Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
      Ceny warzyw w Broniszach lecą na łeb na szyję. Kiedy wzrosną?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany zbóż ozimych są polecane w tym sezonie. Wskazano najlepsze produkty
      Prosty krok, a ma znaczący wpływ na plon pszenicy. Już czas, żeby go wykonać
      Co zasiać w tym roku? Wyniki niezależnych badań wskazują wyraźnie
      Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
      Prezydent zawetował nowelizację ustawy o środkach ochrony roślin
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zmieszaj te dwa składniki i zostaw w kuchni. Plaga muszek zniknie w mgnieniu oka
      Ten jeden kwiat ocali twój jesienny ogród. Żaden ogrodniczy błąd mu nie zaszkodzi
      Urzeka kwiatami, gdy inne rośliny już przekwitły. W Polsce nadal mało znany
      To jeden z najtańszych nawozów. Do jakich roślin stosować fusy z kawy?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Mirosław Grzywaczewski

Sylwetki

Swojskie szynki, schaby i kiełbasy z Ostój

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/5
  • następne zdjęcie
Źródło: H. Dmyterko

Marzył o własnej masarni

Mirosław Grzywaczewski rzeźnickiego fachu uczył się w Zakładach Mięsnych w Krotoszynie. - Można powiedzieć, że to taka rodzinna pasja. Brat mojej babci też był rzeźnikiem i miał już przed wojną zakład masarski - wspomina Mirosław Grzywaczewski. Początkowo usługi masarskie wykonywał u klienta w domu. Z biegiem czasu zaadaptował małe pomieszczenia na potrzeby wykonywania wyrobów wędliniarskich.

- Ludzie coraz częściej zaczęli zamawiają swojskie wyroby, w szczególności na wesela i uroczystości rodzinne, gdzie stały się modne wiejskie stoły. Nie każdy miał warunki, by przygotował je u siebie, aż w końcu zmieniły się przepisy i zakazano wyrobu u gospodarza - opowiada rzeźnik z Ostój.

Sytuacja zmotywowała Grzywaczewskich do wybudowania własnej, małej przetwórni. A tym samym spełnienia marzenia Mirosława o własnej masarni. Realizując inwestycję za kilkaset tysięcy złotych, otrzymali dofinansowanie, które przeznaczyli na zakup, między innymi agregatów chłodniczych i specjalnych drzwi. I tak od 2008 roku przerabiają półtorej tony tygodniowo zakupionych półtuszy. - Przepisy nie pozwalają nam na ubój, a szkoda, bo w takiej sytuacji duża część zwierzęcia jest wyrzucana, jak na przykład żołądek czy jelita, a spokojnie mogłoby to być przetworzone na osłonki - wyjaśnia masarz. Z 10 sztuk półtuszy powstaje około tony wyrobów: szynek, kiełbas, kaszanek, salcesonów i pasztetów. - Sprzedajemy nie tylko wędliny, ale również świeże mięso: schab, karkówkę, żeberka czy golonkę. Ostatnio rozpoczęliśmy produkcję kiełbasy jałowcowej i metki. Zdarza się, że przerabiamy także dziczyznę, która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród klientów - mówi Mirosław Grzywaczewski, który tajniki zawodu rzeźnika przekazała do tej pory już czterem uczniom. Kolejni rozpoczną naukę już jesienią.  - Dziś trudno o dobrego fachowca. Jak ktoś wyuczy się dobrego zawodu, to wyjeżdżają za granicę, bo tam zarobi o wiele więcej niż u nas - dodaje. W zakładzie Grzywaczewskich pracuje też ich syn - Witold. - Ukończył technikum żywienia w Krotoszynie, podjł się tu pracy, więc mam nadzieję, że wychowam sobie następcę - mówi Mirosław Grzywaczewski.

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/5
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Ministerstwo rolnictwa: Kredyty zamiast dopłat do zbóż
5 września 2025
Newsy
MRiRW: „Polska ziemia w polskich rękach”. Jest decyzja w sprawie OPR
5 września 2025
Ceny rolnicze
Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
5 września 2025
Najnowsze
Sylwetki
Jak żyć z dwuipółhektarowego gospodarstwa? Ona to wie [VIDEO]
31 sierpnia 2025
Sylwetki
Zboże zamienił na owoce. Czy się opłaciło zainwestować w sad?
23 sierpnia 2025
Sylwetki
W grupie się opłaca. Można uzyskać dodatkowo kilkadziesiąt tysięcy rocznie
21 sierpnia 2025
Sylwetki
Tę rasę wybrali dla pieniędzy. Jakie dopłaty i za ile można sprzedać sztukę?
20 sierpnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności