Strategia "Od pola do stołu" przyjęta. Do 2030 roku rewolucja
Zgodnie ze strategią "Od pola do stołu" do 2030 roku na terenie Unii Europejskiej ograniczone zostanie o 50% stosowanie pestycydów i o 20% nawozów. Zwiększony o 25% ma za to zostać obszar upraw ekologicznych.
Jak podaje Komisja Europejska strategia "Od pola do stołu" została przedstawiona właśnie teraz, ponieważ kryzys związany z koronawirusem uwydatnił znaczenie solidnego i odpornego systemu żywnościowego, który funkcjonuje w każdych okolicznościach i jest w stanie zapewnić obywatelom dostęp do wystarczającej podaży żywności po przystępnych cenach.
- Pandemia uświadomiła nam również bardzo wyraźnie wzajemne powiązania między naszymi zdrowiem, ekosystemami, łańcuchami dostaw, wzorcami konsumpcji i ograniczeniami planety. Jest oczywiste, że musimy zrobić dużo więcej, aby żyć w zdrowiu na zdrowej planecie. Obecna pandemia to tylko jeden z przykładów. Coraz częstsze występowanie suszy, powodzi, pożarów lasów i nowych szkodników nieustannie przypomina o tym, że nasz system żywnościowy jest zagrożony i musi stać się bardziej zrównoważony i odporny - podaje KE.
Ponadto strategia ta obejmuje również cel, jakim jest dostęp do szybkiego internetu szerokopasmowego na wszystkich obszarach wiejskich do 2025 r., aby umożliwić innowacje cyfrowe.