Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
      Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
      Będą interwencyjne skupy? Padła zapowiedź kluczowej decyzji dla rolników
      Apel do rolników: „Czyśćcie maszyny!”. Za to wykroczenie grozi wysoka grzywna
      300 tys. zł dla młodych rolników z hodowlą? Minister zapowiada istotne zmiany
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Cenna słoma - jaka jest jej wartość nawozowa?

Cenna słoma - jaka jest jej wartość nawozowa?

Uprawy - Nawożenie 30 maja 2022 07:00 Marianna Kula Aktualizacja: 31 maja 2022 07:41
Cenna słoma - jaka jest jej wartość nawozowa?
Źródło: M.Kula
Słoma jest cennym materiałem organicznym, który wzbogaca glebę i podnosi jej żyzność. Stanowi tym samym bardzo dobre rozwiązanie szczególnie dla gospodarstw, prowadzących jedynie produkcje roślinną.
Spis treści:

    Słoma jest cennym materiałem organicznym, który wzbogaca glebę i podnosi jej żyzność. Stanowi tym samym bardzo dobre rozwiązanie szczególnie dla gospodarstw, prowadzących jedynie produkcje roślinną. Ważne jest tylko to, aby ją odpowiednio zagospodarować. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zwraca na to uwagę dr inż. Maciej Sroczyński, ekspert ze strefy agro, związany z dużą firmą chemiczną, specjalizującą się w produkcji ŚOR.

    - Niestety resztki pożniwne, to wciąż mało doceniane przez rolników źródło składników pokarmowych dla roślin i substancji organicznych wzbogacających glebę. A właśnie systematyczne pozostawianie ich na polu może mieć dobroczynny wpływ na zawartość materii organicznej w glebie - w tym próchnicy, jej poprawną gruzełkowatą strukturę, a przez to racjonalną gospodarkę wodną i jej dobre napowietrzenie - wskazuje ekspert. 

    Wartość nawozowa resztek pożniwnych

    Resztki pożniwne - jak tłumaczy dr inż Maciej Sroczyński - to pozostała po zbiorze słoma, ale także korzenie, opadłe liście, plewy, osadki kolb, łuszczyny i inne drobne części roślin uprawnych. Ilość pozostawionej masy organicznej na polu i zawartość w niej składników pokarmowych jest bardzo różna i zależy przede wszystkim od gatunku i odmiany rośliny uprawnej, co ma z kolei związek z normą i gęstością wysiewu, długością okresu wegetacji, poziomem nawożenia oraz technologią zbioru. - Po zbiorach roślin zbożowych na polu pozostaje ok. 3-6 t/ha s.m. resztek pożniwnych, po zbiorach rzepaku ozimego 10-12 t/ha s.m., po zbiorach kukurydzy na ziarno 10-15 t/ha s.m., a kukurydzy na kiszonkę 5-6 t/ha s.m. - wylicza ekspert. Zaznacza jednocześnie, że w większości jest to słoma, która pozostaje na polu w formie ścierniska po żniwach. - Uwzględniając powyższe, warto uświadomić sobie chociaż orientacyjnie wartość nawozową tego, co pozostaje na polu po zbiorach na przykładzie samej tylko słomy pożniwnej - tłumaczy nasz rozmówca i podaje następujący przykład: - W 1 tonie słomy zbożowej znajduje się średnio: 5 kg azotu, 2,4 kg fosforu, 12,4 kg potasu, 1,4 kg magnezu, 1-1,6 kg siarki, 3,4 kg wapnia. Słoma rzepakowa jest nieco bardziej zasobna w składniki pokarmowe, gdyż jej tona zawiera średnio: 7,2 kg azotu, 3 kg fosforu, 20 kg potasu, 13 kg magnezu i 15,6 kg wapnia. Przyjmując, że średnio na polu pozostaje 5 ton słomy, a jest to szacunek bardzo ostrożny, to po zbiorze zbóż na 1 hektarze powinno pozostać ok. 25 kg azotu, 11 kg fosforu, 62 kg potasu, 7 kg magnezu, 6,5 kg siarki, 17 kg wapnia oraz mikroelementy, a po zbiorze rzepaku ok. 36 kg azotu, 15 kg fosforu, 100 kg potasu, 65 kg magnezu, 78 kg wapnia. Ekspert podkreśla przy tym, że są to znaczące ilości składników, które należy uwzględnić w całościowym bilansie potrzeb pokarmowych roślin następczych.

    Mineralizacja resztek pożniwnych 

    Dr inż. Maciej Sroczyński przypomina o tym, że mineralizacja resztek pożniwnych przebiega najszybciej w temperaturze ok. 20° C, w glebie wilgotnej przy właściwym stosunku węgla do azotu, mniejszym niż 30:1.

    - Słoma zbóż ma stosunek C:N powyżej 60:1. Wynika z tego, że słoma jest bardzo zasobnym źródłem węgla, ale ubogim w azot. W związku z tym mikroorganizmy rozkładające biomasę muszą korzystać z azotu glebowego. Kiedy jest go zbyt mało, intensywność rozmnażania się mikroorganizmów maleje, a w konsekwencji tego wydłuża się czas rozkładu resztek pożniwnych. Zużywany jest przy tym azot glebowy, co prowadzi do zubożenia gleby w ten pierwiastek. Aby przyspieszyć rozkład słomy, rolnicy mogą stosować nawozy azotowe np. roztwór saletrzano-mocznikowy oraz płynne nawozy naturalne, np. gnojowicę, po zastosowaniu której należy szybko zaorać lub talerzować ściernisko - tłumaczy ekspert.

    - Powszechnie używany jest do tego celu także mocznik, ale należy pamiętać o obecnych ograniczeniach związanych z jego stosowaniem - dodaje. Stosowanie nawozów azotowych, także do tych celów, powinno być realizowane w ramach programu azotanowego zgodnie z dyrektywą azotanową i każdorazowo uwzględniane w włącznym bilansie ich zastosowań w gospodarstwie w stosownej ewidencji.

    Aby proces mineralizacji przebiegał szybko i efektywnie, zdaniem dra inż. Macieja Sroczyńskiego, najlepiej jest stosować preparaty mikrobiologiczne na bazie specjalnie wyselekcjonowanych szczepów bakterii.

    - To mikroorganizmy, które bardzo szybko namnażają się w glebie i są wyspecjalizowane w rozkładzie resztek roślinnych, w tym przede wszystkim celulozy. Stosowanie takich produktów na resztkach pożniwnych zwiększa zasobność gleby w składniki pokarmowe, przyspiesza procesy rozkładu materii organicznej pozostawionej na polach po żniwach i jest po prostu proekologiczne - tłumaczy specjalista.

    Ponadto - co także podkreśla ekspert - stosowanie preparatów mikrobiologicznych na bazie bakterii: przywraca równowagę mikrobiologiczną całego ekosystemu glebowego, poprawia żyzność gleby, stymulując powstawanie próchnicy, uruchamia w środowisku glebowym reakcje biochemiczne korzystnie wpływające m.in. na gospodarkę azotu, fosforu oraz związków siarki, co przyczynia się do uwolnienia trudno dostępnych dla roślin składników pokarmowych.

    Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

    • Tagi:
    • preparaty mikrobiologiczne do rozkładu resztek pożniwnych
    • wartość nawozowa
    • resztki pożniwne
    Marianna Kula
    Podobne artykuły
    Artykuł sponsorowany Uprawa gleby

    Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]

    3 sierpnia 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?

    1 lipca 2025
    Uprawy

    Rozkład słomy. Jak przyspieszyć? Co to daje?

    26 czerwca 2023
    Uprawy

    Resztki pożniwne - wszystko, co musisz o nich wiedzieć! 

    10 czerwca 2021
    Nawożenie

    Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

    4 września 2017
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
    24 października 2025
    KRUS
    Jedni zapłacą 169 zł, inni ok. 800 zł. Zbliża się ważny termin w KRUS
    24 października 2025
    Prawo i finanse
    4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
    24 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
    24 października 2025
    Uprawy
    Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
    23 października 2025
    Uprawy
    Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
    22 października 2025
    Uprawy
    Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
    21 października 2025
    Uprawy
    80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
    20 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności