Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Produkcja trzody chlewnej. Zaniedbania w ASF i wsparciu gospodarstw [WYWIAD]

Produkcja trzody chlewnej. Zaniedbania w ASF i wsparciu gospodarstw [WYWIAD]

Hodowla - Trzoda chlewna 18 listopada 2024 11:04 Aktualizacja: 18 listopada 2024 15:36
Produkcja trzody chlewnej. Zaniedbania w ASF i wsparciu gospodarstw [WYWIAD]
Źródło: Aleksandra Pilarczyk
Rozmowa z Aleksandrem Dargiewiczem, prezesem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Spis treści:

     

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG był uczestnikiem debaty w trakcie Światowego Dnia Mięsa. Dyskutowano na temat sytuacji na rynku i wyzwań, jakie stoją przed producentami.

    Aleksandra Pilarczyk: Sytuacja w produkcji wieprzowiny jest najtrudniejsza - to mówili wszyscy dyskutanci w trakcie Światowego Dnia Mięsa, natomiast niewiele było recept na to, jak tę sytuację uzdrowić.

    Aleksander Dargiewicz: Jest to dosyć trudne, żeby tak w krótkim czasie wszystko omówić. Działania muszą być wielokierunkowe, przede wszystkim trzeba znieść bariery, które hamują rozwój sektora wieprzowiny. Chodzi o przepisy, które są skonstruowane tak, żeby ten sektor się nie rozwijał.

    Trzeba wspierać większych producentów trzody chlewnej

    Mówi pan o ograniczeniach inwestycyjnych.

    Ograniczenia inwestycyjne - to jest pierwsza rzecz. Druga rzecz dotyczy wsparcia. Do tej pory wsparcie głównie było kierowane do najmniejszych gospodarstw, które utrzymywały około 10% trzody chlewnej, natomiast inni byli wsparcia pobawieni, a dodatkowo ustawiano dla nich bariery rozwoju.

    Nie można zrobić zmian strukturalnych, jeżeli się tylko ma na uwadze 10% utrzymywanych świń. I tutaj myślę, że potrzebne jest przekierowanie zainteresowania na gospodarstwa większe nastawionych na produkcję krajowych prosiąt. Dopóki będzie ASF w Polsce, a przynajmniej dopóki nie będzie regionalizacja uznawana przez kraje trzecie,  to będziemy mieli cały czas deficyt, jeżeli chodzi o saldo wymiany handlowej wieprzowiny. Ale sama regionalizacja też nie wystarczy, dlatego że obszarów wolnych od ASF w Polsce jest coraz mniej. Dlatego my musimy albo uwolnić sektor od ASF-u u świń, albo wprowadzić kompartmentację. To znaczy, że jeżeli ognisko ASF będzie poza kompartmentem - a kompartment to jest cały łańcuch, od produkcji świń poprzez przetwórstwo aż do eksporterów - to kompartment dalej działa jako wolny.

    To się wiąże ze zmianą przepisów.

    Unia już wprowadziła przepisy pozwalające na tworzenie kompartmentów. Jest tylko kwestia, żeby w Polsce wprowadzić projekt pilotażowy i sprawdzić odpowiednie rozwiązania. Przygotowaliśmy takie opracowanie w 2022 roku, które trzeba zatwierdzić w Komisji Europejskiej. Ale tego nie zrobiono, bo nie było zainteresowania kompartmentacją ze strony rządowej.

     Chciałabym jeszcze wrócić do  wspierania produkcji, bo jeśli  mówimy o tym, żeby wesprzeć tych, którzy są więksi, to konkretnie jakich? Na przykład jeśli chodzi o wsparcie produkcji prosiąt?

     Jeżeli chcemy być samowystarczalni i odbudować  krajową produkcję prosiąt,  to powinniśmy wspierać fermy, które mają do 750 macior. 750 macior wynika z  pozwoleń zintegrowanych, gdyż powyżej tej wielkości stada są potrzebne zgody na emisje.

    Do 750, a od ilu?

    To akurat tutaj już rynek powinien decydować. Nie będziemy w stanie wygrać w konkurencji z Duńczykami, jeżeli będziemy produkować krajowe prosięta w gospodarstwach utrzymujących wyłącznie małą liczbę macior.

     Propozycja ministerstwa była 150-250 macior.

    Była mowa o cyklu zamkniętym, ja mówię o cyklu otwartym, czyli bez tuczu. Bo tuczarnie są,  a ich właściciele chętnie by wzięli prosięta polskie, tylko że ich na rynku nie ma. Obciążenie dla środowiska jest mniejsze o ok. 15% dla 750 macior plus prosięta niż 250 macior z tuczem w cyklu zamkniętym. Więc nie mamy chyba  jakichś sprzeczności, jeżeli chodzi o skalę i obciążenie dla środowiska, a jest tylko kwestia przekierowania priorytetów. Co my chcemy osiągnąć? A chcemy osiągnąć samowystarczalność w produkcji prosiąt i dlatego powinniśmy wspierać również trochę większe gospodarstwa. 

    Dla małych gospodarstw produkujących wieprzowinę powinien być osobny program

    Ale to się wiąże z polityką rolną, która w zasadzie od wejścia do Unii polega na tym, że trzeba wspierać małe gospodarstwa. A ci mali też są wyborcami... 

    Program rozwoju krajowej produkcji prosiąt powinien być rozwijany równolegle do wsparcia kierowanego do małych gospodarstw. Te dwa kierunki działań powinny być wyraźnie oddzielone, ale jednocześnie się uzupełniać. Strategia rozwoju małych gospodarstw powinna skupiać się na rynkach niszowych, wykorzystaniu lokalnych zasobów, przyciągnąć konsumentów świadomych ekologicznie poprzez wykorzystanie odnawialnych źródeł energii i wdrożenie skutecznych systemów gospodarowania odpadami. Sprzedaż bezpośrednia konsumentom za pośrednictwem targów rolnych, lokalnych sklepów lub platform internetowych może pomóc małym gospodarstwom uzyskać większy zysk i zbudować bazę lojalnych klientów. Dołączenie małych gospodarstw do spółdzielni lub grup rolniczych może zapewnić małym gospodarstwom lepszy dostęp do zasobów, wspólnych działań marketingowych oraz narzędzi dla lepszego zarządzania gospodarstwem. Wprowadzenie w życie tych założeń wymaga wielu szkoleń również w postaci bezpłatnych webinariów na temat zakładania produkcji niszowych, lokalnych i ekologicznych oraz programów wspierających tego rodzaju inwestycje.     

    Zaniedbania w ASF

    Czy pan myśli, że coś się da w sprawie ASF-u jeszcze więcej zrobić?

     Tak. Zaniedbaliśmy to.

    Jakie są główne zaniedbania?

     Wiadomo, że trzeba iść w trzech kierunkach. Po pierwsze: rozrzedzić populację dzików, bo one zarażając się od siebie, powodują wzrost presji wirusa w środowisku.

    Konieczne są psy tropiące padłe na ASF dziki

    Chodzi więc o odstrzał.

     Chodzi o odstrzał, ale nie całkowity. Zdepopulowanie dzików nie wchodzi w grę, bo to jest niemożliwe i nie jest potrzebne. O wiele ważniejsza jest utylizacja sztuk padłych dzików,  które znajdują się w środowisku, bo one mogą tego aktywnego wirusa przechowywać bardzo długo. Jeżeli my tego nie robimy, to z roku na rok tego wirusa jest coraz więcej. I jedynym efektywnym sposobem, który powinien być mocno w tej chwili wprowadzony,  jest wyszukiwanie  padłych dzików przy użyciu przeszkolonych psów i ich przewodników. Ta metoda jest 10 razy bardziej efektywna niż tyraliery przypadkowych osób, które kosztują dużo pieniędzy i z reguły nie wiedzą, gdzie szukać padłych dzików. Natomiast kilka takich psów i przewodników doskonale sobie poradzi. Mamy tutaj przykłady w województwie opolskim, również w lubuskim, gdzie tego programy wyszukiwania truchła z psami były wprowadzone z bardzo dobrym rezultatem. Oczywiście o trzecim ważnym kierunku walki z ASF - biasekuracji - nie muszę mówić, no bo jest oczywista.

     

    CZYTAJ TAKŻE: Dramatycznie niskie pogłowie świń. Minister zapowiada nowe wsparcie dla hodowców

    CZYTAJ TAKŻE: Dość pozywania rolników za "smród"? W Polsce będzie ustawa na wzór francuski

    • Tagi:
    • POLPIG
    • Aleksander Dargiewicz
    • rynek mięsa
    • producenci wieprzowiny
    • ASF
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ten kraj nie jest już wolny od ASF. Potwierdzono pierwsze przypadki wirusa

    3 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Rachunek za ASF przeraża. Po 11 latach ta kwota zwala z nóg [VIDEO]

    30 października 2025
    Trzoda chlewna

    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?

    17 października 2025
    Newsy

    Kolejny cios dla hodowców świń. Nowe informacje GLW

    7 października 2025
    Trzoda chlewna

    Liczba ognisk niestety wciąż rośnie. Ta groźna choroba wróciła po miesiącu

    4 października 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina

    25 września 2025
    Trzoda chlewna

    To nie są dobre informacje. Trzeci przypadek tej choroby w ciągu kilku dni

    6 września 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?
    16 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
    15 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
    15 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Dobrostan loch w praktyce
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności