Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O tę pomoc hodowcy mogą się starać jedynie do 31 maja - informuje ARiMR
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlej tym paprotkę, a szybko zauważysz zmianę. Odzyska kolor i ładnie się zagęści
      Zapomnij o tujach. Ta roślina zmienia kolor trzy razy w ciągu roku
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Mniej stad, ale więcej świń!

Mniej stad, ale więcej świń!

Hodowla - Trzoda chlewna 29 września 2023 12:00 Marcin Bartczak Aktualizacja: 29 września 2023 12:08
Mniej stad, ale więcej świń!
Źródło: Fotolia - Eduard Shelesnjak
Według najnowszych danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na dzień 30 lipca 2023 roku pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło 9 087 478 szt. w porównaniu do 8 358 229 szt. z 30 marca 2023 roku i wzrosło o prawie 9%. We wszystkich województwach wzrosło pogłowie, największy przyrost odnotowano w województwie kujawsko-pomorskim (13,99%), jeżeli chodzi o Wielkopolskę to pogłowie zwiększyło się o 8,66%.
Spis treści:

    Wielkopolska Izba Rolnicza jednoczesnie zaznacza, że liczba gospodarstw zajmujących się produkcją trzody chlewnej w Polsce systematycznie spada od kilku lat, jednak na przestrzeni ostatnich 36 miesięcy tempo to przyśpiesza. Według danych pochodzących z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (stan na 30.07.2023r.) liczba stad świń w Polsce wynosi 52,8 tys. stad – dla porównania 3 lata wcześniej tj. 30.06.2020r. liczba stad wynosiła 109,6 tys. stad – w tym okresie ubyło 56,8 tys. stad.

    Branża obrała dobry kierunek? 

    Izba zauważa, że analizując dane dotyczące liczy stad i liczby pogłowia należy stwierdzić, że struktura tej branży podąża we właściwym kierunku. 

    - Potrzebna jest nam koncentracja produkcji w towarowych gospodarstwach rolnych, co wynika z warunków ekonomicznych i zmniejszających się rentowności w całym sektorze rolno-spożywczym. Wzrost liczby świń jest wynikiem spadku cen zbóż. Można powiedzieć, że powróciliśmy do dawnych warunków rynkowych, gdzie nie opłacało się sprzedawać zboża, tylko dodawać wartość do niego poprzez produkcję zwierzęcą. Drugim czynnikiem, który wpływa na rynek trzodowy są systematycznie uruchamiane przez rząd dopłaty do prosiąt urodzonych w cyklu zamkniętym. Przypominamy, że Wielkopolska Izba Rolnicza oraz inne organizacje rolnicze postulowały o wprowadzenie takiego systemu na dłuższy okres czasu i wypracowanie w Polsce modelu produkcji trzody chlewnej w oparciu o cykl zamknięty lub ścisłą kooperację rolników, co pozwoli w przyszłości na uniezależnienie się od importu warchlaków - podkreśla WIR. 

    Izba zauważa, że w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej znacząco zwiększono środki na poprawę dobrostanu loch i tuczników. Ten program cieszył się średnim powodzeniem wśród producentów. Na dobrostan zwierząt, złożono łącznie 9 419 wniosków.

    - Warto w przyszłości, z punktu widzenia rolnika, mocno rozważyć ten ekoschemat. Oczekuje tego również rynek i konsument, pod warunkiem, że mięso wieprzowe pochodzące z takich hodowli będzie odpowiednio oznakowane i promowane w sieciach detalicznych - podkreśla Izba.

    Co było powodem likwidacji stad?

    Wielkopolska Izba Rolnicza wyjaśnia, że jednym z głównych powodów zamykania gospodarstw był rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń.

    - Przyjrzyjmy się statystykom jak przedstawiała się liczba ognisk ASF i liczba świń w ogniskach w Polsce w latach 2014 – 2023. Finalnie podczas tego okresu odnotowano  527 ogniska, w wyniku których utylizacji poddano 176 330 świń. W tym roku w Wielkopolsce odnotowano 7 ognisk ASF: Wielowieś (powiat międzychodzki), Chrustowo (powiat obornicki), Białęgi (powiat poznański), i 4 ogniska w miejscowości Starczanowo (powiat poznański) - informuje Izba.

    Izba zaznacza jednocześnie, że w ostatnich dniach Komisja Europejska wreszcie zniosła najdłużej funkcjonujące czerwone strefy na terenie powiatów leszczyńskiego oraz gostyńskiego, czyli w wielkopolskim regionalnym zagłębiu trzodowym.

    -To z pewnością poprawi sytuację dochodową rolników produkujących świnie w tamtych powiatach, którzy nie mogli w pełni korzystać z nieco ostatnio lepszych warunków ekonomicznych tej produkcji. Wielkopolska Izba Rolnicza od kilku lat interweniowała w tej sprawie w Komisji Europejskiej oraz w polskich instytucjach zwracając uwagę na konieczność bardziej elastycznego podejścia do zarządzania strefami w sensie ich zasięgu geograficznego oraz czasowego - podkreśla Izba.

    WIR przedstawia perspektywy i wyzwania dla branży na przyszłość

    Izba zaznacza, że polski rynek wieprzowiny daje potencjał dla wzrostu produkcji trzody chlewnej w Polsce. Jakie perpektywy i wyzwania dla branży przedstawia Izba?

    • Ekonomika produkcji pozostaje pod presją cenową sieci detalicznych oraz wysokich cen energii ponoszonych przez zakłady przetwórcze. To powoduje, że pomimo braku surowca, ceny nie rosną w zadowalającym tempie.
    • Narastającym problemem jest uzależnienie się od importu warchlaków. Duńczycy ograniczają produkcję trzody chlewnej w swoim kraju, co może się przełożyć na brak podaży zwierząt do tuczu oraz ich wyższe ceny.
    • Spada konsumpcja wieprzowiny, a świadomy konsument będzie wybierał mięso pochodzące z chowu o podwyższonych warunkach dobrostanu. To wyzwanie inwestycyjne dla hodowców ale też szansa na lepsze ceny.
    • Rozwija się dystrybucja wieprzowiny i wyrobów pochodzących z mięsa wieprzowego w ramach rolniczego handlu detalicznego. To perspektywiczny kierunek dla mniejszych gospodarstw położonych w pobliżu dużych miast. Warto rozważyć produkcję ekologiczną lub produkcję mięsa o wybitnych walorach smakowych od ras zachowawczych takich jak złotnicka pstra czy puławska.
    • Pilnie należy promować spożycie wieprzowiny i jej przetworów. Czyni to od wielu lat Wielkopolska Izba Rolnicza w ramach różnych wydarzeń promocyjnych.

    Pełną analizę sektora produkcji trzody chlewnej w Polsce przeczytasz na stronie Wielkopolskiej Izby Rolniczej - kliknij tutaj.

    Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza
    • Tagi:
    • trzoda chlewna
    • eksport trzody
    • import trzody
    • świnie
    Marcin Bartczak
    inż. ochrony środowiska, absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, z zamiłowania fotograf. Autor rozwiązań technologicznych w ochronie środowiska oraz raportów OOS, ekspert ZPORR i PARP do sporządzania ocen oddziaływania na środowisko. Od 2022 roku dziennikarz gazety „Wieści Rolnicze”
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hodowla

    ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł

    16 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie

    11 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Cło importowe na duńskiego warchlaka. Co o pomyśle sądzi minister rolnictwa?

    3 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR startuje z nowym naborem. By dostać wsparcie trzeba mieć to zaświadczenie

    24 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Aktualne programy wsparcia dla hodowców świń. Jakie formy dostępne w 2025 r.?

    14 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Te dopłaty przyznawane są do 40 ha. Nabór dla rolników startuje w czerwcu
    19 maja 2025
    Hodowla
    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja
    19 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ci rolnicy mogą dostać większe dopłaty. Wystarczy zaznaczyć pozycję we wniosku
    19 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
    19 maja 2025
    Hodowla
    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja
    19 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ci rolnicy mogą dostać większe dopłaty. Wystarczy zaznaczyć pozycję we wniosku
    19 maja 2025
    Drób
    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami
    18 maja 2025
    Bydło i mleko
    Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
    17 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy