Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Drobiarstwo od 20 lat [1]

Sylwetki

Marcin Kowalski - specjalizuje się w drobiarstwie już od 20 lat [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Źródło: Andrzej Wojtan

Marcin Kowalski z Kowalina specjalizuje się w produkcji drobiarskiej od około 20 lat.  Ukończył studia ekonomiczne. Prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni prawie 10 ha. Po studiach ze swoim ojcem Włodzimierzem pracował w szklarni. Powstała ona w 1982 roku i działała do 1990 roku. Na powierzchni 600 m2 uprawiane były goździki, frezja, gerbery, a także ogórki i pomidory. Ceny na warzywa i kwiaty były bardzo korzystne, a zbyt pewny. Po 1990 roku szklarnia przestała się opłacać. Przez dwa lata źródłem dochodów była produkcja grzyba boczniaka, potem i to nie było opłacalne.  

Jego  ojciec -Włodzimierz w 1979 roku wybudował dwa kurniki dla kur niosek. Ściany kurników wykonane zostały z cegły, gdyż w tym czasie dziadek pana Marcina –Tadeusz Czuliński wchodził w skład zespołu produkcji i wypału cegły ceramicznej czerwonej. Wymiary każdego z obiektów to 100 x 13,5 m. Wtedy w ramach specjalizacji gospodarstw powstał trzyosobowy zespół rodzinny. Karta Gospodarstwa Specjalistycznego zapewniała przydział pasz, materiałów budowlanych i środków utrzymania czystości. Zespół na budowę kurników otrzymał z Banku Spółdzielczego kredyt, który po wywiązaniu się z umowy dostaw jaj konsumpcyjnych został umorzony w 40 procentach. Jak stwierdza pan Marcin, były to bardzo korzystne warunki dla prowadzenia specjalistycznych ferm drobiarskich. Kury nioski były utrzymywane do 1989 roku. Po zmianach społeczno- politycznych w kraju nastąpił kryzys w drobiarstwie. W budynkach nie było już kur. W jednym z nich została zlokalizowana betoniarnia,  prowadzono działalność gospodarczą związaną z produkcją dachówki cementowej i płytek chodnikowych. Trwało to przez dwa lata. Potem, gdy sytuacja w rolnictwie trochę się ustabilizowała, kurniki zostały przystosowane do chowu brojlerów. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej drobiarstwo stało się w miarę opłacalne.

- Zostały zdemontowane gniazda dla niosek, zamontowane paszociągi do mechanicznego zadawania pasz, kurniki zostały zmodernizowane i znów ruszył chów drobiu- mówi pan Marcin. 

Obecnie w obydwu kurnikach jest 39 tysięcy sztuk piskląt. Od dwóch lat kurczęta są żywione paszami ekologicznymi bez antybiotyków i bez GMO. Przez to dłużej trwa chów brojlerów do momentu przeznaczenia na ubój, ale wiadomo, że mięsno ma większą wartość. Pasze dla drobiu są typu zielarskiego, składniki które zawierają, to: czosnek, oregano i wyciągi roślinne.
 

- Kiedyś w roku mieliśmy 7 rzutów chowu brojlerów, teraz przeciętnie jest 5,5, ale to się opłaci. Dawniej kury brojlery były hodowane do wagi 2,70- 2,80 kg, teraz ekologiczne sa trochę mniejsze. Wcześniej do pasz treściwych były dodawane mielone ziarna zbóż, teraz wszystkie pasze zapewniają zakłady SuperDrob z Karczewa, które też w ramach umowy kontraktacyjnej odbierają dorosłe brojlery - wyjaśnia Marcin Kowalski.

Teraz producent przymierza się do kolejnych prac modernizacyjnych w gospodarstwie. Przy kurnikach planuje montaż metalowych zbiorników na pasze. Jak mówi, chce jeszcze bardziej zautomatyzować zadawanie pasz.

–Teraz drobiarstwo to prawie moja pasja, tym bardziej, że to się opłaca- mówi z uśmiechem pan Marcin.

ZOBACZ TAKŻE:  Andrzej Biegaj: Trwa przy chowie zwierząt [ZDJĘCIA]

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/2
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
16 sierpnia 2025
Przepisy
Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
16 sierpnia 2025
Prawo i finanse
Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
16 sierpnia 2025
Najnowsze
Sylwetki
Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja
7 sierpnia 2025
Sylwetki
Mamy nowego ministra rolnictwa. Co wiadomo o Stefanie Krajewskim?
23 lipca 2025
Materiał Promocyjny
Sylwetki
Gospodarka rolna w nowoczesnym wydaniu – wywiad z p. Maciejem Majewskim
11 lipca 2025
Uprawy
Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
6 lipca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności