Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Od garażu do nowoczesnego zakładu masarskiego

Od garażu do nowoczesnego zakładu masarskiego

Sylwetki 20 grudnia 2020 07:00 Barbara Barwacz-Mikuła
Od garażu do nowoczesnego zakładu masarskiego
Źródło: B. Barwacz-Mikuła
Bronisław Wnęk ze wsi Zabrzeż w województwie małopolskim zawód masarza wykonuje już od 30 lat. Zaczynał od garażu, dziś ma nowoczesny zakład masarski. 
Spis treści:

    Bronisław Wnęk ze wsi Zabrzeż w województwie małopolskim zawód masarza wykonuje już od 30 lat. Zaczynał od garażu, dziś ma nowoczesny zakład masarski. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Był jeszcze dzieckiem, kiedy sąsiad – późniejszy mistrz i wzór do naśladowania – po raz pierwszy pozwolił wymieszać mu składniki do kiełbasy. -. Dziadek był masarzem, więc pewnie wnuk wdał się w niego. Mały Bronek  te słowa wziął sobie do serca,  polubił to zajęcie, choć wtedy pewnie jeszcze nie przypuszczał, że z masarstwa będzie żył.

    Rodzice Bronisława Wnęka mieli gospodarstwo, hodowali zwierzęta, uprawiali zboże i ziemniaki. Dzisiaj to nieco ponad 3 hektary. Był czas, gdy rolnik z Zabrzeży próbował tuneli foliowych. Przez 10 lat interes z pomidorami nawet się jakoś kręcił, ale gdy zaczęto je sprowadzać z Zachodu, to wszystko padło. 

    Na szczęście okazji do szlifowania wrodzonego talentu nie brakowało, a i wybór szkoły był prosty: masarz wędliniarz.

    - Praktykowałem po okolicznych wsiach. Niezły fachowiec parę złotych zawsze dostał. Jeden zadowolony opowiedział drugiemu i tak zacząłem zdobywać popularność  - opowiada pan Bronek. 

    Po przeniesieniu się do nowego domu, pan Wnęk rozpoczął produkcję w garażu. Tu otworzył swój wędliniarski zakład, wyposażył go w niezbędne urządzenia, a zainteresowanie jego wyrobami zaczęło rosnąć. Smak i jakość przyciągały nowych klientów. Z zamówieniami na kiełbasę, salceson, pasztetową, kaszankę i wędzonki trudno było nadążyć. Dlaczego zatem nie powiększyć działalności?

    Skąd pan Bronisław pozyskał środki na rozwinięcie swoejej działalności? W jakiej kwocie? O tym na str. 2

    • 1
    • 2
    Strona 1 z 2
    Barbara Barwacz-Mikuła
    Podobne artykuły
    KRUS

    Rolnicy z KRUS-u do ZUS-u?

    19 lutego 2021
    Sylwetki

    Polskie przetwory na światowych rynkach [ZDJĘCIA]

    7 lutego 2018
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Przepisy
    Zostało mało czasu! ARiMR przypomina: to oświadczenie rolnicy muszą złożyć do końca miesiąca
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności