Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
      Już czas pomyśleć o rzepaku na nowy sezon. Są rekomendacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa składka za zwłokę
      Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
      Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?
      Nowa konkurentka azalii? Jest niewymagająca i bujnie kwitnie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Justyna i Mirosław Grzywaczewscy o produkcji wędlin

Sylwetki

Swojskie szynki, schaby i kiełbasy z Ostój

  • 1/5
  • następne zdjęcie
Źródło: M.Kula

Tradycyjne, naturalne, świeże o niepowtarzalnym smaku i aromacie - te cechy wyróżniają wyroby produkowane w małej masarni w Ostojach w powiecie rawickim. Doceniają je nie tylko smakosze, ale też  jurorzy Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego "Wielkanoc - Mięsna Święta - Polska Tradycja".

Wędliny produkowane są według starych i wypróbowanych receptur. Jedynym konserwantem jest sól z niewielkim dodatkiem soli peklującej, a wszelkie wędzonki powstają w wędzarniach opalanych wyłącznie drewnem. Taka żywność nie tylko jest zdrowsza, ale i smakuje dużo lepiej. O tym, jak powstaje, opowiadają Mirosław i Justyna Grzywaczewscy, waściciele małej rodzinnej firmy masarskiej w Ostojach. Ich wyroby nagrodzono podczas ubiegoorocznego Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego "Wielkanoc - Mięsna Święta - Polska Tradycja 2016".

- Zdobycie aż tylu nagród i wyróżnień to dla nas ogromny sukces. Pierwszy raz uczestniczyliśmy w tego typu imprezie i to od razu z takim efektem, naprawdê nie spodziewaliśmy się - mówi Mirosław Grzywaczewski.

Specjalnością zakładu w Ostojach są wędliny, produkowane tradycyjną metodą, bez użycia konserwantów, sztucznych barwników i dodatków E.

- Niektóre, jak na przykład sucha krakowska czy schab w przyprawach, mogą wisieć w chłodnym miejscu nawet półtora tygodnia. Nasze domowe wędliny stanowią atrakcję wiejskich stołów weselnych, ważnych rodzinnych uroczystości, ale przede wszystkim składnikiem codziennej diety wielu zadowolonych, stałych klientów. Ci potrafią przyjechać do nas z miejscowości bardzo odległych, nawet ponad 100 km - podkreśla Justyna Grzywaczewska.

  • 1/5
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
May 20, 2025
Choroby i szkodniki
Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
May 20, 2025
KRUS
KRUS: jest nowa składka za zwłokę
May 20, 2025
Najnowsze
Sylwetki
Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
May 18, 2025
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
May 14, 2025
Sylwetki
Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
April 27, 2025
Sylwetki
Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje
April 16, 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy