Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      W porównaniu do maja 2024 wzrost wyniósł 90%! Ożywienie na rynku ciągników
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sąd skazał osoby, które odpowiadają za przemyt zbóż z Ukrainy. Jakie kary?
      Tych pieniędzy po terminie rolnik już nie otrzyma. Ważne wnioski i rozliczenia
      Rynek zbóż: „Nie widać światełka w tunelu”
      Kiedy i jak można ubezpieczyć się dobrowolnie od wypadku przy pracy rolniczej?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Właśnie przyleciały do Polski. Nie bój się, gdy je zobaczysz
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Stworzył serowarnię. Za 1,6 mln zł przebudował starą stodołę [FILM]

Sylwetki 23 lutego 2021 07:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 23 lutego 2021 07:33
Sylwester Wańczyk jeszcze nie tak dawno nie myślał, że zostanie rolnikiem.
Spis treści:

    Pamiętam twoje początki, gdy toczyłeś walki z Sanepidem i największym problemem były przecinające się ścieżki...

    Tak, w tym czasie miałem również trzodę chlewną, a dojrzewalnia serów znajdowała się w piwnicy pod domem. Musiałem się więc zdecydować i zrezygnować z trzody, która była po drugiej stronie podwórza, oraz z największego problemu z tym związanego, a mianowicie z obornika.

    A jak powstał pomysł na serowarnię?

    Zaczęło się od kozy o imieniu Andzia, bo żona koniecznie chciała kozę. Miałem pod domem 2 hektary ziemi, a w domu agroturystykę. Kolega zaproponował mi kilka świń, bo twierdził, że to pasuje do agroturystyki. Świnie zjadały całe zboże, które miałem na tych 2 hektarach, więc musiałem dokupować po sąsiedzku. Przyszedł znowu kolega i mówi, że da mi krowę, bo to dobrze ze względu na dzieci. Mleka było tak dużo, że rozlewałem je w butelki i sprzedawałem. Po jakimś czasie zaprotestowała Lucynka i powiedziała, że ona już żadnych butelek po mleku nie będzie myła, bo one i tak śmierdzą. (śmiech) Pewnego dnia moja kuzynka, która wiedziała, że mamy krowę, przysłała nam przepis na ser podpuszczkowy. To był nasz pierwszy ser. 

    O jakim czasie mówimy teraz?

    To był chyba 2006 rok, czyli czas moich intensywnych poszukiwań nowych dróg. Pojechałem na Polagrę i tam zobaczyłem ser koryciński. Pomyślałam, że jak oni mogą coś takiego zrobić, to i ja muszę spróbować. To jednak były tylko sery świeże a mi marzyły się sery dojrzewające. Na porządną naukę przyszło mi jednak jeszcze trochę poczekać. W roku 2009 nadarzyła mi się okazja wyjazdu w charakterze tłumacza do Niemiec w ramach wycieczki z doradcami rolnymi. Tam wiele zobaczyłem i postanowiłem zebrać całą moją odwagę i zadzwonić do niemieckiego rolnika, który gospodarował pod Bonn. Powiedziałem, że jestem z Polski, mam gospodarstwo, chciałbym się nauczyć robić sery i czy w związku z tym mogę przyjechać do niego choć na tydzień na praktykę. Gospodarz powiedział, że w tydzień niczego się nie nauczę i proponuje mi przyjazd na dwa tygodnie. Byłem najszczęśliwszym człowiekiem, a do tego jeszcze okazało się, że serowarnia do której trafiłem była naprawdę dobra i za to, co robiła dostała już wiele nagród.

    Ilu ludzi masz dzisiaj do pomocy?

    No tutaj muszę cię zmartwić, gdyż dzisiaj nie robię serów. Przejęła to Lucynka, która ma do pomocy pięć wspaniałych dziewczyn: dwie na produkcji, dwie w dojrzewalni i jedną przy na pakowalni.

    A ty co robisz? 

    Tak jak już wspomniałem: zajmuję się doradztwem, warsztatami, prowadzeniem stowarzyszenia oraz nowo powstałą fundacją a więc wszystkim, co związane jest z serowarnią.

    Kiedy zaczynasz dzień? Myślałam, że wstajesz o 4.00...

    No o czwartej nie, ale przed 6.00 i to bez względu na dzień tygodnia, łącznie z weekendami. Zaczynam dzień pracy przywiezieniem mleka, a robię to z naszym synem Pawłem. Potem siadamy wszyscy, łącznie z pracownikami, do wspólnego śniadania, a jest nas sporo, bo dzieci mieszkają z nami. Zostaliśmy też dziadkami, bo Ania i jej partner Daniel, który również pracuje w naszej firmie, obdarzyli nas śliczną wnuczką Zuzią.

    Co produkujecie?

    Przede wszystkim sery, w tym również dojrzewające, ale także całą, jak ja to nazywam „galanterię mleczną”, czyli kwaśne mleko, kefir, maślankę, masło, jogurty owocowe i naturalne. Poza tym robimy jeszcze twaróg masłowy w typie niemieckim, który można rozsmarować. Z tego twarogu robimy różnego rodzaju pasty serowe np. taką z czarną oliwką, suszonymi pomidorami i przyprawami włoskimi. Ten asortyment jest ekologiczny, natomiast sery dojrzewające są produkcji konwencjonalnej.

    Który z serów jest najtrudniejszy do zrobienia? A który najdroższy? O tym na str. 3

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    Strona 2 z 4
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Newsy

    KOWR ogłasza: 28 marca rusza przetarg na gospodarstwo o powierzchni 649 ha

    27 marca 2025
    Newsy

    Prawie 100 ha gospodarstwo z chlewniami i oborą do dzierżawy. Znamy cenę

    20 marca 2025
    Odnawialne źródła energii

    Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?

    16 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Para rolników zamieniła mleczarnię na ogromny sad. Jak do tego doszło?

    6 marca 2025
    Ekonomika

    Nierealne "zarobki" polskich rolników. Powstaje specjalny raport

    12 lutego 2025
    Sylwetki

    Uprawia 140 hektarów, jeździ konno jak cowboy i ma aż dwóch następców

    1 lutego 2025
    Newsy

    W ciągu 10 minut stracili dorobek życia. Pomóż rolnikom odbudować gospodarstwo

    23 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Krajewski: W rolnictwie są pieniądze na innowacje. Młodzi rolnicy tego szukają
    8 czerwca 2025
    Ekonomika
    Dofinansowanie do OZE - gdzie po dotację lub kredyt?
    8 czerwca 2025
    Newsy
    Jak działają OSP? W jaki sposób strażacy pozyskują pieniądze na działalność?
    8 czerwca 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
    29 maja 2025
    Sylwetki
    Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
    25 maja 2025
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
    18 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
    27 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy