Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
      Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Mniej stad, ale więcej świń!

Mniej stad, ale więcej świń!

Hodowla - Trzoda chlewna 29 września 2023 12:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 29 września 2023 12:08
Mniej stad, ale więcej świń!
Źródło: Fotolia - Eduard Shelesnjak
Według najnowszych danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na dzień 30 lipca 2023 roku pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło 9 087 478 szt. w porównaniu do 8 358 229 szt. z 30 marca 2023 roku i wzrosło o prawie 9%. We wszystkich województwach wzrosło pogłowie, największy przyrost odnotowano w województwie kujawsko-pomorskim (13,99%), jeżeli chodzi o Wielkopolskę to pogłowie zwiększyło się o 8,66%.
Spis treści:

    Wielkopolska Izba Rolnicza jednoczesnie zaznacza, że liczba gospodarstw zajmujących się produkcją trzody chlewnej w Polsce systematycznie spada od kilku lat, jednak na przestrzeni ostatnich 36 miesięcy tempo to przyśpiesza. Według danych pochodzących z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (stan na 30.07.2023r.) liczba stad świń w Polsce wynosi 52,8 tys. stad – dla porównania 3 lata wcześniej tj. 30.06.2020r. liczba stad wynosiła 109,6 tys. stad – w tym okresie ubyło 56,8 tys. stad.

    Branża obrała dobry kierunek? 

    Izba zauważa, że analizując dane dotyczące liczy stad i liczby pogłowia należy stwierdzić, że struktura tej branży podąża we właściwym kierunku. 

    - Potrzebna jest nam koncentracja produkcji w towarowych gospodarstwach rolnych, co wynika z warunków ekonomicznych i zmniejszających się rentowności w całym sektorze rolno-spożywczym. Wzrost liczby świń jest wynikiem spadku cen zbóż. Można powiedzieć, że powróciliśmy do dawnych warunków rynkowych, gdzie nie opłacało się sprzedawać zboża, tylko dodawać wartość do niego poprzez produkcję zwierzęcą. Drugim czynnikiem, który wpływa na rynek trzodowy są systematycznie uruchamiane przez rząd dopłaty do prosiąt urodzonych w cyklu zamkniętym. Przypominamy, że Wielkopolska Izba Rolnicza oraz inne organizacje rolnicze postulowały o wprowadzenie takiego systemu na dłuższy okres czasu i wypracowanie w Polsce modelu produkcji trzody chlewnej w oparciu o cykl zamknięty lub ścisłą kooperację rolników, co pozwoli w przyszłości na uniezależnienie się od importu warchlaków - podkreśla WIR. 

    Izba zauważa, że w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej znacząco zwiększono środki na poprawę dobrostanu loch i tuczników. Ten program cieszył się średnim powodzeniem wśród producentów. Na dobrostan zwierząt, złożono łącznie 9 419 wniosków.

    - Warto w przyszłości, z punktu widzenia rolnika, mocno rozważyć ten ekoschemat. Oczekuje tego również rynek i konsument, pod warunkiem, że mięso wieprzowe pochodzące z takich hodowli będzie odpowiednio oznakowane i promowane w sieciach detalicznych - podkreśla Izba.

    Co było powodem likwidacji stad?

    Wielkopolska Izba Rolnicza wyjaśnia, że jednym z głównych powodów zamykania gospodarstw był rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń.

    - Przyjrzyjmy się statystykom jak przedstawiała się liczba ognisk ASF i liczba świń w ogniskach w Polsce w latach 2014 – 2023. Finalnie podczas tego okresu odnotowano  527 ogniska, w wyniku których utylizacji poddano 176 330 świń. W tym roku w Wielkopolsce odnotowano 7 ognisk ASF: Wielowieś (powiat międzychodzki), Chrustowo (powiat obornicki), Białęgi (powiat poznański), i 4 ogniska w miejscowości Starczanowo (powiat poznański) - informuje Izba.

    Izba zaznacza jednocześnie, że w ostatnich dniach Komisja Europejska wreszcie zniosła najdłużej funkcjonujące czerwone strefy na terenie powiatów leszczyńskiego oraz gostyńskiego, czyli w wielkopolskim regionalnym zagłębiu trzodowym.

    -To z pewnością poprawi sytuację dochodową rolników produkujących świnie w tamtych powiatach, którzy nie mogli w pełni korzystać z nieco ostatnio lepszych warunków ekonomicznych tej produkcji. Wielkopolska Izba Rolnicza od kilku lat interweniowała w tej sprawie w Komisji Europejskiej oraz w polskich instytucjach zwracając uwagę na konieczność bardziej elastycznego podejścia do zarządzania strefami w sensie ich zasięgu geograficznego oraz czasowego - podkreśla Izba.

    WIR przedstawia perspektywy i wyzwania dla branży na przyszłość

    Izba zaznacza, że polski rynek wieprzowiny daje potencjał dla wzrostu produkcji trzody chlewnej w Polsce. Jakie perpektywy i wyzwania dla branży przedstawia Izba?

    • Ekonomika produkcji pozostaje pod presją cenową sieci detalicznych oraz wysokich cen energii ponoszonych przez zakłady przetwórcze. To powoduje, że pomimo braku surowca, ceny nie rosną w zadowalającym tempie.
    • Narastającym problemem jest uzależnienie się od importu warchlaków. Duńczycy ograniczają produkcję trzody chlewnej w swoim kraju, co może się przełożyć na brak podaży zwierząt do tuczu oraz ich wyższe ceny.
    • Spada konsumpcja wieprzowiny, a świadomy konsument będzie wybierał mięso pochodzące z chowu o podwyższonych warunkach dobrostanu. To wyzwanie inwestycyjne dla hodowców ale też szansa na lepsze ceny.
    • Rozwija się dystrybucja wieprzowiny i wyrobów pochodzących z mięsa wieprzowego w ramach rolniczego handlu detalicznego. To perspektywiczny kierunek dla mniejszych gospodarstw położonych w pobliżu dużych miast. Warto rozważyć produkcję ekologiczną lub produkcję mięsa o wybitnych walorach smakowych od ras zachowawczych takich jak złotnicka pstra czy puławska.
    • Pilnie należy promować spożycie wieprzowiny i jej przetworów. Czyni to od wielu lat Wielkopolska Izba Rolnicza w ramach różnych wydarzeń promocyjnych.

    Pełną analizę sektora produkcji trzody chlewnej w Polsce przeczytasz na stronie Wielkopolskiej Izby Rolniczej - kliknij tutaj.

    Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza
    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • eksport trzody
    • import trzody
    • świnie
    Marcin Bartczak
    inż. ochrony środowiska, absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, z zamiłowania fotograf. Autor rozwiązań technologicznych w ochronie środowiska oraz raportów OOS, ekspert ZPORR i PARP do sporządzania ocen oddziaływania na środowisko. Od 2022 roku dziennikarz gazety „Wieści Rolnicze”
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Masz te zwierzęta w gospodarstwie? Są nowe przepisy z nakazami i zakazami

    16 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    Zostały tylko dwa tygodnie, aby wnioskować o 150 tys. zł.

    11 czerwca 2025
    Hodowla

    To dotyczy wszystkich posiadaczy zwierząt

    26 maja 2025
    Hodowla

    Zwyciężyli AgoLigę 2024. Mistrzowie Krajowi w kategorii „rolnicy”.

    24 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Dopłaty dla producentów prosiąt. Czy program Locha Plus będzie uruchomiony?

    22 maja 2025
    Hodowla

    Nowy nabór ARiMR 2025. Nawet 150 tys. zł na poprawę dobrostanu bydła i świń

    21 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?

    19 maja 2025
    Hodowla

    ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł

    16 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
    17 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
    17 czerwca 2025
    Żywienie
    7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
    17 czerwca 2025
    Hodowla
    Biogazownia to nie jest kosz na śmieci
    17 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy