Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Drobiarstwo od 20 lat [1]

Sylwetki

Marcin Kowalski - specjalizuje się w drobiarstwie już od 20 lat [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Źródło: Andrzej Wojtan

Marcin Kowalski z Kowalina specjalizuje się w produkcji drobiarskiej od około 20 lat.  Ukończył studia ekonomiczne. Prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni prawie 10 ha. Po studiach ze swoim ojcem Włodzimierzem pracował w szklarni. Powstała ona w 1982 roku i działała do 1990 roku. Na powierzchni 600 m2 uprawiane były goździki, frezja, gerbery, a także ogórki i pomidory. Ceny na warzywa i kwiaty były bardzo korzystne, a zbyt pewny. Po 1990 roku szklarnia przestała się opłacać. Przez dwa lata źródłem dochodów była produkcja grzyba boczniaka, potem i to nie było opłacalne.  

Jego  ojciec -Włodzimierz w 1979 roku wybudował dwa kurniki dla kur niosek. Ściany kurników wykonane zostały z cegły, gdyż w tym czasie dziadek pana Marcina –Tadeusz Czuliński wchodził w skład zespołu produkcji i wypału cegły ceramicznej czerwonej. Wymiary każdego z obiektów to 100 x 13,5 m. Wtedy w ramach specjalizacji gospodarstw powstał trzyosobowy zespół rodzinny. Karta Gospodarstwa Specjalistycznego zapewniała przydział pasz, materiałów budowlanych i środków utrzymania czystości. Zespół na budowę kurników otrzymał z Banku Spółdzielczego kredyt, który po wywiązaniu się z umowy dostaw jaj konsumpcyjnych został umorzony w 40 procentach. Jak stwierdza pan Marcin, były to bardzo korzystne warunki dla prowadzenia specjalistycznych ferm drobiarskich. Kury nioski były utrzymywane do 1989 roku. Po zmianach społeczno- politycznych w kraju nastąpił kryzys w drobiarstwie. W budynkach nie było już kur. W jednym z nich została zlokalizowana betoniarnia,  prowadzono działalność gospodarczą związaną z produkcją dachówki cementowej i płytek chodnikowych. Trwało to przez dwa lata. Potem, gdy sytuacja w rolnictwie trochę się ustabilizowała, kurniki zostały przystosowane do chowu brojlerów. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej drobiarstwo stało się w miarę opłacalne.

- Zostały zdemontowane gniazda dla niosek, zamontowane paszociągi do mechanicznego zadawania pasz, kurniki zostały zmodernizowane i znów ruszył chów drobiu- mówi pan Marcin. 

Obecnie w obydwu kurnikach jest 39 tysięcy sztuk piskląt. Od dwóch lat kurczęta są żywione paszami ekologicznymi bez antybiotyków i bez GMO. Przez to dłużej trwa chów brojlerów do momentu przeznaczenia na ubój, ale wiadomo, że mięsno ma większą wartość. Pasze dla drobiu są typu zielarskiego, składniki które zawierają, to: czosnek, oregano i wyciągi roślinne.
 

- Kiedyś w roku mieliśmy 7 rzutów chowu brojlerów, teraz przeciętnie jest 5,5, ale to się opłaci. Dawniej kury brojlery były hodowane do wagi 2,70- 2,80 kg, teraz ekologiczne sa trochę mniejsze. Wcześniej do pasz treściwych były dodawane mielone ziarna zbóż, teraz wszystkie pasze zapewniają zakłady SuperDrob z Karczewa, które też w ramach umowy kontraktacyjnej odbierają dorosłe brojlery - wyjaśnia Marcin Kowalski.

Teraz producent przymierza się do kolejnych prac modernizacyjnych w gospodarstwie. Przy kurnikach planuje montaż metalowych zbiorników na pasze. Jak mówi, chce jeszcze bardziej zautomatyzować zadawanie pasz.

–Teraz drobiarstwo to prawie moja pasja, tym bardziej, że to się opłaca- mówi z uśmiechem pan Marcin.

ZOBACZ TAKŻE:  Andrzej Biegaj: Trwa przy chowie zwierząt [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
1 grudnia 2025
Newsy
Ptaki zniszczyły twoje uprawy. Jest szansa na odszkodowanie?
1 grudnia 2025
Newsy
“Nie ma zgody na powtórkę z 2020 roku”. Strajk rolników w Siedlcach
1 grudnia 2025
Najnowsze
Zboża
Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
30 listopada 2025
Sylwetki
Tacy ludzie to skarb dla społeczności lokalnych. Czym zajmują się regionaliści?
24 listopada 2025
Sylwetki
Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
9 listopada 2025
Sylwetki
Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
2 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności