Sztućce z mąki i kukurydzy [ZDJĘCIA]

- Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych wykorzystuje się łatwo dostępne surowce w pełni pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi - tłumaczy prof. Helena Janik.
Innowacyjna kompozycja zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA).
Z biotworzywa wyprodukowano już sztućce jednorazowego użytku, które cechują się trwałością w użytkowaniu. Poza tym, badania dowiodły, że cechują się wyższą odpornością termiczną niż produkty sztuczne. Dzięki temu, że są to produkty całkowicie naturalne, mogą być śmiało kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.
Czytaj także: Lokalna ekologia przyszłością na rynku mleka?
Wynalazek zespołu badawczego z Politechniki Gdańskiej idealnie wpisuje się w idee wprowadzenia przez Parlament Europejski zakazu sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku, takich jak plastikowe sztućce, słomki czy talerze, otrzymywane z tradycyjnych tworzyw sztucznych w całej UE.