Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Sylwetka Tomasza Kubery

Sylwetki

Jeszcze rolnik czy już przedsiębiorca?

  • 1/8
  • następne zdjęcie
Źródło: Łukasz Tyrakowski

Tomasz Kubera z Dominowa, powiat średzki (województwo wielkopolskie) prowadzi hodowlę 200 loch. Do końca tego roku planuje w pełni oddać do użytku nowoczesną chlewnię.

Gospodarować pan Tomasz zaczął w 2006r, po śmierci ojca i od tego czasu współpracuje z mamą Krystyną - Mamy dwa odrębne gospodarstwa. Do mnie należy większość ziemi i budynki gospodarcze, jednak wzajemnie się uzupełniamy i sobie pomagamy. Ja pod swoją opieką mam pola uprawne, łąki i park maszynowy, natomiast mama jest zootechnikiem - ma nadzór nad zdrowotnością stada i zajmuje się porodami . Opiekę weterynaryjną zapewnia nam grupa ze Środy Wlkp, a codzienną obsługą zwierząt i mieszaniem pasz zajmuje się dwóch pracowników – mówi rolnik.

Gospodarstwo rolne Kuberów przechodziło na przestrzeni lat wiele zmian - 2 lata temu rolnik zdecydował się zrezygnować ze stada 70 krów mlecznych zwiększając przy tym hodowlę trzody chlewnej - Zmiana była przemyślana i zaplanowana dużo wcześniej, a dodatkową motywacją było to, że udało mi się zdobyć dofinansowanie. Zdaję sobie sprawę, że na przestrzeni czasu zmienia się rynek i staram się dopasowywać gospodarstwo do wymagań, jakie ten proces za sobą niesie. Nie wykluczam kolejnych zmian w przyszłości – mówi.

Rolnik dzierżawi również gospodarstwo oddalone o 2 kilometry od miejsca zamieszkania. Tam znajdują się tuczarnie. Na tym hodowla się jednak nie kończy. Pan Tomasz wykorzystując posiadaną infrastrukturę utrzymuje również bydło opasowe. - Żeby się nie nudzić mam jeszcze pod swoimi skrzydłami stado około stu byków – przyznaje żartobliwie.

Nowe budynki na 200 loch rolnik ostatecznie planuje oddać do użytku do końca roku. Finalnie przebudowa gospodarstwa planowana jest do połowy 2018 r. - Przed modernizacją utrzymywaliśmy ok. 50 loch w systemie ściółkowym, co było bardzo pracochłonne. Teraz lochy i prosięta przeszły na ruszta. Cały chów utrzymywany jest w cyklu zamkniętym. Mniej pracujemy fizycznie, a więcej czasu poświęcamy sprawom biurowym. Mamy większe pole obserwacji i lepszą kontrolę. Chlewnie są wyposażone w paszociągi koralikowe, każda sztuka w każdym sektorze dostaje indywidualną dawkę paszy regulowaną dozownikiem w zależności od potrzeb. Prosięta na porodówce przez pierwsze 2-3 dni życia są dogrzewane promiennikiem, potem wystarcza tylko mata grzewcza, przy której nad temperaturą czuwają sterowniki. Po 4 tygodniach w wadze ok. 8 kg świnie przechodzą do odchowalni, a po osiągnięciu 30-35kg są przewożone na tuczarnię. Tam dorastają do ok. 120kg. Zauważalna jest większą skuteczność krycia (sięga 90%) i większa ilość odsadzanych prosiąt. Warunki w jakich zwierzęta przebywają w nowych budynkach pozytywnie wpływają również na przyrosty. Pojawiły się jednak także nowe problemy, dlatego dopiero po roku będziemy mieli dobre porównanie - mówi pani Krystyna Kubera.

W przeszłości Kuberowie prowadzili w gospodarstwie również produkcję warzyw, jednak zdecydowali się z niej zrezygnować - Uprawialiśmy ogórki, brokuły, kalafiory , kapusty, dynię oraz kukurydzę cukrową na areale ponad 50 hektarów. Kukurydza i pozostałe warzywa były zbierane ręcznie. Z czasem problemem stał się, brak ludzi do pracy i coraz mniejsza opłacalność produkcji - mówi gospodarz.

ZOBACZ TAKŻE: Kiedy rolnik wygra z kołem łowieckim?

  • 1/8
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
15 listopada 2025
Przepisy
Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
15 listopada 2025
Przepisy
Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
15 listopada 2025
Najnowsze
Sylwetki
Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
9 listopada 2025
Sylwetki
Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
2 listopada 2025
Trzoda chlewna
Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
22 października 2025
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności