Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Sylwetki 23 lutego 2021 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 23 lutego 2021 07:33
Sylwester Wańczyk jeszcze nie tak dawno nie myślał, że zostanie rolnikiem.
Spis treści:

    Macie dużo kontroli?

    U mnie były ciągle jakieś przebudowy i one powodowały, że ciągle miałem jakieś kontrole. Dzisiaj, gdy mam nowy zakład, jest to inaczej i łatwiej. Kompleksową kontrolę mam raz na dwa lata, ale raz lub dwa razy w roku przychodzą na „standardową kontrolę” przedsiębiorstwa. Poza tym mam regularne kontrole wybranych produktów np. twarogu pod kontem salmonelli czy listerii. Osobnym rodzajem kontroli jest ta ekologiczna jednostki certyfikującej czy wrocławskiego WIHARS-u.

    Jak wygląda sprzedaż waszych produktów?

    Mamy tygodniowy cykl produkcyjny, więc zaczynamy od tzw. nastawów w niedzielę. W poniedziałek i wtorek produkujemy wspomnianą galanterię mleczną, w środę wyjeżdżamy z towarem do Wałbrzycha, Legnicy, Jeleniej Góry, a w czwartek jedziemy do Wrocławia, gdzie dostarczmy nasze produkty do tzw. sklepów ze zdrową żywnością. Wśród naszych odbiorców mamy też restauracje, ale na obecny czas ze względu na pandemię musieliśmy zrobić przerwę w ich zaopatrzenie. Poza tym w każdą sobotę jesteśmy na dwóch dużych targach, a raz w miesiącu na „targu rolnym” we Wrocławiu. Również na gospodarstwie mamy sklepik, w którym można zaopatrzyć się na bieżąco w nasz asortyment.

    Czy można z tego żyć?

    Tak, zdecydowanie tak. Spłacam potężne kredyty i nie mam z tym problemów. W związku z naszą dobrą sytuacją nie zdecydowaliśmy się na podwyżkę cen, choć wiemy, że wszystko idzie w górę.

    Jako „Wańczykówka” dostaliście wiele nagród. Którą z nich cenisz sobie najbardziej?

    Najbardziej cenię sobie opinię klienta – ona jest dla mnie najcenniejszą nagrodą, choć nagrody, które nam przyznawano na przestrzeni czasu, towarzyszyły naszemu rozwojowi i są one niejako świadkami naszej historii. To my budowaliśmy środowisko serowarów farmerskich i nagrody zdobywane w tej właśnie kategorii  są czymś szczególnym. Inne znaczenie z kolei mają nagrody przyznawane nam w konkursach Agroligii, gdzie startowaliśmy razem np. z producentami nalewek, czy czekolady. Na dzień dzisiejszy nie startujemy już w konkursach czysto serowarskich, aby dać szansę innym w wypromowaniu ich produktów.

    Serowarnia to przetwórstwo, którego w Polsce mamy ciągle jeszcze za mało...

    Tak, powstaje coraz więcej serowarni, a ich zagłębiem jest Dolny Śląsk. Serowarnie powstają często, tak jak u mnie, jako pomysł na profil gospodarstwa lub aby je ratować. Z moich obserwacji wynika, że wielu ludzi z innych zawodów, np. nauczyciele czy pracownicy korporacji, chcąc coś zmienić w swoim życiu, przeprowadzają się na wieś i decydują na tę właśnie działalność. Nie można być jednak naiwnym i myśleć, że mając 3 kozy i produkując z ich mleka sery, stworzy się pomysł na życie i przeżycie. To ciężki kawałek chleba.

    Jakie plany macie?

    Jak już wspominałem – mamy dużą serowarnię. W minionym roku dokonaliśmy zakupu gospodarstwa po byłym PGR-ze, więc będziemy mieć nareszcie więcej miejsca dla hodowli zwierząt. Planujemy utrzymanie ok. 70 krów oraz 200 kóz.
    Sylwku, a teraz pytanie o twoje marzenia: przypominam sobie taką rozmowę z tobą, w której marzyło ci się dojrzewanie serów w klasztorze po sąsiedzku. Co z tych marzeń zostało?

    To marzenie powstało z potrzeby posiadania miejsca na dojrzewalnię. Kiedyś produkowałem małe ilości na potrzeby klientów, dzisiaj produkuję ok 100 kilogramów sera dziennie i chcę, aby poleżał on na półce. No i tego miejsca nie mam. Moje sąsiadki – siostry zakonne mają tego miejsca w podziemiach dużo, ale nie wiedzą czy ono się nadaje na dojrzewalnię. Aby taki projekt powstał, nie wystarczy mój pomysł. Do tego potrzebne są pieniądze oraz sztab ludzi, który poprowadził by to naukowo. Wiemy, że na świecie przeprowadza się takie badania, więc dlaczego nie zrobić tego u sióstr benedyktynek w Krzeszowie?

    Czytaj także:

    Produkcja i sprzedaż serów z gospodarstwa - czy to się opłaca?

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • sery
    • Sylwester Wańczyk
    • serowania
    • Wańczykówka
    • Krzeszów
    • stodoła
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    Strona 4 z 4
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?

    15 października 2025
    Ekonomika

    Coraz więcej rolników to milionerzy? Nie do końca. Zaskakujące dane

    7 października 2025
    Bydło i mleko

    Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]

    28 września 2025
    Sylwetki

    Zaczynali od 5 krów i starego Władimirca. Dziś jest 120 hektarów i 50 krów

    25 września 2025
    Sylwetki

    Jak żyć z dwuipółhektarowego gospodarstwa? Ona to wie [VIDEO]

    31 sierpnia 2025
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Ekonomika

    Nabiał z UE pod lupą Pekinu: postępowanie przedłużone o 6 miesięcy

    23 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach
    2 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Niepokojąca sytuacja na rynku bydła. Co się dzieje z cenami?
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Rolnicy i sadownicy ruszyli po pieniądze. 1.800 wniosków o rekompensaty za przymrozki
    2 grudnia 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
    30 listopada 2025
    Sylwetki
    Tacy ludzie to skarb dla społeczności lokalnych. Czym zajmują się regionaliści?
    24 listopada 2025
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności