Rośnie zainteresowanie technologią Shredlage. Dlaczego? Odpowiadają hodowcy
Coraz większą popularność zyskuje w Polsce technologia zbioru sieczki o nazwie Shredlage oferowana przez firmę CLAAS. Nie tylko zwiększa ona jakość i poprawia przyswajanie pokarmu przez bydło, ale jak się okazuje, podnosi także zainteresowanie usługami wśród rolników.
Technologia Shredlage wywodzi się ze Ameryki Północnej i jest koncepcją opartą na intensywnym rozpadzie materiału wielokrotnie zwiększającym powierzchnię sieczki. Poprawia to strukturę kiszonki w żwaczu krowy. Wielu żywieniowców i gospodarzy pochodziło z początku dość sceptycznie do technologii Shredlage, w której długość sieczki wynosiła od 26-30 mm. Jednak po licznych testach technologia ta udowodniła swoją wartość, gdyż przygotowany w ten sposób pokarm zwiększał mleczność krów i redukował znacznie ilość skarmianej słomy.
Bardzo zadowolony z użycia nowej technologii cięcia sieczki jest Tomasz Cieślik z Pokaniewa (woj. podlaskie) - rolnik znany z serialu "Rolnicy.Podlasie". Jest on właścicielem około 350 ha gospodarstwa i posiada łącznie 500 krów, w tym 170 w doju. Hodowca już od dłuższego czasu prowadził na własną rękę eksperymenty w skarmianiu krów coraz dłuższą sieczką. Dlatego też system Shredlage zainteresował go niemal od razu.
- Sieczka z JAGUARA zrobiła na mnie kosmiczne wrażenie - komentuje właściciel gospodarstwa.
- Szukaliśmy optymalnej długości do żywienia naszych krów i ta sieczka już przez ostatnie lata, z roku na rok, była coraz dłuższa. Nie była ona jednak tak rozdrobniona jak po technologii Shredlage (…) Teraz jest już rozerwana jak słoma, na wąskie, ale bardzo długie elementy, które krowa bardzo dobrze przełyka - argumentuje pozytywy nowej technologii Tomasz Cieślik. Według informacji gospodarza, krowy w ogóle nie grymasiły przy pierwszych skarmianiach sieczką w technologii Shredlage. - Jeszcze bardziej zadowolony i jeszcze bardziej przekonany do tej technologii jak ja jest nasz żywieniowiec - dodaje. Po skorzystaniu z usługi sieczkarnią CLAAS JAGUAR z technologią Shredlage właściciel gospodarstwa zauważył także dość widoczny wpływ ekonomiczny. Brak potrzeby dokładania kukurydzy oraz zmniejszenie ilości słomy z 1 kg na sztukę bydła do minimum 0,5 kg, przy jednoczesnym wzroście jakości mleka. - Wynik jest bardzo na plus, nie mamy strat na paszy - mówi Cieślik.
Rośnie zainteresowanie technologią Shredlage. Usługi bardzo popularne
Tak dobre wyniki w przygotowaniu sieczki dla hodowców oraz w jakości pozyskanego mleka odbiły się także na popularności nowej technologii od CLAAS wśród usługodawców. Dobrym tego przykładem jest Adam Bruszewski, który wraz z bratem prowadzi gospodarstwo rolne w Bruszewie (woj. podlaskie) specjalizujące się w hodowli bydła oraz świadczeniu usług rolniczych. Jak mówi - Po zakupie sieczkarni CLAAS JAGUAR 950 z technologią Shredlage liczba naszych klientów wzrosła. Wszyscy moi nowi klienci zdecydowali się właśnie na tę technologię.
Jak się okazuje, ponad 90% obecnych klientów GR z Bruszewa wybrało do zakupu usługi w technologii Shredlage. Według usługodawcy, wielu z nich szuka bowiem rozwiązań, które pozwalają na zwiększenie opłacalności produkcji.
- Mamy bardzo dużo zapytań, ale część z zainteresowanych czeka jeszcze na opinie innych rolników - komentuje Adam Bruszewski.
- Dlatego również w swoim gospodarstwie przeszliśmy całkowicie na tę technologię. Mamy więc praktyczne informacje z własnego podwórka. Klienci mogą przyjechać zobaczyć i porozmawiać o tej technologii. To również pomaga praktycznie odnieść się do korzyści wynikających ze stosowania Shredlage - dodaje.
Bardzo podobne odczucia ma także Paweł Radziszewski z woj. Podlaskiego, który wraz z rodzicami i żoną prowadzi gospodarstwo rolne, a od 2012 roku prowadzi także (na terenie 3 województw podlaskiego, lubelskiego i mazowieckiego) usługi takie jak: siewy kukurydzy, zbiory kukurydzy na ziarno oraz produkcję kiszonki w technologii Shredlage.
- Sieczkarnię CLAAS JAGUAR 950 zakupiliśmy w zeszłym roku. Urzekła nas bardzo komfortową kabiną, wyposażeniem Premium Line oraz niskim zużyciem paliwa dzięki rozwiązaniu Dynamic Power - tłumaczy rolnik.
- Na zakup JAGUARA w dużej mierze wpłynęła duża ilość zapytań od klientów o technologię Shredlage. W tym roku zebraliśmy z jej pomocą 95 proc. upraw. Wielu klientów zauważyło, że bydło pobiera pasze o wiele lepiej, a to przekłada się na jakość mleka. Z informacji zwrotnej od klientów wiemy, że na pewno nie powrócą do poprzedniej technologii cięcia - argumentuje właściciel.