią bądź wiosną (lepiej, oczywiście, zrobić to jesienią). Jeżeli chwast pojawi się w pszenicy ozimej, można zastosować Torulex 500SC w dawce 2 l/ha
Nazewnictwo
Bławatek nazywany jest: modrakiem, modro kwiatem, kwiatkiem włoszek i macoszką.