Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Które cebulki i bulwy trzeba wykopać na zimę? Pracę dobrze zacząć już we wrześniu
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Targowiska i bazary. Minister apeluje, by były czynne. Sanepid zamyka

Targowiska i bazary. Minister apeluje, by były czynne. Sanepid zamyka

Newsy 26 marca 2020 08:49 redakcja Aktualizacja: 26 marca 2020 09:27
Targowiska i bazary. Minister apeluje, by były czynne. Sanepid zamyka
Źródło: D. Jańczak
Minister Ardanowski zwrócił się z gorącym apelem do samorządów, by nie zamykały targowisk i bazarów.
Spis treści:

    Minister Ardanowski zwrócił się z gorącym apelem do samorządów, by nie zamykały targowisk i bazarów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Sęk w tym, że samorządowcy często nie mają żadnego wpływu na to, czy te punkty handlu będą czynne. Decyzję o zamknięciu podejmuje Sanepid.

    - W trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej, polskiej żywności, zachowanie bytu rolników i sprzedawców apeluję do samorządów o niezamykanie targowisk i bazarów. Uważajmy na siebie i innych, ale też wspierajmy się - zaapelował  minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

    Zgodnie z przepisami, które wprowadzono w związku z szerzącą się epidemią koronawirusa, obecnie wychodzić z domu można w celu dotarcia do pracy lub zrobienia zakupów, także w takich miejscach jak bazarki czy targowiska. Jak stwierdził Jan Krzysztof Ardanowski są one często jedynym miejscem pracy wielu osób i ich rodzin.  To miejsca, na które docierają produkty od rolników, którzy mają ograniczony dziś zbyt z powodu zamknięcia barów, restauracji czy stołówek.

    - Żywności mamy pod dostatkiem. Dajmy szansę nam wszystkim: produkującym, sprzedającym i konsumentom. Przestrzegajmy jednak podstawowych zasad, które znajdują się na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego - podkreślił minister Ardanowski.

    Dodał, że przy zachowaniu wszelkich środków ostrożności i bezwzględnego przestrzegania zaleceń GIS, możliwe jest utrzymanie miejsc pracy, rolniczych dochodów i zaopatrzenia mieszkańców.

    Wydaje się, że ten apel powinien być skierowany także do Sanepid-u, m.in. tego znajdującego się w Poznaniu. Jak trzy dni temu podał portal poznan.pl, Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny podjął decyzję, by zamknąć poznańskie targowiska.

    W piśmie jakie trafiło do Powiatowego Sanepidu w Poznaniu czytamy, że inspektor wojewódzki nakazuje bezwzględne zamknięcie wszystkich miejsc sprzedaży z punktów otwartych (stragany, kramy na wolnej przestrzeni) zlokalizowanych na targowiskach z terenu Poznania i powiatu poznańskiego. Zakaz handlu nie dotyczy jednak obiektów o infrastrukturze zamkniętej, tj. budynków stałych zlokalizowanych na targowiskach. 

    - Nakaz wydany przez wojewódzki sanepid nie daje nam wyboru, musimy się tej decyzji podporządkować, pomimo że się z nią nie zgadzamy - powiedział portalowi poznan.pl Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. 

    Na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii w środę, 25 marca pojawiła się informacja o konieczności stosowania na terenie bazarków i targowisk w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych.

    Według GIS należy:

    •     Stosować właściwą higienę rąk
    •     Stosować higienę kaszlu i oddychania
    •     Stosować zasady bezpieczeństwa żywności - restrykcyjnie i z pełną świadomością
    •     Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
    •     Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
    •     W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

    Jak stosować zasady higieny, gdy nie ma dostępu do wody?

    W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem

    1. Higiena rąk:

    Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:

    • Przed rozpoczęciem pracy;
    • Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
    • Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
    • Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
    • Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
    • Po skorzystaniu z toalety;
    • Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
    • Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
    • Po kontakcie z pieniędzmi.

    2. Higiena kaszlu i oddychania:

    • Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
    • Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

    3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:

    Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach etc. -powinny zweryfikować wprowadzone dobre praktyki higieniczne, tak aby:

    • zaktualizować je, jeśli jest to uzasadnione,
    • przypomnieć sprzedawcom i pracownikom wdrożone wymagania higieniczne
    • rygorystycznie je stosować,
    • zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów – etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma kluczowe znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, sałatki, kiełki, soki jednodniowe etc.);
    • weryfikować terminy przydatności do spożycia, ma to szczególne znaczenie w przypadku ww. produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Nie wolno oferować (np. przy kasie, na ladzie), bez zapewnienia warunków chłodniczych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, które powinny być przechowywane w lodówce.
    • zapobieganie zakażeniom krzyżowym i niewłaściwym praktykom:

    przykłady:

    • Produkty spożywcze muszą być identyfikowalne, mieć określony termin przydatności do spożycia/datę minimalnej trwałości. Nie wolno handlować żywnością niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł – to nielegalne i niebezpieczne! (poza wysokim ryzykiem dotyczącym potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych dla konsumenta istotne jest również ryzyko rozprzestrzeniania się ASF poprzez obrót nielegalną dziczyzną i produktami wieprzowymi);
    • przestrzegać obowiązku odsunięcia od pracy z żywnością w przypadku złego staniu zdrowia – nie tylko objawów koronawirusa, ale również wszelkich innych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, chorobowych zmian skórnych i innych chorób zakaźnych;
    • wzmóc nadzór nad przestrzeganiem zasad higieny, potencjalnie zapobiegającym rozprzestrzenianiu się wirusa, w szczególności:

    a) w sklepikach i sklepach oraz budkach na bazarach/targowiskach:

    • zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – podłóg, lad, używanego sprzętu sklepach, koszyków sklepowych, kas, taśm przy kasach, poręczy, uchwytów, terminali płatniczych etc.;
    • ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;
    • Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;

    b) na straganach i stoiskach np. z owocami i warzywami:

    • podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
    • dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.

    4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność.

    Nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę.

    W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi.

    5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).

    Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.

    Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans 1.5m. W sklepach i sklepikach należy zachować ten odstęp między klientami, jak również od osób sprzedających.

    Poza częstym myciem i dezynfekcją, w sklepach/sklepikach w miarę możliwości zaleca się wietrzenie pomieszczeń.

    6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych

    Płatności bezgotówkowe są bezpieczniejsze, jednakże trzeba mieć na uwadze np. seniorów, który często nie korzystają z płatności kartą. Powinni mieć oni możliwość dokonania płatności, dlatego też po każdym kontakcie z gotówką, należy myć ręce lub przynajmniej je zdezynfekować preparatem na bazie 60% alkoholu.

    Możliwe jest też zorganizowanie dowozu towaru do klientów – w miarę możliwości kadrowych/transportowych.

    Czytaj także: Polskie rolnictwo czeka kryzys

    • Tagi:
    • koronawirus
    • sanepid
    • targowiska
    • bazary
    • ardanowski
    • epidemia
    redakcja
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Ziemniaki dużo straciły. Masz bydło albo drób?

    23 października 2024
    Materiał Promocyjny Inne

    Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?

    5 września 2025
    Analizy rynkowe

    Staniały główne zboża, ziemniaki i świnie, a co z bydłem, drobiem i mlekiem?

    22 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Ziemniaki pobiły kolejny rekord ceny, mocno podrożało żyto

    24 lipca 2024
    Analizy rynkowe

    Ziemniaki tak wysokiej ceny jeszcze nigdy nie miały, a rośnie dalej

    25 czerwca 2024
    Newsy

    Pojechał ciągnikiem na pole i złamał kwarantannę. Ma... 5 lat

    27 stycznia 2022
    Newsy

    Na targi tylko zaszczepieni lub - po teście

    19 listopada 2021
    Konkursy

    Koła Gospodyń Wiejskich nagrodzone

    27 października 2021
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
    7 września 2025
    Newsy
    Do tego miasta przyjechały setki rolników z Polski. Trwają Dożynki Jasnogórskie
    7 września 2025
    Technika
    Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
    7 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Pijany traktorzysta holował wrak spalonego auta
    7 września 2025
    Newsy
    Do tego miasta przyjechały setki rolników z Polski. Trwają Dożynki Jasnogórskie
    7 września 2025
    Newsy
    Wiadomo, które KGW zgarnęło 25 tys. zł! Wielki finał dużego konkursu za nami
    7 września 2025
    Newsy
    Rolniczy gigant ma trzech nowych prezesów. John Deere zdradza szczegóły
    6 września 2025
    Newsy
    Krowy za samochody? "Umowa z Mercosur ma tylko jednego przegranego"
    6 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności