Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]
Który z serów jest najtrudniejszy do zrobienia?
Wspomniana galanteria nie jest trudna do wykonania, ale zarówno ona jak i sery wymagają dwojakiej dyscypliny: produkcyjnej i higienicznej. Jak już mówiłem produkujemy sery dojrzewające, a warto wiedzieć, że produkuje się ich w Polsce mało i na pewno nie na taka skalę jak u nas. Sery dojrzewające wymagają z wszystkich serów najwięcej pracy i czasu. W Polsce mamy do czynienia przede wszystkim z serami świeżymi, które produkowane są szybko, zawierają dużo wody i nie niosą z sobą ryzyka, że proces dojrzewania źle przebiegnie, bo ser będzie miał gorzki smak czy zmarszczoną skórkę. Ser dojrzewający jest wyzwaniem, ale daje też najwięcej satysfakcji. Mam w swoich zapasach ser roczny, 16-miesięczny, czy wysoko-dogrzewany o wadze 30 kilogramów. Sery te są drogie, ale wymagają najwięcej czasu, pielęgnacji, umiejętności i wiedzy, a do tego jeszcze dochodzi odpowiednie miejsce na przechowanie i rezerwa finansowa, ponieważ sery dojrzewające dają zysk dopiero po czasie.
A które z waszych serów są najdroższe?
Zdecydowanie kozie i owcze sery z niebieską pleśnią. Ich cena jest na poziomie 135 zł./kg. Inną grupą jest ser gouda, np. 6-miesięczny kosztuje 75 zł./kg. Mamy też ser, który jest robiony na recepturze goudy, ale dodawane są do niego szczególne kultury bakterii przez co jest bardzo aromatyczny. Nazywa się „Old Wańczyk” i jego kilogram kosztuje 85 zł.
A jaki ser lubisz najbardziej?
Nie mogę powiedzieć, abym był „serowym facetem”. Ja serów nie jadam - ja je smakuję, bo zajmuje się ich kreacją. Potrafię zachwycić się jakimś szczególnym serem, ale niestety sery obrzydziło mi wojsko. Pamiętam przygotowywanie śniadania, na które każdy dostawał dwa plasterki sera żółtego oraz łyżkę dżemu. Dzieliliśmy te porcje dzień wcześniej wieczorem i gdyby nie ta łyżka dżemu, to te plastry sera byłyby nie do przełknięcia ze względu na jego wysuszenie do stanu starej podeszwy. Bardzo lubię natomiast wszelkiego rodzaju twarogi z rzodkiewką, szczypiorkiem, solą czy konfiturą.