Chaber bławatek – chwast, który zimuje

Chaber bławatek: Jak zwalczyć chwast zimujący? Kiedy zrobić to najlepiej?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chaber bławatek to pospolity chwast dwuliścienny. Zalicza się go do chwastów zimujących.
Opis
Łodyga chabra bławatka jest: cienka, kanciasta, prosto wzniesiona, lekko żeberkowana, owłosiona i od połowy rozgałęziona. Jej długość wynosi nawet 80 cm. Liście tej rośliny są szarozielone i równowąskie. Kwiatostan chabru przypomina natomiast niebieski koszyczek, umiejscowiony na długiej szypułce. Korzenie bławatka są silne, palowe i wrzecionowate.
Występowanie
Roślina ta najczęściej zachwaszcza zboża (ozime i jare) oraz rzepak. Występuje również w uprawach roślin motylkowych i okopowych. Chwast ten przeważnie kiełkuje jesienią. Z tego powodu walka chemiczna z nim nie jest łatwa.
Zwalczanie
Bławatek jest silną rośliną. Potrafi przetrwać najchłodniejszą porę roku i skutecznie konkurować ze zbożami. Wydaje od 700 do nawet 1.600 nasion z jednej rośliny. Zwalcza się go chemicznie przy użyciu oprysków. Robi się to jesienią bądź wiosną (lepiej, oczywiście, zrobić to jesienią). Jeżeli chwast pojawi się w pszenicy ozimej, można zastosować Torulex 500SC w dawce 2 l/ha
Nazewnictwo
Bławatek nazywany jest: modrakiem, modro kwiatem, kwiatkiem włoszek i macoszką.