Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Mirosław Grzywaczewski

Sylwetki

Swojskie szynki, schaby i kiełbasy z Ostój

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/5
  • następne zdjęcie
Źródło: H. Dmyterko

Marzył o własnej masarni

Mirosław Grzywaczewski rzeźnickiego fachu uczył się w Zakładach Mięsnych w Krotoszynie. - Można powiedzieć, że to taka rodzinna pasja. Brat mojej babci też był rzeźnikiem i miał już przed wojną zakład masarski - wspomina Mirosław Grzywaczewski. Początkowo usługi masarskie wykonywał u klienta w domu. Z biegiem czasu zaadaptował małe pomieszczenia na potrzeby wykonywania wyrobów wędliniarskich.

- Ludzie coraz częściej zaczęli zamawiają swojskie wyroby, w szczególności na wesela i uroczystości rodzinne, gdzie stały się modne wiejskie stoły. Nie każdy miał warunki, by przygotował je u siebie, aż w końcu zmieniły się przepisy i zakazano wyrobu u gospodarza - opowiada rzeźnik z Ostój.

Sytuacja zmotywowała Grzywaczewskich do wybudowania własnej, małej przetwórni. A tym samym spełnienia marzenia Mirosława o własnej masarni. Realizując inwestycję za kilkaset tysięcy złotych, otrzymali dofinansowanie, które przeznaczyli na zakup, między innymi agregatów chłodniczych i specjalnych drzwi. I tak od 2008 roku przerabiają półtorej tony tygodniowo zakupionych półtuszy. - Przepisy nie pozwalają nam na ubój, a szkoda, bo w takiej sytuacji duża część zwierzęcia jest wyrzucana, jak na przykład żołądek czy jelita, a spokojnie mogłoby to być przetworzone na osłonki - wyjaśnia masarz. Z 10 sztuk półtuszy powstaje około tony wyrobów: szynek, kiełbas, kaszanek, salcesonów i pasztetów. - Sprzedajemy nie tylko wędliny, ale również świeże mięso: schab, karkówkę, żeberka czy golonkę. Ostatnio rozpoczęliśmy produkcję kiełbasy jałowcowej i metki. Zdarza się, że przerabiamy także dziczyznę, która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród klientów - mówi Mirosław Grzywaczewski, który tajniki zawodu rzeźnika przekazała do tej pory już czterem uczniom. Kolejni rozpoczną naukę już jesienią.  - Dziś trudno o dobrego fachowca. Jak ktoś wyuczy się dobrego zawodu, to wyjeżdżają za granicę, bo tam zarobi o wiele więcej niż u nas - dodaje. W zakładzie Grzywaczewskich pracuje też ich syn - Witold. - Ukończył technikum żywienia w Krotoszynie, podjł się tu pracy, więc mam nadzieję, że wychowam sobie następcę - mówi Mirosław Grzywaczewski.

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/5
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
15 maja 2025
Bydło i mleko
Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
15 maja 2025
Newsy
Do wydzierżawienia gospodarstwo o powierzchni ponad 600 hektarów. Podano cenę
15 maja 2025
Najnowsze
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
14 maja 2025
Sylwetki
Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
27 kwietnia 2025
Sylwetki
Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje
16 kwietnia 2025
Sylwetki
Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]
13 kwietnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy