Unia Europejska wyprodukuje i wyeksportuje więcej wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny na świecie w 2024 roku będzie o 1 procent niższa niż w ubiegłym roku i spadnie do poziomu 115,6 mln ton - tak prognozuje amerykański Departament Rolnictwa.
Unia Europejska wyprodukuje więcej wieprzowiny
Natomiast w Unii Europejskiej produkcja wzrośnie o 2 procent i wyniesie 21,2 miliona ton. Wysokie ceny prosiąt i tusz zachęciły europejskich hodowców do rozpoczęcia odbudowy stada macior pod koniec 2023 roku. Ponadto oczekuje się, że niższe ceny pasz poprawią rentowność sektora i zwiększą masę świń.
Na świecie większe dostawy dla głównych eksporterów
Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach będzie o 3 procent niższa, ponieważ utrzymujące się niskie ceny w 2023 roku spowodowały konsolidację branży.
W Brazylii spodziewany jest z kolei wzrost o 4 procent (do 4,6 miliona ton), ponieważ producenci w dalszym ciągu będą czerpać korzyści z niższych kosztów produkcji.
Według prognoz światowy eksport wieprzowiny w tym roku wyniesie 10,5 mln ton, co oznacza wzrost o 4% rok do roku - w związku ze spodziewanymi zwiększonymi dostawami dla wszystkich głównych eksporterów: Stanów Zjednoczonych, Unii Europejskiej, Brazylii i Kanady.
Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej wzrośnie
Zapoczątkowana w 2023 roku odbudowa stad sprawi, że eksport z UE wzrośnie o 3 procent, a jednym z powodów jest wyższa opłacalność produkcji wynikająca z niskich cen pasz.
Analitycy przewidują duże wzrosty eksportu wieprzowiny wyprodukowanej w Brazylii (o 5 procent) oraz tej wyprodukowanej w USA, gdzie spodziewany jest wzrost o prawie 8 procent, przy wzroście produkcji w kraju o 3 procent (do 12,7 mln ton).