Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Sylwetki 23 lutego 2021 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 23 lutego 2021 07:33
Sylwester Wańczyk jeszcze nie tak dawno nie myślał, że zostanie rolnikiem.
Spis treści:

    Pamiętam twoje początki, gdy toczyłeś walki z Sanepidem i największym problemem były przecinające się ścieżki...

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tak, w tym czasie miałem również trzodę chlewną, a dojrzewalnia serów znajdowała się w piwnicy pod domem. Musiałem się więc zdecydować i zrezygnować z trzody, która była po drugiej stronie podwórza, oraz z największego problemu z tym związanego, a mianowicie z obornika.

    A jak powstał pomysł na serowarnię?

    Zaczęło się od kozy o imieniu Andzia, bo żona koniecznie chciała kozę. Miałem pod domem 2 hektary ziemi, a w domu agroturystykę. Kolega zaproponował mi kilka świń, bo twierdził, że to pasuje do agroturystyki. Świnie zjadały całe zboże, które miałem na tych 2 hektarach, więc musiałem dokupować po sąsiedzku. Przyszedł znowu kolega i mówi, że da mi krowę, bo to dobrze ze względu na dzieci. Mleka było tak dużo, że rozlewałem je w butelki i sprzedawałem. Po jakimś czasie zaprotestowała Lucynka i powiedziała, że ona już żadnych butelek po mleku nie będzie myła, bo one i tak śmierdzą. (śmiech) Pewnego dnia moja kuzynka, która wiedziała, że mamy krowę, przysłała nam przepis na ser podpuszczkowy. To był nasz pierwszy ser. 

    O jakim czasie mówimy teraz?

    To był chyba 2006 rok, czyli czas moich intensywnych poszukiwań nowych dróg. Pojechałem na Polagrę i tam zobaczyłem ser koryciński. Pomyślałam, że jak oni mogą coś takiego zrobić, to i ja muszę spróbować. To jednak były tylko sery świeże a mi marzyły się sery dojrzewające. Na porządną naukę przyszło mi jednak jeszcze trochę poczekać. W roku 2009 nadarzyła mi się okazja wyjazdu w charakterze tłumacza do Niemiec w ramach wycieczki z doradcami rolnymi. Tam wiele zobaczyłem i postanowiłem zebrać całą moją odwagę i zadzwonić do niemieckiego rolnika, który gospodarował pod Bonn. Powiedziałem, że jestem z Polski, mam gospodarstwo, chciałbym się nauczyć robić sery i czy w związku z tym mogę przyjechać do niego choć na tydzień na praktykę. Gospodarz powiedział, że w tydzień niczego się nie nauczę i proponuje mi przyjazd na dwa tygodnie. Byłem najszczęśliwszym człowiekiem, a do tego jeszcze okazało się, że serowarnia do której trafiłem była naprawdę dobra i za to, co robiła dostała już wiele nagród.

    Ilu ludzi masz dzisiaj do pomocy?

    No tutaj muszę cię zmartwić, gdyż dzisiaj nie robię serów. Przejęła to Lucynka, która ma do pomocy pięć wspaniałych dziewczyn: dwie na produkcji, dwie w dojrzewalni i jedną przy na pakowalni.

    A ty co robisz? 

    Tak jak już wspomniałem: zajmuję się doradztwem, warsztatami, prowadzeniem stowarzyszenia oraz nowo powstałą fundacją a więc wszystkim, co związane jest z serowarnią.

    Kiedy zaczynasz dzień? Myślałam, że wstajesz o 4.00...

    No o czwartej nie, ale przed 6.00 i to bez względu na dzień tygodnia, łącznie z weekendami. Zaczynam dzień pracy przywiezieniem mleka, a robię to z naszym synem Pawłem. Potem siadamy wszyscy, łącznie z pracownikami, do wspólnego śniadania, a jest nas sporo, bo dzieci mieszkają z nami. Zostaliśmy też dziadkami, bo Ania i jej partner Daniel, który również pracuje w naszej firmie, obdarzyli nas śliczną wnuczką Zuzią.

    Co produkujecie?

    Przede wszystkim sery, w tym również dojrzewające, ale także całą, jak ja to nazywam „galanterię mleczną”, czyli kwaśne mleko, kefir, maślankę, masło, jogurty owocowe i naturalne. Poza tym robimy jeszcze twaróg masłowy w typie niemieckim, który można rozsmarować. Z tego twarogu robimy różnego rodzaju pasty serowe np. taką z czarną oliwką, suszonymi pomidorami i przyprawami włoskimi. Ten asortyment jest ekologiczny, natomiast sery dojrzewające są produkcji konwencjonalnej.

    Który z serów jest najtrudniejszy do zrobienia? A który najdroższy? O tym na str. 3

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    Strona 2 z 4
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?

    15 października 2025
    Ekonomika

    Coraz więcej rolników to milionerzy? Nie do końca. Zaskakujące dane

    7 października 2025
    Bydło i mleko

    Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]

    28 września 2025
    Sylwetki

    Zaczynali od 5 krów i starego Władimirca. Dziś jest 120 hektarów i 50 krów

    25 września 2025
    Sylwetki

    Jak żyć z dwuipółhektarowego gospodarstwa? Ona to wie [VIDEO]

    31 sierpnia 2025
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Ekonomika

    Nabiał z UE pod lupą Pekinu: postępowanie przedłużone o 6 miesięcy

    23 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach
    2 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Niepokojąca sytuacja na rynku bydła. Co się dzieje z cenami?
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Rolnicy i sadownicy ruszyli po pieniądze. 1.800 wniosków o rekompensaty za przymrozki
    2 grudnia 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
    30 listopada 2025
    Sylwetki
    Tacy ludzie to skarb dla społeczności lokalnych. Czym zajmują się regionaliści?
    24 listopada 2025
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności