Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta pszenica dała im w tym roku ponad 12 ton z hektara. Co wpłynęło na taki plon?
      Późna jesień to też dobry termin na siew tej rośliny. Eksperci mówią, kiedy dokładnie to zrobić
      Ten rynek kusi wielu rolników ceną
      To opłaca się zrobić po zbiorze kukurydzy i buraków. Nie warto się oglądać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR wypłaca pieniądze. Mamy najnowsze OFICJALNE dane
      Na działce rolnej można budować dom letniskowy? Odpowiedź może się nie spodobać
      Rolnicy o umowie UE-Ukraina. Wskazują największe zagrożenia dla polskich rolników
      Nowa umowa UE z Ukrainą. Polska nie wycofała zakazu importu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Mirosław Grzywaczewski

Sylwetki

Swojskie szynki, schaby i kiełbasy z Ostój

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/5
  • następne zdjęcie
Źródło: H. Dmyterko

Marzył o własnej masarni

Mirosław Grzywaczewski rzeźnickiego fachu uczył się w Zakładach Mięsnych w Krotoszynie. - Można powiedzieć, że to taka rodzinna pasja. Brat mojej babci też był rzeźnikiem i miał już przed wojną zakład masarski - wspomina Mirosław Grzywaczewski. Początkowo usługi masarskie wykonywał u klienta w domu. Z biegiem czasu zaadaptował małe pomieszczenia na potrzeby wykonywania wyrobów wędliniarskich.

- Ludzie coraz częściej zaczęli zamawiają swojskie wyroby, w szczególności na wesela i uroczystości rodzinne, gdzie stały się modne wiejskie stoły. Nie każdy miał warunki, by przygotował je u siebie, aż w końcu zmieniły się przepisy i zakazano wyrobu u gospodarza - opowiada rzeźnik z Ostój.

Sytuacja zmotywowała Grzywaczewskich do wybudowania własnej, małej przetwórni. A tym samym spełnienia marzenia Mirosława o własnej masarni. Realizując inwestycję za kilkaset tysięcy złotych, otrzymali dofinansowanie, które przeznaczyli na zakup, między innymi agregatów chłodniczych i specjalnych drzwi. I tak od 2008 roku przerabiają półtorej tony tygodniowo zakupionych półtuszy. - Przepisy nie pozwalają nam na ubój, a szkoda, bo w takiej sytuacji duża część zwierzęcia jest wyrzucana, jak na przykład żołądek czy jelita, a spokojnie mogłoby to być przetworzone na osłonki - wyjaśnia masarz. Z 10 sztuk półtuszy powstaje około tony wyrobów: szynek, kiełbas, kaszanek, salcesonów i pasztetów. - Sprzedajemy nie tylko wędliny, ale również świeże mięso: schab, karkówkę, żeberka czy golonkę. Ostatnio rozpoczęliśmy produkcję kiełbasy jałowcowej i metki. Zdarza się, że przerabiamy także dziczyznę, która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród klientów - mówi Mirosław Grzywaczewski, który tajniki zawodu rzeźnika przekazała do tej pory już czterem uczniom. Kolejni rozpoczną naukę już jesienią.  - Dziś trudno o dobrego fachowca. Jak ktoś wyuczy się dobrego zawodu, to wyjeżdżają za granicę, bo tam zarobi o wiele więcej niż u nas - dodaje. W zakładzie Grzywaczewskich pracuje też ich syn - Witold. - Ukończył technikum żywienia w Krotoszynie, podjł się tu pracy, więc mam nadzieję, że wychowam sobie następcę - mówi Mirosław Grzywaczewski.

  • poprzednie zdjęcie
  • 2/5
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Newsy
Dzisiaj plantatorzy tytoniu najadą na Warszawę. Żałobny kir dla premiera
3 listopada 2025
Ciągniki
Godzina ładowania, cały dzień pracy w polu? Nowy elektryk z Chin jest naszpikowany technologią
3 listopada 2025
Ekonomika
Od dziś można składać wnioski o tę pomoc
3 listopada 2025
Najnowsze
Sylwetki
Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
2 listopada 2025
Trzoda chlewna
Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
22 października 2025
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Sylwetki
Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
19 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności