Buraki cukrowe 2022 - ocena sezonu, plony, cena
Z jakimi problemami w sezonie 2022 musieli się zmierzyć producenci buraka cukrowego? Jakie plony osiągają? Co wreszcie ceną za surowiec?
Zbiory buraka cukrowego na półmetku. Czas zatem na pierwsze - wstępne - podsumowania.
Jaki plon buraka? Co miało na to wpływ?
Siewy buraków cukrowych w 2022 r. rozpoczęły się w połowie marca i zakończyły z początkiem maja.
- Okres wschodów to problemy z niską temperaturą, a w części rejonów również z brakiem wystarczającej wilgoci w glebie. W okresie letnim czynnikami wpływającymi niekorzystnie na wegetację były niezadowalająca wysokość opadów atmosferycznych (i ich nierównomierne rozłożenie) oraz wysokie temperatury. Deszcze, które przyszły pod koniec sierpnia i we wrześniu (niestety nie wszędzie) poprawiły wagę korzenia, ale jednocześnie spowodowały obniżkę zawartości cukru w burakach - informuje Rafał Strachota, dyrektor biura Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
Z tych powodów, jak zaznacza ekspert, początek kampanii przerobu charakteryzował się niską zawartością cukru w burakach.
- Parametry jakościowe ulegały poprawie (choć są bardzo zróżnicowane), co pozwala szacować, że średnia polaryzacja ze wszystkich dostaw wyniesie ok 16,7%. Przeciętny plon korzeni jest wyższy niż przed rokiem (ok. 63 t/ha), mamy rejony z bardzo wysokimi plonami i niestety również takie, w których plon jest znacznie poniżej średniej wieloletniej - podaje specjalista.
Zaznacza przy tym, że warunki do zbioru buraków są dobre. - Średnie zanieczyszczenie jest na poziomie ok. 9%. Przerób buraków powinien zakończyć się w trzeciej dekadzie stycznia - przypuszcza dyrektor biura KZPBC.
Rafał Strachota zwraca też uwagę na to, że w okresie wiosennym mieliśmy problemy z mszycami i pchełką. Szarek komośnik z kolei, na całe szczęście, występował sporadycznie i nie stanowił zagrożenia dla młodych roślin. Ten rok sprzyjał natomiast występowaniu przędziorków i wciornastków. Co z chorobami?
- Chwościk burakowy pojawił się później niż w latach poprzednich, ale od sierpnia zaczął się dosyć intensywnie rozwijać. Na plantacjach coraz powszechniej spotykany jest skośnik buraczak, co ma negatywny wpływ na wysokość plonów i jakość surowca dostarczanego do cukrowni - wspomina dyrektor biura KZPBC.
Ile za buraki cukrowe?
Jeśli chodzi o sytuację związana z cenami buraków, jak podkreśla nasz rozmówca, jest ona bardzo dynamiczna. - Związki plantatorów prowadziły negocjacje z producentami cukru przez cały okres wegetacji buraków - zaznacza Rafał Strachota i podaje, że na dzień 8 listopada ceny minimalne buraków kontraktowanych (zawartość cukru 16%) w poszczególnych koncernach są następujące:
- KGS: 236,95 zł/t
- Nordzucker: 194,39-199,61 zł/t (w zależności od rodzaju umowy)
- Pfeifer & Langen: 223,20 zł/t,
- Sudzucker: 207,44 zł/t (cena średnia).
Czytaj także: