Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Swój drób to swój

Swój drób to swój

Hodowla - Drób 12 czerwca 2014 06:55 Dorota Jańczak Aktualizacja: 7 października 2015 17:33
Swój drób to swój
Źródło: fot. D. Jańczak
W przeszłości każda szanująca się gospodyni w swej zagrodzie miała różnorodny drób: kurki messy czy czeskie, czubatki dworskie, kaczki i gęsi. Przy tak bogatej hodowli pozostali tylko nieliczni. Choć trzeba przyznać, że moda na własne kurniki powraca. - Swój drób to swój - stwierdza Małgorzata Sibiak z Pogorzeli w powiecie gostyńskim, w której gospodarstwie można nabyć ciekawe odmiany ptactwa domowego.
Spis treści:

    W przeszłości każda szanująca się gospodyni w swej zagrodzie miała różnorodny drób: kurki messy czy czeskie, czubatki dworskie, kaczki i gęsi. Przy tak bogatej hodowli pozostali tylko nieliczni. Choć trzeba przyznać, że moda na własne kurniki powraca. - Swój drób to swój - stwierdza Małgorzata Sibiak z Pogorzeli w powiecie gostyńskim, w której gospodarstwie można nabyć ciekawe odmiany ptactwa domowego.

    Odchowem kurek Małgorzata Sibiak zajęła się 5 lat temu, przy okazji sprzedaży pasz dla zwierząt. - Jako dziecko miałam do czynienia z drobiem. Pochodzę z gospodarstwa, moja babcia miała kaczki, kurki, gęsi i indyki. Gdy zaczęłam mieszkać w Pogorzeli, teściowa już współpracowała z jednym właścicielem kurnika. Stwierdziłyśmy, że będziemy poszerzać stopniowo hodowlę - opowiada. Pani Małgorzata oferuje drób ogólnoużytkowy: brojlery, kaczki, gąski, perlice, kurki i indyki. Zależy jej na tym, by hodowla była zróżnicowana. Wyszukuje ciekawe odmiany drobiu, mając na uwadze ich aklimatyzację w raczej chłodnych kurnikach. Zwraca uwagę także na to, by kurki dawały dużo jajek. - Naszymi klientami są głównie gospodynie posiadające kurniki na waga koguta: 2,5-3,0 kg waga kury: 1,8-2,0 kg - mówi.  Małgorzata Sibiak z Pogorzeli sprzedaje pisklęta i dorosłe kurki. Hodowca dba o różnorodność w swym kurniku własny użytek. - Wiadomo, że tych pomieszczeń nikt nie ogrzewa, dlatego drób musi być przystosowany do niższych temperatur – wyjaśnia Małgorzata Sibiak. Poleca takie odmiany, jak kurki domowe, astra, tetra, gołoszyjki, czubatki dworskie, messy i leghorny. - Można je wypuścić na wybieg. Nadają się do rosołu i rocznie znoszą około 260 - 300 jajek - tłumaczy. Prócz tego ciekawie się prezentują. Mają różnorodne zabarwienie (od białego, po rudy, do czarnego) i wielkość. U pani Małgorzaty można nabyć nie tylko pisklęta (z własnych jajek, które wylęgają się w zaprzyjaźnionej wylęgarni), ale także odchowane ptaki. - Wczoraj „rozchodziły się” gąski 6-tygodniowe. Wszystkie wyprzedałam – stwierdza pani Małgorzata.

    W ubiegłym roku mieszkance Pogorzeli udało się wyprzedać 10 tys. sztuk drobiu. - W całym roku są okresy martwe - lipiec i sierpień, wtedy są żniwa oraz między styczniem a lutym. Jest to czas, gdy możemy trochę odpocząć, planować następny sezon - mówi. Czy opłaca się hodować drób domowy na sprzedaż? - Oczywiście nie robię tego za darmo, ale kokosów też nie zbijam. Głównie chodziło nam o to, że z kurką sprzedaje się pasza. Jeżeli klient bierze ode mnie 3-tygodniowego brojlerka, wie, że nasza pasza była podawana zwierzęciu wcześniej i wypróbowana, dlatego będzie ją stosował do końca tuczu - stwierdza. Małgorzata Sibiak zauważa, że młode gospodynie rezygnują z hodowli drobiu na własny użytek. Wygodniej jest im kupić mięso w markecie. - Kobitki stają się wygodne. Ale ja twierdzę, że jeśli się samemu hoduje kurę, mięso jest o wiele lepsze - mówi. Przyznaje, że najwięcej pracy wymagają pisklęta, do 6. tygodnia życia. – Musi być ciepło, czysta ściółka, świeża, często wymieniana, woda. Trzeba także zwracać uwagę na żywienie. Inna pasza podawana jest między pierwszym a trzecim tygodniem, potem między trzecim a szóstym tygodniem, potem następna i przed ubojem następna - wyjaśnia. Często klienci pytają o zwierzęta, które już skończyły miesiąc życia. - Jest to już drób bezproblemowy. Nie trzeba tyle ciepła, bez lampy, ogrzewania i można wypuścić na podwórko - przekonuje Małgorzata.

    Upierzenie jest białe, silnie przylegające do ciała. Tułów wydłużony, linia grzbietu nachylona ku ogonowi. Grzbiet szeroki, pierś wysunięta ku przodowi, tylna część ciała dobrze rozwinięta. Głowa średniej wielkości, oczy duże o pomarańczowej tęczówce. Dziób i skoki żółte, odbarwiające się w okresie nieśności. Grzebień pojedynczy, duży, wycięty w 4-9 zębów, u samców stojący, u samic opadający na bok.

    • Tagi:
    • kurki messy
    • hodowla drobiu
    • gęsi
    • kaczki
    • kurki czeskie
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Jak rozpoznać ptasią grypę u dzikich ptaków? Jakie gatunki chorują? [Objawy]

    24 marca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Wykryto ognisko rzekomego pomoru drobiu – ponad 50 tysięcy indyków zutylizowano

    17 lutego 2025
    Drób

    Hodują 2.000 gęsi i mają 100 hektarów ekologicznych upraw [VIDEO]

    3 listopada 2024
    Drób

    Ptasia grypa. Do wybycia ogromne stada kaczek

    16 października 2024
    Drób

    Polscy drobiarze biją rekordy

    18 stycznia 2024
    Drób

    KIPDiP: Polskie drobiarstwo ustanowiło kolejny rekord!

    28 grudnia 2023
    Newsy

    Fałszywe informacje uderzają w rolników. Manipulowane są głównie kobiety

    26 stycznia 2023
    Drób

    Kolejne ogniska ptasiej grypy w stadach kur i kaczek

    7 kwietnia 2021
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
    10 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy