Buraki cukrowe 2022 - ocena sezonu, plony, cena

Z jakimi problemami w sezonie 2022 musieli się zmierzyć producenci buraka cukrowego? Jakie plony osiągają? Co wreszcie ceną za surowiec?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zbiory buraka cukrowego na półmetku. Czas zatem na pierwsze - wstępne - podsumowania.
Jaki plon buraka? Co miało na to wpływ?
Siewy buraków cukrowych w 2022 r. rozpoczęły się w połowie marca i zakończyły z początkiem maja.
- Okres wschodów to problemy z niską temperaturą, a w części rejonów również z brakiem wystarczającej wilgoci w glebie. W okresie letnim czynnikami wpływającymi niekorzystnie na wegetację były niezadowalająca wysokość opadów atmosferycznych (i ich nierównomierne rozłożenie) oraz wysokie temperatury. Deszcze, które przyszły pod koniec sierpnia i we wrześniu (niestety nie wszędzie) poprawiły wagę korzenia, ale jednocześnie spowodowały obniżkę zawartości cukru w burakach - informuje Rafał Strachota, dyrektor biura Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
Z tych powodów, jak zaznacza ekspert, początek kampanii przerobu charakteryzował się niską zawartością cukru w burakach.
- Parametry jakościowe ulegały poprawie (choć są bardzo zróżnicowane), co pozwala szacować, że średnia polaryzacja ze wszystkich dostaw wyniesie ok 16,7%. Przeciętny plon korzeni jest wyższy niż przed rokiem (ok. 63 t/ha), mamy rejony z bardzo wysokimi plonami i niestety również takie, w których plon jest znacznie poniżej średniej wieloletniej - podaje specjalista.
Zaznacza przy tym, że warunki do zbioru buraków są dobre. - Średnie zanieczyszczenie jest na poziomie ok. 9%. Przerób buraków powinien zakończyć się w trzeciej dekadzie stycznia - przypuszcza dyrektor biura KZPBC.
Rafał Strachota zwraca też uwagę na to, że w okresie wiosennym mieliśmy problemy z mszycami i pchełką. Szarek komośnik z kolei, na całe szczęście, występował sporadycznie i nie stanowił zagrożenia dla młodych roślin. Ten rok sprzyjał natomiast występowaniu przędziorków i wciornastków. Co z chorobami?
- Chwościk burakowy pojawił się później niż w latach poprzednich, ale od sierpnia zaczął się dosyć intensywnie rozwijać. Na plantacjach coraz powszechniej spotykany jest skośnik buraczak, co ma negatywny wpływ na wysokość plonów i jakość surowca dostarczanego do cukrowni - wspomina dyrektor biura KZPBC.
Ile za buraki cukrowe?
Jeśli chodzi o sytuację związana z cenami buraków, jak podkreśla nasz rozmówca, jest ona bardzo dynamiczna. - Związki plantatorów prowadziły negocjacje z producentami cukru przez cały okres wegetacji buraków - zaznacza Rafał Strachota i podaje, że na dzień 8 listopada ceny minimalne buraków kontraktowanych (zawartość cukru 16%) w poszczególnych koncernach są następujące:
- KGS: 236,95 zł/t
- Nordzucker: 194,39-199,61 zł/t (w zależności od rodzaju umowy)
- Pfeifer & Langen: 223,20 zł/t,
- Sudzucker: 207,44 zł/t (cena średnia).
Czytaj także: