Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Swój drób to swój

Swój drób to swój

Hodowla - Drób 12 czerwca 2014 06:55 Dorota Jańczak Aktualizacja: 7 października 2015 17:33
Swój drób to swój
Źródło: fot. D. Jańczak
W przeszłości każda szanująca się gospodyni w swej zagrodzie miała różnorodny drób: kurki messy czy czeskie, czubatki dworskie, kaczki i gęsi. Przy tak bogatej hodowli pozostali tylko nieliczni. Choć trzeba przyznać, że moda na własne kurniki powraca. - Swój drób to swój - stwierdza Małgorzata Sibiak z Pogorzeli w powiecie gostyńskim, w której gospodarstwie można nabyć ciekawe odmiany ptactwa domowego.
Spis treści:

    W przeszłości każda szanująca się gospodyni w swej zagrodzie miała różnorodny drób: kurki messy czy czeskie, czubatki dworskie, kaczki i gęsi. Przy tak bogatej hodowli pozostali tylko nieliczni. Choć trzeba przyznać, że moda na własne kurniki powraca. - Swój drób to swój - stwierdza Małgorzata Sibiak z Pogorzeli w powiecie gostyńskim, w której gospodarstwie można nabyć ciekawe odmiany ptactwa domowego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Odchowem kurek Małgorzata Sibiak zajęła się 5 lat temu, przy okazji sprzedaży pasz dla zwierząt. - Jako dziecko miałam do czynienia z drobiem. Pochodzę z gospodarstwa, moja babcia miała kaczki, kurki, gęsi i indyki. Gdy zaczęłam mieszkać w Pogorzeli, teściowa już współpracowała z jednym właścicielem kurnika. Stwierdziłyśmy, że będziemy poszerzać stopniowo hodowlę - opowiada. Pani Małgorzata oferuje drób ogólnoużytkowy: brojlery, kaczki, gąski, perlice, kurki i indyki. Zależy jej na tym, by hodowla była zróżnicowana. Wyszukuje ciekawe odmiany drobiu, mając na uwadze ich aklimatyzację w raczej chłodnych kurnikach. Zwraca uwagę także na to, by kurki dawały dużo jajek. - Naszymi klientami są głównie gospodynie posiadające kurniki na waga koguta: 2,5-3,0 kg waga kury: 1,8-2,0 kg - mówi.  Małgorzata Sibiak z Pogorzeli sprzedaje pisklęta i dorosłe kurki. Hodowca dba o różnorodność w swym kurniku własny użytek. - Wiadomo, że tych pomieszczeń nikt nie ogrzewa, dlatego drób musi być przystosowany do niższych temperatur – wyjaśnia Małgorzata Sibiak. Poleca takie odmiany, jak kurki domowe, astra, tetra, gołoszyjki, czubatki dworskie, messy i leghorny. - Można je wypuścić na wybieg. Nadają się do rosołu i rocznie znoszą około 260 - 300 jajek - tłumaczy. Prócz tego ciekawie się prezentują. Mają różnorodne zabarwienie (od białego, po rudy, do czarnego) i wielkość. U pani Małgorzaty można nabyć nie tylko pisklęta (z własnych jajek, które wylęgają się w zaprzyjaźnionej wylęgarni), ale także odchowane ptaki. - Wczoraj „rozchodziły się” gąski 6-tygodniowe. Wszystkie wyprzedałam – stwierdza pani Małgorzata.

    W ubiegłym roku mieszkance Pogorzeli udało się wyprzedać 10 tys. sztuk drobiu. - W całym roku są okresy martwe - lipiec i sierpień, wtedy są żniwa oraz między styczniem a lutym. Jest to czas, gdy możemy trochę odpocząć, planować następny sezon - mówi. Czy opłaca się hodować drób domowy na sprzedaż? - Oczywiście nie robię tego za darmo, ale kokosów też nie zbijam. Głównie chodziło nam o to, że z kurką sprzedaje się pasza. Jeżeli klient bierze ode mnie 3-tygodniowego brojlerka, wie, że nasza pasza była podawana zwierzęciu wcześniej i wypróbowana, dlatego będzie ją stosował do końca tuczu - stwierdza. Małgorzata Sibiak zauważa, że młode gospodynie rezygnują z hodowli drobiu na własny użytek. Wygodniej jest im kupić mięso w markecie. - Kobitki stają się wygodne. Ale ja twierdzę, że jeśli się samemu hoduje kurę, mięso jest o wiele lepsze - mówi. Przyznaje, że najwięcej pracy wymagają pisklęta, do 6. tygodnia życia. – Musi być ciepło, czysta ściółka, świeża, często wymieniana, woda. Trzeba także zwracać uwagę na żywienie. Inna pasza podawana jest między pierwszym a trzecim tygodniem, potem między trzecim a szóstym tygodniem, potem następna i przed ubojem następna - wyjaśnia. Często klienci pytają o zwierzęta, które już skończyły miesiąc życia. - Jest to już drób bezproblemowy. Nie trzeba tyle ciepła, bez lampy, ogrzewania i można wypuścić na podwórko - przekonuje Małgorzata.

    Upierzenie jest białe, silnie przylegające do ciała. Tułów wydłużony, linia grzbietu nachylona ku ogonowi. Grzbiet szeroki, pierś wysunięta ku przodowi, tylna część ciała dobrze rozwinięta. Głowa średniej wielkości, oczy duże o pomarańczowej tęczówce. Dziób i skoki żółte, odbarwiające się w okresie nieśności. Grzebień pojedynczy, duży, wycięty w 4-9 zębów, u samców stojący, u samic opadający na bok.

    • Tagi:
    • kurki messy
    • hodowla drobiu
    • gęsi
    • kaczki
    • kurki czeskie
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Jak rozpoznać ptasią grypę u dzikich ptaków? Jakie gatunki chorują? [Objawy]

    24 marca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Drób

    Hodują 2.000 gęsi i mają 100 hektarów ekologicznych upraw [VIDEO]

    3 listopada 2024
    Drób

    Ptasia grypa. Do wybycia ogromne stada kaczek

    16 października 2024
    Drób

    Polscy drobiarze biją rekordy

    18 stycznia 2024
    Drób

    KIPDiP: Polskie drobiarstwo ustanowiło kolejny rekord!

    28 grudnia 2023
    Newsy

    Fałszywe informacje uderzają w rolników. Manipulowane są głównie kobiety

    26 stycznia 2023
    Drób

    Kolejne ogniska ptasiej grypy w stadach kur i kaczek

    7 kwietnia 2021
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Za te faktury rolnicy mieli dostać zwrot. Kiedy doczekają się pieniędzy?
    28 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
    28 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Do 20 tys. zł na rodzinę rocznie. Którzy mieszkańcy wsi mogą na to liczyć?
    28 czerwca 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
    27 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
    25 czerwca 2025
    Drób
    Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
    25 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Czy to koniec małych stad? PFHBiPM podsumowuje 30 lat zmian w hodowli
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności